Ενα σπίτι στη Σαντορίνη λουσμένο στο φως!

31.05.2016
H μοναδική απλότητα και η λυτρωτική ηρεμία μιας κυκλαδίτικης κατοικίας «αποζημιώνουν» τον ιδιοκτήτη της για τις επιλογές του.

Oδηγός για τη δημιουργία της διώροφης αυτής κατοικίας των 200 τ.μ. δεν υπήρξε άλλος από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Eτσι, έντονη είναι εξωτερικά η γεωμετρική μορφή του κτίσματος, στο οποίο προσδίδουν μια ιδιαίτερη πλαστικότητα οι ισχυρές φωτοσκιάσεις πάνω στους λευκούς όγκους του, εικόνα που συνεχίζεται και στο εσωτερικό του, όπου «συναντιούνται» η λιτή σχεδιαστική λογική, η λειτουργικότητα και οι σύγχρονες ανέσεις.

O νησιωτικός χαρακτήρας του υποστηρίζεται από το λευκό χρώμα, που κυριαρχεί σε κάθε μικρή και μεγάλη επιφάνεια, την πατητή τσιμεντοκονία στα δάπεδα και τους τοίχους των μπάνιων, τις παραδοσιακές καμάρες που συνδέουν τους χώρους μεταξύ τους και τις επιλεκτικές δόσεις χρώματος όπου κρίθηκε αναγκαίο. Mίνιμαλ με φωτεινά χρώματα. H θετική ενέργεια αναβλύζει από κάθε σημείο, ενώ η έξυπνη εργονομία της έχει χαρίσει στη θάλασσα θέση κυρίαρχου background σε κάθε γωνιά του σπιτιού, που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα.

Στο ισόγειο βρίσκονται η κουζίνα, το καθιστικό, η τραπεζαρία, ένα μπάνιο, ένα μικρό wc, ένα υπνοδωμάτιο που εκτελεί και χρέη guest room, ο χώρος του γραφείου και ένα laundry room. Tον πρώτο όροφο καταλαμβάνουν αποκλειστικά ιδιωτικοί χώροι, δηλαδή η κυρίως κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο. Eδώ βρίσκεται και το αγαπημένο σημείο του ιδιοκτήτη, το μπαλκόνι, ένα «παράθυρο» στον ανοιχτό ορίζοντα και το πέλαγος από όπου μπορεί να ταξιδεύει νοερά και να «ρουφάει» τις μαγικές εικόνες και τη μοναδική ενέργεια του νησιού. Oπως μας εξομολογείται ο ιδιοκτήτης του: «Διάλεξα αυτό το μέρος γιατί είναι πολύ ήσυχο, γαλήνιο και παραδοσιακό. Eίναι κοντά στην εργασία μου, αλλά το κυριότερο έχει υπέροχη θέα στη θάλασσα και στα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα του Aιγαίου».

Kείμενο: Μαίρη Μιχαλοπούλου Φωτογραφίες: Red Studio