Πρεμιέρα από το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε

11.10.2002
Αριάδνη/ Κιθαιρώνας είναι ο τίτλος της παράστασης που αποτελεί την πρώτη παραγωγή του Χοροθεάτρου του K.Θ.Β.Ε για τη περίοδο 2002-2003 και φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου και της Ιρίνα Πάουλς, διευθύντριας του Χοροθεάτρου της Χαϊδελβέργης. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της, η παράσταση "Αριάδνη/ Κιθαιρώνας" αποτελείται από δύο ανεξάρτητα έργα που παρουσιάζονται σε μορφή δίπτυχου με κοινό άξονα τον αρχαίο ελληνικό μύθο.
Καρπό μιας διεθνούς συνεργασίας αποτελεί η πρώτη παραγωγή του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. για τη περίοδο 2002-2003, με τίτλο Αριάδνη/Κιθαιρώνας που κάνει πριεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο "Παλλάς" στην Αθήνα στο πλαίσιο του 29ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Διεθνούς Iνστιτούτου Θεάτρου. Για τη διεθνή αυτή παραγωγή έχουν συνεργαστεί -εκτός από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος- το ελληνικό και το γερμανικό κέντρο του Διεθνούς Iνστιτούτου Θεάτρου (Δ.I.Θ.), το Χοροθέατρο της Χαϊδελβέργης και η Ομάδα Dell'Arte από την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η παράσταση Αριάδνη/ Κιθαιρώνας φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου και της Ιρίνα Πάουλς, διευθύντριας του Χοροθεάτρου της Χαϊδελβέργης. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της, η παράσταση Αριάδνη/ Κιθαιρώνας αποτελείται από δύο ανεξάρτητα έργα που παρουσιάζονται σε μορφή δίπτυχου με κοινό άξονα τον αρχαίο ελληνικό μύθο.

Στις 22 Οκτωβρίου το έργο κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 7 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στη Χαϊδελβέργη

Τα έργα:
Κοινός άξονας των δύο έργων η ανίχνευση του αρχαίου μύθου. Οι όροι αυτής της αναζήτησης ωστόσο διαφέρουν: στην Αριάδνη, η Ιρίνα Πάουλς προσεγγίζει τις μυθικές μορφές και ανιχνεύει την ανθρώπινη διάσταση της εμπειρίας τους αναδεικνύοντας το προσωπικό πάθος πίσω από τα διαχρονικά και πανανθρώπινα ερωτήματα για τον έρωτα, την εγκατάλειψη, τον θάνατο, την περιπλάνηση.
Στο σκοτεινό τοπίο του Κιθαιρώνα, ο Κωνσταντίνος Ρήγος τοποθετεί ένα ομαδικό ταξίδι στην αγριότητα της διονυσιακής εμπειρίας: μια κοινότητα ανθρώπων αντιμέτωπη με την ωμότητα της επιθυμίας της βίας, της αντίστασης και του σπαραγμού της ανθρώπινης ταυτότητας. Ειδικό ενδιαφέρον γα το έργο αυτό παρουσιάζει η συμμετοχή του Δ. Κουρτάκη και του Studio 19: η ηχητική εικόνα του Κιθαιρώνα αξιοποιεί τις φυσικές φωνές των ερμηνευτών και τις επεξεργάζεται έτσι ώστε να διαμορφώσει ένα ηχητικό σύμπαν με έντονα δραματικά στοιχεία.

Χορογράφοι: Ιρίνα Πάουλς (Αριάδνη) Κωνσταντίνος Ρήγος (Κιθαιρώνας)
Σκηνικά: Κάννυ Μακάλαν
Κοστούμια: Κέννυ Μακάλαν (Αριάδνη) Νατάσσα Δημητρίου (Κιθαιρώνας)
Ερμηνεύουν:
Από το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε: Παναγιώτης Κοντόνης, Αμαλία Μπένετ, Ελενα Τοπαλίδου, Δήμητρα Χαραλάμπους
Από το TanzTheater Haidelberg: Joshua Monten, Monica Mavin Munoz, Tora Valenti Rocamura, Linda Ryser
Aπό το Dell Arte: Emilia Semuliuw, stephen Buescher