«Ζήτημα τιμής»- Μια καθαρά αστυνομική ταινία [vds]

20.01.2016
Μια ματιά στη ζωή των αστυνομικών της Νέας Υόρκης, μέσα από μια οικογένεια με παράδοση στο επάγγελμα, που απαρτίζεται από τον πατέρα και τους τρεις γιους του. Όλα κυλούν ομαλά, μέχρι που ο ένας γιος, ειδικός σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών, αναλαμβάνει να διεξάγει έρευνες στη διοικητική περιοχή που είναι υπό την ευθύνη του αδερφού του και έτσι ανακαλύπτει την ανάμιξή του σε παρανομίες. Η αποκάλυψη αυτή ξεσπά σαν κεραυνός εν αιθρία στην οικογένεια, διαταράσσοντας τις οικογενειακές τους σχέσεις και φέρνοντας στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά.

Όντας γιοι Νεοϋορκέζου αστυνομικού, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Γκάβιν Ο' Κόνορ και ο δίδυμος αδερφός του, ο παραγωγός Γκρέγκορι Ο' Κόνορ, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τους οικογενειακούς δεσμούς – τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο – που συνδέουν τους αστυνομικούς.

Σχετικά με το "Ζήτημα Τιμής", ο Γκάβιν Ο' Κόνορ εξηγεί, "ήθελα να διηγηθώ μια ιστορία για την αστυνομία της Νέας Υόρκης και να διερευνήσω τα εναλλακτικά σύμπαντα στα οποία λειτουργεί. Επίσης, ήθελα να διηγηθώ μια ιστορία που να αφορά την οικογένεια. Ως γιος ενός αστυνομικού που ήταν απόλυτα πιστός στους συναδέλφους του, μπορώ να καταλάβω τις εσωτερικές μάχες που βίωσε ο πατέρας μου. Έπρεπε να επιλέξει τίνος το μέρος θα έπαιρνε, δεν υπήρχε μέση οδός."

Ο Έντουαρντ Νόρτον πρωταγωνιστεί στο ρόλο του ντετέκτιβ Ρέι Τίρνι, του οποίου η έρευνα για μια υπόθεση ανθρωποκτονίας, στην οποία εμπλέκεται η οικογένειά του, θα δοκιμάσει την πίστη του. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και ό,τι κι αν επιλέξει, αναπόφευκτα θα πληγώσει αυτούς που αγαπάει περισσότερο.

"Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη πλοκή κρύβει μέσα της μια ιστορία ηθικής," λέει ο Νόρτον. "Περιγράφει την ανάγκη που νιώθει ο άνθρωπος να πει την αλήθεια και το πόσο δύσκολο είναι κατά καιρούς να το πραγματοποιήσει. Το βασικό δίλημμα που αντιμετωπίζει ο Ρέι ήταν συγκλονιστικό – έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στην πίστη του στην οικογένεια και στην πίστη του στους θεσμούς, ανάμεσα στο νόμο και σε έναν ανώτερο νόμο. Χωρίς να εκφέρω κρίση επ' αυτού, πιστεύω ότι πρόκειται για ένα συγκλονιστικό δίλημμα. Και το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι πιο είναι το όριο της ανοχής του; Πότε θα πάψει να ανέχεται πράγματα που ξέρει ότι δεν είναι σωστά; Πότε φτάνει σε εκείνη τη στιγμή που η ένταση κλιμακώνεται και τον οδηγεί να πει την αλήθεια αδιαφορώντας για το κόστος και τον πόνο που θα προκαλέσει στην οικογένειά του;"

Ο Κόλιν Φάρελ ενσαρκώνει τον γαμπρό του Ρέι, τον Τζίμι Έγκαν, ο οποίος ισορροπεί επικίνδυνα μεταξύ έννομων και παράνομων πράξεων. Πράξεις που αποτελούν και τον κινητήριο μοχλό της πλοκής. Ο ηθοποιός λέει ότι μπορεί να καταλάβει την απογοήτευση των αστυνομικών "που δίνουν μια επίπονη μάχη. Πάντα θα υπάρχουν ναρκωτικά, πάντα θα υπάρχουν βίαια εγκλήματα και πάντα θα υπάρχουν εγκληματίες. Και πάντα θα υπάρχουν αστυνομικοί που δεν αμείβονται επαρκώς για να θέτουν καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο. Υποθέτω ότι αν εγώ ήμουν αστυνομικός, θα εκνευριζόμουν αν συλλάμβανα κάποιον σήμερα, και μια εβδομάδα αργότερα επέστρεφε στους δρόμους κάνοντας ό,τι έκανε πάντα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Τζίμι κάνει ό,τι κάνει."

Κανάλι: Alpha
Ημέρα προβολής: Τετάρτη
Ώρα προβολής: 23.50
Διάρκεια: 120 λεπτά
Ηθοποιοί: Έντουαρντ Νόρτον, Κόλιν Φάρελ