Επιτρέπεται;

24.07.2015
Επιτρέπεται να παντρευτώ κάποιον που είναι τρίτος μου ξάδερφος; Μήπως είναι αιμομιξία;

Αγαπητή θεία Λουκία, έχω ακούσει πολλές απόψεις, αλλά δεν ξέρω τι να πιστέψω. Επιτρέπεται να έχω σχέση ή να παντρευτώ, ακόμη, κάποιον που είναι τρίτος μου ξάδερφος; Μήπως είναι αντίθετο με τον Χριστιανισμό; Θεωρείται αιμομιξία; Σε παρακαλώ, βοήθησε με, γιατί το θέμα επείγει.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Φέι μου, δεν υπάρχουν απόψεις σ’ αυτά τα πράγματα. Τα «κωλύματα του γάμου» όπως λέγονται καθορίζονται σαφώς από την εκκλησία και σταματούν στον 4ο βαθμό συγγένειας εξ αίματος (δηλ. ανάμεσα στα πρώτα ξαδέλφια) και στον τρίτο βαθμό συγγένειας εξ αγχιστείας (π.χ. τον άντρα της αδελφής της μαμάς σου). Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τους νόμους του κράτους και όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να ακούς απλά δεν ισχύουν.

Τώρα, ο τρίτος τους ξάδελφος δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβώς συγγενής σου, αφού σας χωρίζουν 8 βαθμοί συγγένειας (δηλαδή οι πρόπαπποι ή οι προγιαγιάδες σας ήταν αδέλφια).

Βέβαια, αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για την οικογένεια σας από πλευράς εθίμων, ωστόσο είναι εντελώς ασήμαντο τόσο απέναντι στην εκκλησία όσο και απέναντι στο κράτος. Συνεπώς, δεν θεωρείται αιμομιξία το να συνάψεις γάμο μαζί του.