Καθυστέρηση και χάπι ru-486

27.02.2015
Αν όντως είμαι έγκυος δεν θέλω να κρατήσω το παιδί με τίποτα ακόμα είμαι εγώ παιδί...

Αγαπητή Λουκία, καταρχάς είμαι 20 ετών, τα Χριστούγεννα κάναμε με το αγόρι μου έρωτα και εκείνος τελείωσε μέσα μου, πήρα το χάπι της επόμενης μέρας την μεθεπόμενη απ ότι έγινε. Ξανά τελείωσε μέσα μου στις 29 Δεκεμβρίου και στις 30 ξανά πήρα το χάπι. Μου ήρθε η περίοδος τις 31 (παραμονή Πρωτοχρονιάς) και κράτησε 8 μέρες. Μετά μου ξανά ήρθε 14 ή 15 Ιανουαρίου και κράτησε πιο λίγο αλλά νομίζω σίγουρα τέσσερις μέρες. Από τις 13 μέχρι τις 15 τελείωνε μέσα μου (για να πω την αλήθεια δεν ένιωθα κάτι αλλά έτσι μου είπε) όμως πήρα ξανά χάπι στις 17 του μηνός. 26 έχει ο μήνας και δεν μου έχει έρθει η περίοδος κοντεύω να τρελαθώ... Σε παρακαλώ πες μου τι θα με συμβούλευες να κάνω; Πάντως αν όντως είμαι έγκυος δεν θέλω να κρατήσω το παιδί με τίποτα ακόμα είμαι εγώ παιδί... Ποια είναι η γνώμη σου για το χάπι ru-486, είναι επικίνδυνο; Περιμένω απάντηση με αγωνία! Νίνα.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Νίνα μου, πριν απαντήσω στο ερώτημα σου οφείλω να σου πω ότι το μήνυμα σου με έχει σοκάρει για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως για την ανωριμότητα σου και την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεις τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Βλέπεις, στα 20 σου δεν είσαι παιδί πια όπως μπορεί να νομίζεις, αλλά μια νέα ενήλικη γυναίκα που οφείλει να σέβεται το σώμα της, να ενημερώνεται από υπεύθυνες πηγές στα θέματα αντισύλληψης και να προστατεύει τη γονιμότητα της.

Αντίθετα εσύ επιτρέπεις στο αγόρι σου να εκσπερματώνει μέσα σου κατά βούληση, σαν να είσαι ένα άβουλο σπερματοδοχείο ενώ μετά καταπίνεις το ένα μετά το άλλο τα χάπια της επόμενης μέρας, σαν να είναι καραμέλες χωρίς να προβληματιστείς καθόλου για τις επιπτώσεις στην υγεία σου και τώρα που ανησυχείς για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, το πρώτο που σκέφτεσαι είναι ένα άλλο χάπι το οποίο είσαι έτοιμη να καταπιείς με την ίδια ευκολία, χωρίς καν να μάθεις προηγουμένως αν είσαι έγκυος...

Χωρίς να σχολιάσω περαιτέρω, σου λέω απλά ότι η στάση σου είναι κυριολεκτικά τρομακτική και θα πρέπει να σε προβληματίσει σοβαρά.

Τώρα, ως προς την καθυστέρηση, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι ένα τεστ εγκυμοσύνης που θα δείξει αν είσαι έγκυος ή όχι. Αν δεν είσαι έγκυος και δεν δεις περίοδο μέσα σε μια εβδομάδα μετά το τεστ, κάνε κι ένα δεύτερο για σιγουριά. Αν και πάλι βγει αρνητικό, το πιθανότερο είναι ότι η καθυστέρηση σου οφείλεται στις απανωτές λήψης του χαπιού της επόμενης μέρας και θα πρέπει να κάνεις υπομονή μέχρι να σου έρθει ξανά περίοδος και ταυτόχρονα να χρησιμοποιείς προφυλακτικό κάθε φορά που κάνεις έρωτα όπως.

Βλέπεις, το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι κανονική αντισύλληψη. Είναι απλά μια μορφή έκτακτης αντισύλληψης, για περιπτώσεις ατυχημάτων και δεν πρέπει να λαμβάνεται πάνω από μια φορά στον ίδιο κύκλο, αλλά ούτε και συνεχόμενα, σε κάθε κύκλο, γιατί τότε προκαλούνται ανωμαλίες όπως αυτή που έχεις τώρα.
Αν παρελπίδα είσαι έγκυος, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν γυναικολόγο κι εφόσον δεν θέλεις το παιδί, να κανονίσεις να κάνεις άμβλωση σε καλά οργανωμένη γυναικολογική κλινική. Η άμβλωση από κατάλληλα εκπαιδευμένο γυναικολόγο είναι και ο πλέον ασφαλής τρόπος για τη διακοπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Το χάπι για το οποίο με ρωτάς που ονομάζεται και "χάπι της άμβλωσης", μπορεί κι αυτό να διακόψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όμως, χρειάζεται και πάλι συνταγή γιατρού και ιατρική παρακολούθηση κατά τη χρήση του, μετά από την οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων πραγματοποιείται θεραπευτική απόξεση πάλι σε γυναικολογική κλινική, με νάρκωση κ.λπ., κάτι που σημαίνει τα ίδια έξοδα αλλά διπλό πόνο για σένα. Κοντολογίς, δεν κερδίζεις τίποτα με το να πάρεις το χάπι της άμβλωσης.

Φρόντισε λοιπόν πρώτα απ' όλα να μάθεις αν είσαι έγκυος, μάζεψε πληροφορίες και βρες έναν γυναικολόγο, τον οποίο καλό θα ήταν να επισκεφτείς ούτως ή άλλως για έναν προληπτικό έλεγχο αλλά και για να σε συμβουλέψει σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους αντισύλληψης που υπάρχουν για να μην ξαναπεράσεις τα ίδια όπως τώρα.