Transformers 4: Εποχή Αφανισμού

29.05.2014
Τέταρτη συνέχεια του κερδοφόρου φραντσάιζ με τον Μάικλ Μπέι να υπογράφει με πάθος ίσως την πιο φαντασμαγορική περιπέτεια της σειράς. Οι άψογα δομημένες μεταμορφώσεις των ρομπότ και η αρχιτεκτονική της σκηνογραφίας δίνουν ανάσες στο σύνολο από τα κουραστικά στεγανά του παιδιαριώδους υπερθέαματος.

Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη μάχη του Σικάγο, στην οποία τα εξωγήινα γιγάντια Ότομποτς και οι άνθρωποι κατατρόπωσαν τα καταχθόνια Ντισέπτικονς, ένας άνεργος χήρος εφευρέτης στο Τέξας, η κόρη του και το αγόρι της τρέπονται σε φυγή όταν ανακαλύπτουν και βοηθούν τον Όπτιμους Πράιμ, αρχηγό των ρομπότ Ότομποτς, ταράζοντας έτσι τα σχέδια ενός αξιωματούχου της CIA που ενορχηστρώνει την εξόντωση των τελευταίων.

Ο ίδιος, σε συνεργασία με έναν φιλόδοξο βιομήχανο, στοχεύει στην ολοκληρωτική επικράτηση μιας επαναστατικής, επικίνδυνης τεχνολογίας.

Τέταρτη συνέχεια του κερδοφόρου φραντσάιζ με τον Μαρκ Γουόλμπεργκ να αντικαθιστά τον Σάια ΛαΜπεφ ως επικεφαλή του καστ και τον Μάικλ Μπέι να υπογράφει με πάθος ίσως την πιο φαντασμαγορική περιπέτεια της σειράς, χωρίζοντας την ουσιαστικά σε δύο...ταινίες, διάρκειας 165 λεπτών, αληθινό ρεκόρ!

Η Κίνα, πιο σωστά το Χονγκ Κονγκ, είναι που κερδίζει τις εντυπώσεις στο δεύτερο μέρος, με την ιλιγγιώδη δράση στις πανύψηλες πολυκατοικίες και τα στενοσόκακκα σε εντυπωσιακές ρεαλιστικές σεκάνς.

Ακόμη κι αν το σενάριο παραμένει κλασικά ανόητο στα πρότυπα του φραντσάιζ με την πρωταγωνιστική τριάδα σε αθέλητα αστεία ιλουστρασιόν κοντινά, η καθαρότητα του 3D, οι άψογα δομημένες μεταμορφώσεις των ρομπότ (εδώ μάχονται και ρομπότ-δεινόσαυροι αλλά και ρομπότ-σαμουράι για τα μάτια του ασιατικού κοινού που έχει καταστήσει το φραντσάιζ μεγάλη εμπορική επιτυχία) και η αρχιτεκτονική της σκηνογραφίας δίνουν ανάσες στο σύνολο από τα κουραστικά στεγανά του παιδιαριώδους υπερθέαματος.