Έξυπνες συμβουλές οργάνωσης που θα κάνουν την καθημερινότητα σου ευκολότερη

18.09.2022
Έξυπνες συμβουλές οργάνωσης που θα κάνουν την καθημερινότητα σου ευκολότερη
Είναι πέντε και είναι εύκολες – μπορείς να τις εφαρμόσεις από σήμερα κιόλας και θα δεις μεγάλη διαφορά!

Κατά καιρούς, χάρη στην πληθώρα πληροφορίας που υπάρχει διαθέσιμη, μαθαίνουμε και ακούμε διάφορα tips που αφορούν το σπίτι και το πώς μπορούμε να το διατηρούμε στην καλύτερη κατάσταση του. Και αν υπάρχει κάτι που σίγουρα όλοι θέλουμε γιατί κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, είναι πρακτικές και εύκολες συμβουλές οργάνωσης, από τα τρόφιμα μέχρι τα ρούχα μας.

Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα στη βενζίνη

Δες παρακάτω τις συμβουλές και τα tips οργάνωσης που μπορείς εύκολα να ακολουθήσεις και που θα κάνουν μεγάλη διαφορά στο σπίτι και την καθημερινότητα σου:

Ακολούθησε τον κανόνα 80/20
«Κρατάς το αντικείμενο ή το χώρο, όχι και τα δύο», λένε οι ειδικοί. «Ζήσε με τον κανόνα 80/20: Κράτησε το σπίτι σου όχι περισσότερο από 80 τοις εκατό γεμάτο και άφησε τουλάχιστον το 20 τοις εκατό ελεύθερο χώρο». Επιτρέποντας λίγο ανοιχτό χώρο θα βοηθήσει το σπίτι σου να είναι πιο ήρεμο και λιγότερο χαοτικό. Ακολούθησε αυτήν την αρχή για κάθε δωμάτιο, καθώς και μικρότερες περιοχές. Για παράδειγμα, εάν έχεις ράφια στο σαλόνι, γέμισε τα κατά το 80% με βιβλία, συλλεκτικά αντικείμενα και διακοσμητικά αντικείμενα. Άφησε το 20 τοις εκατό ελεύθερο.

Κάνε την οργάνωση διαισθητική
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ψυγεία και τα ντουλάπια τείνουν να είναι μερικά από τα πιο δύσκολα σημεία για να διατηρούνται τακτοποιημένα, επειδή είναι περιοχές με μεγάλη κίνηση στις οποίες συχνάζει όλη η οικογένεια. «Όλοι στο σπίτι τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, από ενήλικες μέχρι παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα πρέπει να είναι διαισθητικό και φιλικό προς τον χρήστη για όλες τις ηλικίες», εξηγούν. Εάν το σύστημα που χρησιμοποιείς απλά δεν λειτουργεί, δοκίμασε κάτι πιο ρεαλιστικό και λιγότερο φιλόδοξο. Οι κάδοι με ετικέτες και χρωματικούς κωδικούς διευκολύνουν τον καθένα να καταλάβει τι ανήκει πού. Αποθήκευσε τα παιδικά σνακ σε ένα χαμηλότερο ράφι, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα πάρουν μόνα τους. Τοποθέτησε τους κάδους με ετικέτες για σάλτσες και καρυκεύματα όπου συνηθίζεις να αποθηκεύεις αυτά τα αντικείμενα, αντί να δημιουργήσεις ένα νέο σύστημα που έρχεται σε αντίθεση με τις συνήθειες που έχεις ήδη καθιερώσει.

Τα tips συντήρησης ψυγείου που πρέπει να γνωρίζεις για να εξοικονομήσεις ενέργεια

Σταμάτα να κρατάς ρούχα που δεν φοράς
Το μεγαλύτερο λάθος οργάνωσης της ντουλάπας που οι ειδικοί συναντούν τακτικά; «Όταν οι άνθρωποι κρατούν πράγματα που δεν φορούν ποτέ», λένε. «Είναι απλώς χάσιμο χώρου! Αν δεν το έχεις φορέσει εδώ και ένα χρόνο, πιθανότατα δεν θα το φορέσεις ποτέ».

Οι ντουλάπες μπορεί να είναι δύσκολες γιατί τείνει να υπάρχει μια συναισθηματική πτυχή στο να αποχωριστείς μερικά ρούχα. Αντί να σκέφτεσαι για κάθε ρούχο ξεχωριστά, ξεκίνα ομαδοποιώντας τα σε κατηγορίες. Θα σε βοηθήσει να δεις πού αν έχεις κάποια κομμάτια διπλά και να αποφασίσεις ποια αντικείμενα αξίζει να κρατήσεις». Οι αυστηροί κανόνες (όπως το χρονικό όριο των 12 μηνών) και οι πρακτικές σκέψεις (όπως τα διπλότυπα) μπορεί να σε βοηθήσουν να πάρεις πιο λογικές αποφάσεις.

Θυμήσου ότι ο καθαρισμός δεν είναι οργάνωση
Ο καθαρισμός μπορεί να περιλαμβάνει το σκούπισμα της σκόνης, το σκούπισμα των υπολειμμάτων με ηλεκτρική σκούπα και την απαλλαγή από σωρούς χαρτιών που δε χρειάζεσαι. Από την άλλη, η οργάνωση έχει να κάνει με τη δημιουργία συστημάτων που διατηρούν την τάξη στο σπίτι σου. Εάν δεν δημιουργήσεις ένα βιώσιμο σύστημα, θα εμφανιστεί ξανά το χάος. Εάν αφιερώσεις χρόνο για να σκεφτείς τις συνήθειές σου, το σπίτι και τον τρόπο ζωής σου, μπορείς να δημιουργήσεις έξυπνες λύσεις που θα μπορείς να διατηρήσεις.

Οργάνωσε ανάλογα με τον τρόπο που ψωνίζεις
Εάν τα ράφια και τα συρτάρια σου είναι τακτοποιημένα μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ, και διάφορα αντικείμενα στοιβάζονται στο πάτωμα, ίσως χρειαστεί να αναδιοργανωθείς ανάλογα με τον τρόπο που ψωνίζεις. Εάν αγοράζεις χύμα, φρόντισε να έχεις χώρο για είδη που δεν χωρούν στους κάδους σου. Αν έχεις μεγάλες ποσότητες σνακ, κράτησε μερικούς κάδους για αυτά τα αντικείμενα, ώστε να μην στριμώχνεις τα πάντα σε ένα μόνο δοχείο.