Η Άγνωστη

13.03.2007
Υπάρχουν αρκετοί σκηνοθέτες που ξεκινούν με τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις και υπόσχονται πολλά για το μέλλον, παρακμάζουν όμως πολύ γρήγορα

Υπάρχουν αρκετοί σκηνοθέτες που ξεκινούν με τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις και υπόσχονται πολλά για το μέλλον, παρακμάζουν όμως πολύ γρήγορα. Κι εκεί που πας να τους ξεγράψεις, επανέρχονται δυναμικά. Τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Τορνατόρε, ο οποίος φαινόταν ανίκανος να επαναλάβει την επιτυχία του πολυβραβευμένου και διαχρονικά αγαπημένου Σινεμά Ο Παράδεισος. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, όμως, επιστρέφει με μια αργοπορημένη και αναπάντεχη μεν, αποστομωτική δε απάντηση.

Η Αγνωστη αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ψυχολογικού θρίλερ χιτσκοκικών προτύπων, την ίδια στιγμή που καταφέρνει να το συνδυάσει με έξοχες κοινωνικές πινελιές. Οπως και ο Μινγκέλα στη Διάρρηξη, έτσι και ο Τορνατόρε σε προκαλεί ν’ αναρωτηθείς για το παρελθόν του μετανάστη που σου καθαρίζει τις σκάλες ή κάνει τις υπόλοιπες «ανεπιθύμητες» δουλειές, καθώς και την επίδραση που εκείνος μπορεί να ασκήσει ερχόμενος στην δυτική μεγαλούπολη. Ο Τορνατόρε σκορπίζει τα κομμάτια του έξοχου σεναριακού του παζλ με τέτοιον τρόπο ώστε να καθηλώνει τον θεατή που προσπαθεί, λεπτό προς λεπτό, να κατανοήσει τον αινιγματικό χαρακτήρα της κεντρικής ηρωίδας, την οποία υποδύεται συγκλονιστικά η Ρωσίδα Ξένια Ράπαπορτ. Το τελικό ξεκαθάρισμα και η συνταρακτική αποκάλυψη της αλήθειας αποτελούν την κορύφωση μιας από τις πιο αξιόλογες κι ενδιαφέρουσες ταινίες της φετινής χρονιάς.

Κατερίνα Ανδρεάκoυ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ