Βουτιά στο χρώμα

26.11.2009
Ακούστε προσεκτικά τι προσπαθούν να σας πουν τα χρώματα του μπάνιου σας. Ισως να μην μπορούν να μιλήσουν, αλλά θα ήθελαν να δηλώσουν κάτι για το χώρο και το πώς «νιώθει». Είναι ζωηρά και διεγείρουν τις αισθήσεις ή είναι γαλήνια και σας ηρεμούν;

Από τη Λίζα Φράγκου

Οι περισσότεροι είμαστε διατεθειμένοι να πειραματιστούμε με το χρώμα στο προσωπικό μας καταφύγιο. Εχουμε ταξιδέψει σε χώρες όπου τα χρώματα είναι έντονα και έχουμε εξοικειωθεί αρκετά με τη χρήση και το συνδυασμό τους μέσα από τις συμβουλές ειδικών στην τηλεόραση και τα περιοδικά.

Τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα και την αίσθηση που εκπέμπει κάθε χώρος του σπιτιού, ακόμα κι αν πρόκειται για το μπάνιο. Μπορούν να αποκτήσουν και λειτουργικό ρόλο, όπως να κάνουν ένα μικρό μπάνιο να φαίνεται μεγαλύτερο ή ένα χαμηλό ταβάνι ότι βρίσκεται πιο ψηλά, να δημιουργήσουν την αίσθηση του ενιαίου χώρου όταν το μπάνιο είναι en suite με το κυρίως υπνοδωμάτιο, ή να προσθέσουν στιλ, για παράδειγμα μια νότα πολυτέλειας σε ένα μπάνιο σε στιλ μπουντουάρ.

Color me beautiful

Ποια, όμως, χρώματα είναι κατάλληλα για ένα χώρο όπως το μπάνιο; Το ανεξάρτητο αμερικανικό ινστιτούτo έρευνας Color Marketing Group προτείνει ως ιδανικό το μπλε, με το σκεπτικό ότι διαθέτει χαλαρωτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα παραπέμπει στη ζωογόνο δύναμη του νερού που είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πιο ιδιωτικό χώρο του σπιτιού. Και καθώς υπάρχουν τόσο διαφορετικές αποχρώσεις, καθένας μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει και να πετύχει ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με το αν, για παράδειγμα, επιλέξει μια παστέλ ή μια έντονη απόχρωση που εμπεριέχει πάντα το στοιχείο της έκπληξης! Μπορείτε π.χ. να επιλέξετε μια μπλε μεταλλιζέ απόχρωση που να θυμίζει στάχτη, ένα γαλάζιο τροπικό παστέλ ή, αν είστε πιο τολμηροί, ένα τιρκουάζ που παραπέμπει στη δεκαετία του '50.

Τα χρώματα προκαλούν τόσο συναισθηματικές όσο και ψυχολογικές αντιδράσεις, λένε οι ειδικοί. Το μπλε ψυχολογικά συμβάλλει στο να χαλαρώσουμε ύστερα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ισορροπία. Συν τοις άλλοις βοηθάει το χώρο να δείχνει μεγαλύτερος.

Για ένα ήσυχο και γαλήνιο μπάνιο, το πράσινο είναι, επίσης, μια ενδεδειγμένη επιλογή. Ανήκει και αυτό στα ψυχρά χρώματα, αλλά στις μέρες μας διατίθεται σε πολλές ουδέτερες, διακριτικές αποχρώσεις, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν λίγο περισσότερο χρώμα στο χώρο, αντί για παραδοσιακά ουδέτερα χρώματα όπως το μπεζ, το off white, το εκρού και το λευκό.

Τα φυσικά χρώματα, όπως το καφέ και το κίτρινο (και το πράσινο φυσικά!), είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τις τελευταίες σεζόν λόγω του ότι δείχνουν «φιλικά» στο περιβάλλον και παραπέμπουν σε έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής. Πολλοί αναζητούν μεταλλιζέ, ιριδίζουσες, μαργαριταρένιες και ημιδιαφανείς αποχρώσεις που προσθέτουν μια αίσθηση λάμψης και ορίζουν τις διαστάσεις του χώρου. Τέλος, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η επιστροφή του μοβ και του φούξια, όπως και του «σκονισμένου» ροζ. Οι πινελιές του κόκκινου και του πορτοκαλί προσθέτουν δραματική ένταση και εκπέμπουν θετική ενέργεια, κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη σήμερα.

Πώς να προσθέσετε χρώμα

Ανάλογα με τη διάθεση που θέλετε να δημιουργήσετε, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι οι ουδέτεροι τόνοι ηρεμούν, τα συμπληρωματικά χρώματα χαλαρώνουν και τα δυνατά δημιουργούν αντιθέσεις και αναζωογονούν. Καλό είναι γενικά να χρησιμοποιείτε ανάμεσα σε τρία και έξι (το πολύ) χρώματα. Οταν συνδυάσετε σωστά δύο με τρία χρώματα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αλλά αν χρησιμοποιήσετε πάρα πολλά χρώματα, το πληθωρικό αποτέλεσμα θα είναι κουραστικό για το μάτι.

Για το πάτωμα του μπάνιου επιλέξτε ένα χρώμα πιο σκούρο από τους τοίχους και το ταβάνι, ώστε να «γειώσετε» καλά το δωμάτιο, δηλαδή να υπάρχει η αίσθηση της στιβαρής σταθερότητας. Στο έπιπλο του μπάνιου παραδοσιακά επικρατεί το λευκό χρώμα επειδή συμβάλλει στο να φαίνεται μεγαλύτερος ο συνήθως περιορισμένος χώρος του μπάνιου. Αν, όμως, άπλετο φως λούζει το δωμάτιο, μπορείτε να επιλέξετε ένα σκούρο (μαύρο ή γκρι ανθρακί) χρώμα για το έπιπλο του μπάνιου, χωρίς αυτό να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Για τον πάγκο του επίπλου, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι τα σκούρα χρώματα έχουν την τάση να λεκιάζουν ευκολότερα και έτσι ίσως ένας ανοιχτόχρωμος πάγκος σε ουδέτερους τόνους να ταιριάζει περισσότερο στην καθημερινή χρήση για την οποία συνήθως προορίζεται. Στους τοίχους μπορείτε να πειραματιστείτε με ένα συνδυασμό από μπογιά και πλακάκια σε αντίστοιχες αποχρώσεις.

Ενας καλός κανόνας είναι ότι για τις μεγάλες επιφάνειες θα επιλέξετε απαλούς και ουδέτερους τόνους, ενώ τα πιο έντονα και δυνατά χρώματα θα τα χρησιμοποιήσετε για να τονίσετε κάποιες λεπτομέρειες. Είναι πολύ εύκολο να αλλάξετε τη συνολική εμφάνιση ενός χώρου αντικαθιστώντας τα αντικείμενα και τα αξεσουάρ που έχουν έντονα χρώματα και αφήνοντας σταθερό το ουδέτερο φόντο.

Αν πρόκειται να ανακαινίσετε το μπάνιο σας, κάντε ένα απλό πείραμα. Βάψτε δοκιμαστικά ένα μικρό κομμάτι τοίχου στο επικρατέστερο για εσάς χρώμα και δείτε πώς αντιδράτε σε αυτό για λίγες μέρες. Αν τελικά αποφασίσετε ότι σας κάνει, συνεχίστε με την αναζήτηση ταιριαστών πλακιδίων.