Μεγάλο αφιέρωμα στον Πικιώνη από το Μπενάκη

14.12.2010
Ένα μεγάλο εκθεσιακό αφιέρωμα στον σημαντικό Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.
Ένα μεγάλο εκθεσιακό αφιέρωμα στον σημαντικό Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του μεγαλύτερου μέρους του ζωγραφικού και αρχιτεκτονικού έργου του αρχιτέκτονα, το αρχείο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του Μουσείου Μπενάκη, μετά τη σημαντική δωρεά της οικογένειας Πικιώνη, το 2001.

Η έκθεση αρθρώνεται σε δύο βασικούς άξονες:
Στον πρώτο παρουσιάζεται το ζωγραφικό του έργο, δεδομένου ότι η ζωγραφική για τον Δημήτρη Πικιώνη αποτελούσε μια βαθιά εσωτερική του υπόθεση, στενά δεμένη με την καλλιτεχνική του πορεία προς την ωρίμανση. Όπως μάλιστα ομολογεί στα αυτοβιογραφικά του σημειώματα, ήταν η ζωγραφική και όχι η αρχιτεκτονική, το πραγματικό κέντρο των κλίσεών του. Το παρουσιαζόμενο υλικό οργανώνεται κατά ενότητες, οι οποίες ακολουθούν τους τίτλους που εκείνος είχε επιλέξει: Από τη Φύση, Αναμνήσεις από το Παρίσι, Αρχαία, Βυζαντινά, της Φαντασίας, Λαϊκά.
Στον δεύτερο άξονα της έκθεσης παρουσιάζεται το αρχιτεκτονικό του έργο, που περιλαμβάνει: την οικία Μωραΐτη (1923), την οικία Καραμάνου (1925), το Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού (1932), το Θερινό Θέατρο Κοτοπούλη (1933), τα σχέδια για το Δελφικό Κέντρο (1934), το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (1935), την Πολυκατοικία της οδού Χέυδεν (1936), το Περίπτερο Ειδών Λαϊκής Τέχνης (1938), το Ξενία των Δελφών (1951-1956), την Οικία-Εργαστήριο της γλύπτριας Φ. Ευθυμιάδου-Μενεγάκη (1949), την Οικία Ποταμιάνου στη Φιλοθέη (1953-1955), τα σχέδια για τον οικισμό της Αιξωνής (1950-1957), τη διαμόρφωση του χώρου γύρω από την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου (1954-1958) και τον Παιδικό Κήπο Φιλοθέης (1961-1964).

Παρουσιάζονται ακόμα οι μελέτες του Δημήτρη Πικιώνη για την αρχιτεκτονική της Ζαγοράς και της Καστοριάς, τμήμα της μελέτης του για τη Λαϊκή Αρχιτεκτονική της Χίου, καθώς και τεύχη του περιοδικού Το 3ο μάτι, στην έκδοση του οποίου ο Δημήτρης Πικιώνης συνεργάστηκε με τους Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Στρατή Δούκα, Σπύρο Παπαλουκά, Σωκράτη Καραντινό, Τάκη Παπατσώνη, Μιχάλη Τόμπρο και Άγγελο Θεοδωρόπουλο. Παράλληλα εκτίθενται τεκμήρια (επιστολές, φωτογραφίες, βιβλία κ.ά.) των σχέσεων του αρχιτέκτονα με ανθρώπους όπως οι: Giorgio de Chirico, Γιώργος Μπουζιάνης, Νίκος Χατζηκυριάκος?Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχης, Άγγελος Σικελιανός, Lewis Mumford, Walter Gropius, Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Νίκος Μητσάκης, Θουκυδίδης Βαλεντής κ.ά. Όπως αναφέρει και ο ίδιος στα αυτοβιογραφικά του σημειώματα: «[?] Πόσο γόνιμα μαθήματα έβγαζες από την αντίθεση τούτη των πνευματικών χαρακτήρων που αντιπροσώπευε ο καθένας τους! Ειλικρινά δεν ξέρω τι εγώ έδωσα σ’ αυτούς. Μα έχω συνείδηση του τι οφείλω στον καθένα τους [?]»..

ΙΝFO
ΕΚΘΕΣΗ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ 1887-1968»
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ? 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΑΓΝΗ ΠΙΚΙΩΝΗ, ΝΤΟΡΑ ΡΟΚΟΥ-ΠΙΚΙΩΝΗ