Μήπως καταστρέφεις το αντικολλητικό σου τηγάνι;

03.06.2021
Μήπως καταστρέφεις το αντικολλητικό σου τηγάνι;
5 παγίδες που πρέπει να προσέξεις

Τα αντικολλητικά σκεύη ανήκει στην κατηγορία αντικειμένων που κάνουν την καθημερινή σου ζωή πολύ ευκολότερη, αλλά η αλήθεια είναι πως απαιτούν φροντίδα και προσοχή.

Ο καλύτερος τρόπος να ζεστάνεις χθεσινό φαγητό χωρίς να χάσει τη γεύση του

Παρακάτω θα βρεις τα πέντε πράγματα που πιθανώς κάνεις λάθος όταν μαγειρεύεις με αντικολλητικά τηγάνια - και τι πρέπει να κάνεις αντ'αυτού.

Χρησιμοποιείς σπρέι μαγειρέματος
Τα σπρέι συνήθως συσσωρεύονται στα αντικολλητικά τηγάνια με την πάροδο του χρόνου και είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθούν. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις βούτυρο ή λάδι για να καλύψεις το τηγάνι.

Ζεσταίνεις το τηγάνι πριν προσθέσεις λάδι ή βούτυρο
Ίσως έχεις ακούσει σε κάποια εκπομπή μαγειρικής ότι αυτό είναι καλό. Και είναι - με κάθε είδος μαγειρικών σκευών, εκτός από το αντικολλητικό. Εάν θερμαίνεις τα αντικολλητικά σκεύη μόνα τους, κινδυνεύεις να απελευθερώσεις επιβλαβείς τοξίνες.

Πλυντήριο πιάτων: Τα 3 βήματα για να καθαρίσουν ακόμα και τα πιο επίμονα υπολείμματα τροφής

Το βάζεις στο πλυντήριο πιάτων
Είναι τεχνικά ασφαλές να το κάνεις, αλλά το ζεστό νερό στο οποίο εκτίθενται τα τηγάνια μαζί με τα σκληρά απορρυπαντικά, θα φθείρουν την αντικολλητική επίστρωση. Καλύτερα να το πλένεις στο χέρι ή να χρησιμοποιήσεις μόνο μαγειρική σόδα και νερό για να καθαρίσεις τα υπολείμματα.

Χρησιμοποιείς υψηλή θερμοκρασία
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους το αντικολλητικό τηγάνι δεν πρέπει να εκτίθεται σε υπερβολικά ζεστές θερμοκρασίες. Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην επίστρωση στο τηγάνι, αλλά και να απελευθερώσει επιβλαβείς τοξίνες.

Μαγειρεύεις με μεταλλικές σπάτουλες
Οι σπάτουλες από ανοξείδωτο ατσάλι φαίνονται πολύ πιο επαγγελματικές, αλλά πιθανότατα θα ξύσουν την επικάλυψη στο τηγάνι σου. Χρησιμοποίησε εργαλεία από σιλικόνη ή ξύλο για να διατηρήσεις το αντικολλητικό σου τηγάνι σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό.