Μια κοινότατη, σχεδόν σοκαριστική ιστορία

22.12.2010
«ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΓΙΑ ή Μια κοινότατη ιστορία» είναι ο τίτλος της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αυτής παράστασης που φιλοξενείται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε σκηνοθεσία Μαριάννα Κάλμπαρη με τη Βίκυ Βολιώτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΓΙΑ ή Μια κοινότατη ιστορία» είναι ο τίτλος της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αυτής παράστασης που φιλοξενείται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε σκηνοθεσία Μαριάννα Κάλμπαρη με τη Βίκυ Βολιώτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αξιοσημείωτο είναι πως η παράσταση αποτελεί θεατρική διασκευή του διηγήματος «Μια κοινότατη ιστορία» από το «Εικονοστάσιο Ανώνυμων Αγίων» τόμος 8: «Λιγοστεύουν οι ερωτήσεις» του Γιάννη Ρίτσου και παρουσιάζει για πρώτη φορά στη σκηνή ένα άκρως ερωτικό κείμενο του μεγάλου Ελληνα ποιητή, γραμμένο σε γλώσσα ποιητική αλλά και εξαιρετικά τολμηρή, σχεδόν σοκαριστική μέσα στην ωμότητά της. Κι έτσι μια κοινότατη ιστορία, γίνεται μοναδική στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το «αιώνιο» ζήτημα του σαρκικού πάθους που ενώνει δύο ανθρώπους τους οποίους χωρίζει το ταξικό μίσος.

Έρωτας καθαρά σαρκικός, ενώνει την Ευδοκία, κόρη μεγαλοκτηματία, με το Μανωλιό, γιό του επιστάτη. Παρόλη τη ντροπή και την ενοχή που τη βασανίζει για τα ανάρμοστο πάθος της, η Ευδοκία αδυνατεί ν’ αντισταθεί στη σαρκική εξάρτηση που νιώθει από το Μανωλιό. Εκείνος, μεθυσμένος από την αναπάντεχη εξουσία που ασκεί πάνω της, αλλά και σπρωγμένος από το ταξικό μίσος που νιώθει, το βάζει πείσμα να την υποτάξει ολοκληρωτικά. Έτσι ξεκινά το μαρτύριο της Ευδοκίας...Ένα μαρτύριο δίχως όρια. Η Ευδοκία θα βρει τη δύναμη να αντιδράσει στην καταστροφική μανία του Μανωλιού, όταν θα είναι πλέον πολύ αργά. Για όλους...

Η «αγία» Ευδοκία, καλλιεργημένη, πλούσια μεγαλοαστή μισεί τον Μανωλιό γι αυτό που είναι. Ένας άξεστος, θρασύς μα όμορφος χωριάτης. Σ’ αυτήν ακριβώς την ομορφιά, το σώμα της αδυνατεί ν’ αντισταθεί. Κι ας υποφέρει η ψυχή της. Κι έτσι υπομένει τα πάντα από εκείνον, προκειμένου να μην τον χάσει.

Αυτή η απόλυτη εξουσία πάνω στην Ευδοκία, μεθάει τον Μανωλιό. Και τον κάνει να θέλει να τσακίσει την περηφάνιά της, την περιφρόνησή που βλέπει στα μάτια της. Να αποδείξει σε όλους πως αυτός, ο «δούλος» μπορεί να γίνει ο πιο ισχυρός, ο πιο σκληρός «αφέντης». Όμως, μπλεγμένοι μέσα σ΄ αυτά τα παιχνίδια εξουσίας, διχασμένοι ανάμεσα στο μίσος και το πάθος, τον πόθο και στην αποστροφή, οι δύο αυτοί άνθρωποι χάνουν την ευκαιρία να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό ο ένας στον άλλον. Και ν΄ αγαπηθούν...

Σαν σε όνειρο θα δούμε την ιστορία της Ευδοκίας και του Μανωλιού να ζωντανεύει μέσα από ένα ταξίδι μνήμης που θα κάνει η Τριανταφυλλιά, η γυναίκα που μεγάλωσε την Ευδοκία σαν κόρη της και θυσίασε όλη της τη ζωή προκειμένου να της παρασταθεί.

Ενα ταξίδι μνήμης, που πραγματοποιεί η Τριανταφυλλιά στην προσπάθειά της να καταλάβει γιατί και πώς η σάρκα φτάνει να καταδυναστεύσει το μυαλό και την καρδιά...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική Επιμέλεια Νέστωρ Κοψιδάς
Σχεδιασμός Ήχου: Διαμαντής Καραναστάσης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Σοφία Σεϊρλή, Κρις Ραντάνωφ, Θάλεια Γρίβα

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75’
ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ: 21.15 μ.μ.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €20, €15 φοιτητικό,
€ 10 για νέους έως 25 ετών

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ : ΥΠΟΓΕΙΟ ? Πεσμαζόγλου 5
τηλ. ταμείου 210 3228706

ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ: Δευτέρα - Κυριακή 10.00 -13.00
17.00- 22.00