«Αν μου στερήσεις την ελευθερία μου, σταματάω να "παίζω"»

29.11.2010
Ο Χρήστος ετοιμάζει φιλανθρωπικό άλμπουμ, τραγουδάει στην Αρχιτεκτονική, είναι πάντα χαμογελαστός και άνετος, ακομπλεξάριστος και έτοιμος να απαντήσει σε όλα... πάνω από όλα όμως έχει φωνάρα.

Ο Χρήστος ετοιμάζει φιλανθρωπικό άλμπουμ, τραγουδάει στην Αρχιτεκτονική, είναι πάντα χαμογελαστός και άνετος, ακομπλεξάριστος και έτοιμος να απαντήσει σε όλα... πάνω από όλα όμως είναι ένας εκφραστικός καλλιτέχνης, με φωνάρα και ερμηνείες που σου μένουν αξέχαστες...
Οπως άλλωστε το λέω και στον ίδιο, τον Δάντη τον παραδέχομαι! Γιατί κατάφερε να μου αλλάξει τη γνώμη μου γι αυτόν, ΜΟΝΟ με τη μουσική του... Ούτε με δηλώσεις, ούτε με εκδηλώσεις... Μπείτε "με πάθος κι εμμονή" -όπως ζει εκείνος - στην κόλαση του Δάντη και οπωσδήποτε, περάστε αυτό τον καιρό από την Αρχιτεκτονική. Τα λόγια είναι περιττά, ενώ οι νύχτες εκεί δε μας φτάνουν...
E.Σ.

Χρήστο είμαι από τους ανθρώπους που - στο χω ξαναπεί παλιότερα μέσω ICQ!- με έκανες με τη φωνή σου και τις μουσικές σου και τις ερμηνείες σου να σ αγαπήσω πολύ σαν καλλιτέχνη, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας γιατί στην αρχή δεν ήμουν fan. Μετά το Παλτό, αυτό που πρώτα από όλα λέω για σένα, είναι 'τον Δάντη τον παραδέχομαι!' Εσένα σαν καλλιτέχνη σε ενδιαφέρει αυτή η διαδικασία? Να κερδίσεις και να πείσεις τον κόσμο ή θεωρείς πως όσοι σ' αγαπούν σ' αγαπούν και οι υπόλοιποι... θα αγαπήσουν άλλους!
Δεν μου φτάνει αυτό. Κάθε φορά που παίζω, η κάνω ένα νέο τραγουδι, είναι σα να ξεκινάω από την αρχή. Κάθε φορά νιώθω πως δίνω εξετάσεις. Μπορεί να φταίει τ ότι έχω μπερδέψει τον κόσμο με τις κινήσεις μου, μπορεί να είναι ο τρόπος που δίνομαι κάθε φορά σε ότι κάνω, αλλά για μένα, όλα μοιάζουν σαν το καλοκαίρι του 1989 που υπέγραψα στην τότε cbs, τότε που όλοι ήταν ένα, τότε που δεν υπήρχαν μουσικά είδη και διαχωρισμοί, τότε που έπαιζαν στο ίδιο πρόγραμμα λαϊκοί, πόπ και έντεχνοι, πριν τον ρατσισμό που έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο μας, τότε που έπρεπε σαν πρωτοεμφανιζομενος να αποδείξω ότι αξίζω. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

Δισκογραφικά είμαστε στο Σκοτώνω? Μάθαμε ότι ετοιμάζεις μια δουλειά με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Θέλεις να μας πεις γι αυτό?
Πρόκειται για ένα άλμπουμ με τίτλο "Τα δικά μας τραγούδια" στο οποίο έχω γράψει τη μουσική και τους στίχους ο Βασίλης Καπερναρος. Τα έσοδα του θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στον σύλλογο επιστροφή (www.epistrofi.com) ο οποίος ασχολειται αποκλειστικά με την απεξάρτηση εθισμένων. Ένας σύλλογος που κάνει πολύ σοβαρή δουλειά, την είδα από κοντά είπα να βοηθήσω όσο μπορώ μ αυτόν ή και μ άλλους τρόπους στο μέλλον. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο άλμπουμ με έντονη καυστική θεματολογια, που ασχολείται με ότι σημερινό. Από την απαξίωση των πολιτικών, μέχρι την περιθωριοποίηση των ανθρώπων που αντί να τους καταλάβουμε και τους αγκαλιασουμε, τους αφήνουμε μόνους να παλέψουν με μόνο όπλο τους ένα μυαλό που υποκύπτει στις ανάγκες ενός σώματος που "ζητάει". Με βοηθήσαν να ολοκληρώσω το άλμπουμ και τους ευχαριστώ θερμά δυο ιστορικοί τραγουδιστές, ο Δημήτρης Μητρόπονος κι ο Πασχάλης Τερζής που τραγούδησαν από ένα τραγουδι, κι ένας σύγχρονος μεγάλος τραγουδιστής και φίλος πλέον ο Χρήστος Θηβαίος ο οποίος τραγούδησε επίσης ένα τραγούδι μόνος, κι ένα παρέα μου.
Ειλικρινά καμαρώνω γι αυτό το έργο.

Η πειθαρχία σε διευκολύνει ή σε ενοχλεί στη ζωή σου?
Δεν είχα ποτέ πειθαρχία. Πάντα έκανα ότι μου κατέβαινε κατά καιρούς. Η πειθαρχία είναι για τους στρατιώτες. Εγώ είμαι μουσικός. Αν μου στερήσεις την ελευθερία μου, σταματάω να "παίζω".

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σου?
Θέλω να ναι καλά τα παιδιά μου, και τα παιδιά του κόσμου. Επίσης οι άνθρωποι που αγαπώ. Δεν ανησυχώ για πολλά αλλά.

Θα ήθελες να γράψεις το μουσικό θέμα μιας ταινίας ή αυτό είναι κάτι εκτός ενδιαφερόντων σου?
Βεβαίως, αν μου ζητηθεί κάποτε. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω τελικά, γιατί η μουσική επένδυση μιας ταινίας χρειάζεται ειδική σπουδή, αλλά θα χαιρόμουν πολύ να προσπαθήσω.

Πες μας ένα στίχο ενός κομματιού που έχει λειτουργήσει κάποια στιγμή σαν σταθμός μέσα σου..
"Και μια νύχτα τρελή σ’ ένα άδειο βαγόνι, μείναμε ως το πρωί κι έξω έριχνε χιόνι".

Σε τι είσαι επιρρεπής?
Ότι κάνω, το κάνω με πάθος κι εμμονή. Μπορεί να πίνω μόνο καφέ, αλλά πολύ καφέ για μια βδομάδα, και την επόμενη να μην μπορώ ούτε να το μυρίσω!

Αν μπορούσες με μια δυο κουβέντες να το καθορίσεις, τι θα έλεγες ότι είναι αυτό που τελικά σε έχει ενοχλήσει περισσότερο στο θέμα "Eurovision"?
Το ότι έχουν περάσει πέντε χρονικέ με ρωτάς τι μ έχει ενοχλήσει. Μάλλον ξέρεις κάτι που δεν ξέρω ή κάτι θα έπρεπε να μ έχει ενοχλήσει και δεν το έχω καταλάβει.
Έχεις κάτι να μου πεις που δεν έχω προσέξει?

Αν ρωτούσα τους συνεργάτες σου να σε περιγράψουν με τρεις - τέσσερις λέξεις, τι θεωρείς ότι θα έλεγαν για σένα?
Θα θελα πολύ να πουν πως είμαι σκληρός και δε σηκώνω μύγα στο σπαθί μου, αλλα νομίζω πως δεν είναι έτσι.

Και για το τέλος... Αν είχες την ευκαιρία να βάλεις ένα μόνο cd ελληνικό ή ξένο, να παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου μαθήματος Μουσικής Εκπαίδευσης ποιο θα ήταν αυτό?
PINK FLOYD - THE WALL