«Shades of Love» του Δ. Γέρου στα βιβλιοπωλεία

14.12.2010
Ένα καινούργιο φωτογραφικό βιβλίο του Δημήτρη Γέρου με τίτλο Shades of Love κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Insight της California. Το βιβλίο περιλαμβάνει 70 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που εμπνεύστηκε ο Δ. Γέρος από ισάριθμα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, τα οποία επίσης δημοσιεύονται μεταφρασμένα στα αγγλικά.

Ένα καινούργιο φωτογραφικό βιβλίο του Δημήτρη Γέρου με τίτλο Shades of Love κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Insight της California. Το βιβλίο περιλαμβάνει 70 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που εμπνεύστηκε ο Δ. Γέρος από ισάριθμα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, τα οποία επίσης δημοσιεύονται μεταφρασμένα στα αγγλικά.

Τη μετάφραση, που έγινε ειδικά για αυτή την έκδοση, έκανε ο βραβευμένος για τη μεταφραστική του δουλειά καθηγητής του Παν. Θεσσαλονίκης David Connolly. Το βιβλίο αποτελείτε από 170 σελίδες μεγάλου μεγέθους, 31Χ26. Έχει χοντρό, πανόδετο, εξώφυλλο και επί πλέον γαλλικού τύπου τζάκετ.

Τον πρόλογο του βιβλίου έχει γράψει ο μεγαλύτερος εν ζωή αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Edward Albee και την εισαγωγή ο πολυβραβευμένος αμερικανός ποιητής και τεχνοκριτικός John Wood.

Ο Δημήτρης Γέρος αποτυπώνει στο βιβλίο του το μεγαλείο της ποίησης του Κ. Π. Καβάφη με φωτογραφίες γεμάτες ρομαντισμό, ίντριγκα, χιούμορ, απόγνωση και ερωτισμό.
Ένας μοναδικός συνδυασμός ποίησης και φωτογραφιών με μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών όπως: οι βραβευμένοι με Νόμπελ λογοτεχνίας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές και Ναγκίμπ Μαχφούζ, ο πολυμεταφρασμένος στην Ελλάδα συγγραφέας Γκόρ Βιντάλ, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Μισέλ Τουρνιέ, ο σημαντικότερος εν ζωή Μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες, οι βραβευμένοι αμερικανοί συγγραφείς Έντμουντ Γουάιτ και Ρίτσαρντ Χάουαρντ, ο φιλόσοφος Ζαν Μποντριγιάρντ, οι διάσημοι εικαστικοί καλλιτέχνες Τζέφ Κουνς, Αρμάν, Τόμ Γουέσελμαν, ο σκηνοθέτης Κλάιβ Μπάρκερ, η ηθοποιός Ολύμπια Δουκάκης και άλλοι, μαζί με διάσημα μοντέλα και γυμνά αγόρια σε μια πολυτελή και εξαιρετικής εκτύπωσης έκδοση.

Ο Δημήτρης Γέρος ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα για τη ζωγραφική του ασχολείται παράλληλα τα τελευταία χρόνια, με τον ίδιο ζήλο, και με την φωτογραφία. Στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική, έχουν γίνει πολλές εκθέσεις των φωτογραφιών του, έχουν τυπωθεί σε βιβλία και υπάρχουν στις συλλογές μεγάλων μουσείων.

Ο Τζον Γουντ γράφει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του βιβλίου:
Αναμφίβολα, κανένας σύγχρονος φωτογράφος δεν είναι πιο "ποιητικός" με την ευρύτερη έννοια του όρου από ότι ο Δημήτρης Γέρος, ο οποίος όμως είναι εξίσου ποιητικός και στα λεπτότερα τεχνικά στοιχεία. Σε αυτές τις φωτογραφίες δεν εστιάζει στο ολοκληρωμένο ποίημα, στην πλήρη εξιστόρηση του περιστατικού από τον Καβάφη, αλλά στην πιο λαμπερή στιγμή του. Οι φωτογραφίες αυτές είναι επομένως συνεκδοχές, κλασικά ποιητικά και ρητορικά σχήματα στα οποία ένα μέρος χρησιμοποιείται για να υπαινιχθεί το όλο. Λάμπουν και εκτίθενται μπροστά μας από τον πιο ευαίσθητο και ευκρινή μεταφραστή του Κωνσταντίνου Καβάφη, τον Δημήτρη Γέρο, που απέδωσε τους στίχους του με την παγκόσμια γλώσσα της φωτογραφίας. Το κύριο θέμα του Γέρου, όπως και του Καβάφη, είναι η ομορφιά, η ομορφιά ιδωμένη μέσα από το σώμα και αιχμαλωτισμένη στη μνήμη και την τέχνη.

Τριάντα πέντε από τις φωτογραφίες του βιβλίου εκτίθενται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννη έως τις 30 Δεκεμβρίου. Πειραιώς 206, Ταύρος.
Είσοδος ελεύθερη, καθημερινά 18.00 ? 22.00

Ο Δημήτρης Γέρος είναι από τους πρώτους έλληνες καλλιτέχνες που έκαναν Performances, Body Art, Video Art, και mail Art.
Έχει πραγματοποιήσει 54 ατομικές εκθέσεις των έργων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό : Κολωνία, Ντύσσελντορφ, Κάσσελ, Στρασβούργο, Μίσιγκαν (Kelsey Museum of Art) Νέα Υόρκη, Οξφόρδη (Oxford University), Ντάρμσταντ, Λευκωσία, Ινδιάνα-ΗΠΑ (National Gallery), Χαϊδελβέργη, Μπόχουμ ( Museum Bohoum ), Βερολίνο, Μιλάνο, Βούπερταλ, Μάνχαϊμ, κλπ.

Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις (Μπιενάλε και Τριενάλε) στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Έκανε τα σκηνικά και κοστούμια σε θεατρικά έργα και κινηματογραφικές παραγωγές και εικονογράφησε πολλά βιβλία. Σχεδίασε μετάλλια με διάφορα θέματα και έκανε για τον οίκο Βουράκη γλυπτά από ασήμι με θέμα τον «Ζωδιακό Κύκλο». Η UNICEF κυκλοφόρησε, παγκοσμίως, έργα του σε κάρτες και χαρακτικά του έχουν κυκλοφορήσει από εκδότες της Ευρώπης και της Αμερικής. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε το 1976 την ποιητική συλλογή «Αστραφτερή Μπανιέρα».

Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Tate Britain, Gety-Los Angeles, International Center of Photography-New York, National Portrait Gallery-London, The British Museum-London, Museum Bochum-Germany, Musee des beaux-arts de Mobreal-Canada και αλλού.
Συνεργάζεται με την John Stevenson gallery και την Throckmorton Fine Arts της Νέας Υόρκης, την Holden Lunts gallery του Πάλμ Μπίτς, την Vanse Martin Fine Art του Σαν Φρανσκίσκο, την L.A. galerie της Φρανκφούρτης, την γκαλερί Καπόπουλος στην Αθήνα κ.α.


Κυκλοφορεί στα ελληνικά βιβλιοπωλεία
Κεντρική διάθεση: "Χριστάκης",
Ιπποκράτους 10, τηλ. 210 3607876
www.yeros.com / www.insighteditions.com