The Haunting (1963)

14.01.2013
Μέσα από ανορθόδοξες γωνίες λήψης και έναν αριστοτεχνικό συνδυασμό απειλητικών ήχων και φωτοσκιάσεων, το επιβλητικό αρχοντικό μετατρέπεται σε μια αυτόνομη οντότητα έτοιμη να καταβροχθίσει τους ενοίκους του.

Όταν μια μικρή ομάδα ανθρώπων καλείται να συγκατοικήσει σε ένα παλιό αρχοντικό προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη ή όχι του μεταφυσικού στοιχείου στα σκοτεινά δωμάτιά του, δεν μπορούν να φανταστούν τον τρόμο που τους περιμένει. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για το κοινό που θα έρθει σήμερα σε επαφή με αυτή την «παλιακή», ασπρόμαυρη ταινία στοιχειώματος, που κατορθώνει να εξυψώσει μια απλοϊκή ιδέα σε μια διόλου ευκαταφρόνητη συμφωνία ανατριχίλας και σασπένς.

Μέσα από ανορθόδοξες γωνίες λήψης και έναν αριστοτεχνικό συνδυασμό απειλητικών ήχων και φωτοσκιάσεων, το επιβλητικό κτίσμα μετατρέπεται σε μια αυτόνομη οντότητα έτοιμη να καταβροχθίσει τους ενοίκους του. Όχι με τον κυριολεκτικό τρόπο που επέλεξε ο Γιαν ντε Μποντ στο σαματατζίδικο ριμέικ του, αλλά επιβάλλοντας την παρουσία του ενάντια σε κάθε δυσπιστία. Μαθητής του Βαλ Λιούτον και θιασώτης του υπαινικτικού τρόμου που συνήθιζε να εφαρμόζει ο δάσκαλός του, ο Γουάιζ αποδεικνύει πως μερικές φορές ό,τι δεν βλέπεις μπορεί να είναι απείρως πιο τρομακτικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ