Shower power

16.03.2007
Τα τελευταία εξελιγμένα συστήματα ντους ήρθαν για να μείνουν! Δείτε τι συμβαίνει όταν η τεχνολογία συναντά το στιλ.

Από την Αμαλία Ασημακοπούλου

Ξεκινώντας μια έρευνα αγοράς για συστήματα μπάνιου, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η μπαταρία του ντους είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματά του. Μπορεί από αισθητικής άποψης να μην παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αποτελεί όμως τον παράγοντα που θα κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα δυνατό ντους και σε ένα τηλέφωνο που απλά... στάζει.

Σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς με ακρίβεια το υδραυλικό σύστημα του σπιτιού του. Οι ειδικοί, άλλωστε, επισημαίνουν ότι ένα γερό ντους στηρίζεται σε καλά υδραυλικά. Πριν λοιπόν αποφασίσετε να αγοράσετε αυτή την τόσο σύγχρονη και κομψή ντουσιέρα με τα συστήματα υδρομασάζ που είδατε, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σιγουρευτείτε ότι η υδραυλική εγκατάσταση του σπιτιού μπορεί να την υποστηρίξει.

Επίσης, σε περίπτωση που το σύστημά σας είναι παλιό, θα ήταν σκόπιμο να ελέγξετε αν χρειάζεται να αντικαταστήσετε κάποιους σωλήνες. Αν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε εντοιχισμένο σύστημα ντους, τότε είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί πριν από τα πλακάκια. Ενας επίσης σημαντικός παράγοντας που οφείλετε να εξετάσετε είναι η πίεση που έχει το νερό στην περιοχή σας, γιατί πολύ πιθανόν είναι να χρειαστείτε αντλία πίεσης νερού για να τη βελτιώσετε. Ολοκληρώνοντας τα παραπάνω, τότε έχει έρθει η στιγμή για να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα ντους.

Τύποι συστημάτων ντους

Υπάρχουν αρκετοί τύποι ντους και μπαταριών, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα μπάνια, όπως προαναφέραμε, και τοποθετούνται ανάλογα με τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του κάθε σπιτιού αλλά και την πίεση του νερού.

· Τα ηλεκτρικά συστήματα ντους, όσα δηλ. διαθέτουν ηλεκτρικό ταχύθερμο, συνδέονται άμεσα με το δίκτυο, θερμαίνοντας το κρύο νερό κατά τη διαδικασία διοχέτευσής του και ενδείκνυνται για όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις. Ενα σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι το νερό θερμαίνεται μόνο όταν το χρειάζεστε και στην κατάλληλη ποσότητα. Ετσι, εξασφαλίζετε σημαντική οικονομία τόσο ηλεκτρικής ενέργειας όσο και νερού, και επιπλέον σας δίνεται η δυνατότητα να έχετε ζεστό νερό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

· Ενα σύστημα με χειροκίνητες δικλίδες ανάμειξης αποτελεί μια απλή και οικονομική λύση. Εδώ, η ανάμειξη θερμού και ψυχρού νερού γίνεται με δύο πόμολα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επιθυμητή θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλότερη πίεση.

· Οι θερμοστατικές δικλίδες ανάμειξης αποτελούν μια πιο τελειοποιημένη μορφή του παραπάνω συστήματος, με τη διαφορά ότι εκτός από την ανάμειξη διασφαλίζουν μια σταθερή θερμοκρασία. Είναι ιδανικές για σπίτια με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Αν αποφασίσετε την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε ειδική αντλία, μιας και το σύστημα αυτό δεν μπορεί να καλύψει μεγάλες διαφορές στην πίεση. Η συγκεκριμένη λύση ίσως είναι λίγο πιο ακριβή, εξασφαλίζει όμως οικονομία με τη σταθερή παροχή στην επιθυμητή θερμοκρασία.

· Κάποια άλλα συστήματα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα power showers και τα ψηφιακά ντους, προσφέρουν ιδιαίτερες παροχές, όπως ειδικά φώτα που ειδοποιούν για την επιθυμητή θερμοκρασία ή ρύθμιση με τηλεκοντρόλ ακόμη και από άλλο δωμάτιο. Μπορούν να προσαρμοστούν σε όλα τα υδραυλικά συστήματα, πάντα όμως με προσοχή και με τη συμβουλή έμπειρων τεχνικών και καταστημάτων ειδών υγιεινής.

Με τον όρο πίεση εννοούμε τη δύναμη με την οποία το νερό βγαίνει από μια βρύση ή την κεφαλή ενός ντους. Η μέτρησή της γίνεται με bar. Οταν η πίεση του νερού κυμαίνεται μεταξύ 0,1 και 1 bar θεωρείται χαμηλή και αποτελεί το όριο για την καλή λειτουργία ενός συστήματος ντους. Τα περισ-σότερα συστήματα χρειάζονται το λιγότερο 0,5 bar πίεση για να λειτουρ-γούν ικανοποιητικά.