Τεστ:μήπως πάσχεις από ενοχές και δεν το ξέρεις;

22.03.2011
Κατηγορείς τον εαυτό σου δίχως πραγματικά να υπάρχει λόγος; Βασανίζεις το μυαλουδάκι σου σκεπτόμενη μήπως υπέπεσες σε λάθη που πλήγωσαν τον καλό σου η θεωρείς ότι έβλαψες τα αγαπημένα σου πρόσωπα δίχως όμως να μπορείς να προσδιορίσεις ποια είναι η ενοχή σου; Μήπως τελικά είσαι ενοχικη;

Κατηγορείς τον εαυτό σου δίχως πραγματικά να υπάρχει λόγος; Βασανίζεις το μυαλουδάκι σου σκεπτόμενη μήπως υπέπεσες σε λάθη που πλήγωσαν τον καλό σου η θεωρείς ότι έβλαψες τα αγαπημένα σου πρόσωπα δίχως όμως να μπορείς να προσδιορίσεις ποια είναι η ενοχή σου; Μήπως τελικά είσαι ενοχική;

Εάν έχεις τύψεις επειδή με τις πράξεις σου έβλαψες κάποιον άθελά σου ή και ηθελημένα, αυτό που βιώνεις είναι ένα πολύ φυσιολογικό συναίσθημα και το οποίο μπορείς να εκτονώσεις με την προσπάθειά σου να διορθώσεις τα πράγματα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που μίλησες άσχημα στην κολλητή σου επειδή είχες νεύρα με τον αγαπημένο σου, μπορείς να της ζητήσεις μια ειλικρινή συγγνώμη και το ζήτημα να λυθεί. Παράλληλα με την λήξη της παρεξήγησης θα εξαφανιστούν και οι ενοχές. Αν πάλι πλήγωσες τον αγαπημένο σου λέγοντας του ψέματα ή σκέφτηκες να τον απατήσεις αλλά στη συνέχεια κατάλαβες πως δεν μπορείς να ζήσεις μακριά του, δείξε ειλικρινή μεταμέλεια και μετάνοια και σύντομα θα ηρεμήσεις από το βάρος των τύψεων που αισθάνεσαι.

Ωστόσο αν συχνά νιώθεις να σε βαραίνει μια «αόριστη ενοχή», που απορρέει από αντιλήψεις και έμμονες σκέψεις που δεν μπορείς να «εξουδετερώσεις» ίσως πάσχεις από ενοχές. Η ενοχή είναι ένα ύπουλο και καταστροφικό συναίσθημα. Διαταράσσει την ψυχολογία σου, επηρεάζει τις αποφάσεις, τις συμπεριφορές και την αυτοεκτίμησή σου και σου στερεί την ηρεμία και τη γαλήνη. Διαγνώσέ την και διώξε την από μέσα σου όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Απάντησε θετικά ή αρνητικά στις παρακάτω ερωτήσεις και μάθε πόσο ενοχική είσαι.

1. Εγώ έχω την ευθύνη για την ευτυχία της οικογένειάς μου.

2. Τα παιδιά μου δεν πρέπει να υποφέρουν όσα υπέφερα εγώ.

3. Τα παιδιά μου πρέπει να έχουν περισσότερα υλικά αγαθά από αυτά που είχα εγώ.

4. Αν τα παιδιά μου αποτύχουν στη ζωή τους, θα φταίω εγώ.

5. Θέλω οι άλλοι να έχουν καλή γνώμη για μένα.

6. Αν οι άλλοι με κρίνουν αρνητικά, σίγουρα έχω κάνει κάτι λάθος.

7. Είναι λάθος να ασχολούμαι με τον εαυτό μου.

8. Οφείλω να φροντίζω τους άλλους.

9. Είναι λάθος να πιστεύω ότι για τα στραβά που μου συμβαίνουν εγώ δεν ευθύνομαι.

10. Όφειλα να έχω προβλέψει αυτό το ενδεχόμενο και να πάρω τα κατάλληλα μέτρα.

11. Αφού νιώθω ενοχή, σημαίνει ότι έχω κάνει κάτι λάθος.

12. Όσο και αν προσπαθήσω, δεν μπορώ να κάνω τίποτα τέλεια.

13. Για να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, δεν πρέπει να νιώθω ενοχή για τίποτα.

14. Η ιδέα που έχω εγώ για τον εαυτό μου είναι εξίσου σημαντική με την ιδέα που έχουν οι άλλοι για μένα.

15. Δεν είναι σωστό εγώ να αισθάνομαι πολύ καλά όταν κάποιοι άλλοι από το περιβάλλον μου υποφέρουν.

Όσο περισσότερα από τα παραπάνω ταυτίζονται με τα δικά σου πιστεύω και όσο πιο συχνά τα σκέφτεσαι, τόσο πιο ενοχικό άτομο είσαι.