Ώρες Βυζαντίου

12.01.2001
"Ώρες Βυζαντίου" είναι ο τίτλος μίας μεγάλης σπονδυλωτής έκθεσης για το Βυζάντιο, που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο των εορτασμών για τα δύο χιλιάδες χρόνια από τη Γέννηση του Χριστού.
"Ώρες Βυζαντίου" είναι ο τίτλος μίας μεγάλης σπονδυλωτής έκθεσης για το Βυζάντιο, που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο των εορτασμών για τα δύο χιλιάδες χρόνια από τη Γέννηση του Χριστού. Η έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί κατά το διάστημα 10 Αυγούστου 2001 έως 10 Ιανουαρίου 2002, στοχεύει στην εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με πολλαπλές όψεις της δομής, της φυσιογνωμίας και της κοινωνίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Η κρατική ιδεολογία, η διοίκηση, η οικονομική και κοινωνική ζωή, το αμυντικό σύστημα, καθώς και πρακτικές του καθημερινού βίου, όπως γαμήλια και ταφικά έθιμα, είναι κάποιες από τις θεματικές ενότητες της έκθεσης που θα παρουσιαστούν ταυτόχρονα σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Μυστρά. Οι τρεις αυτοί εκθεσιακοί πόλοι, ενταγμένοι σε πολιτιστική διαδρομή και συνδεόμενοι ηλεκτρονικά μεταξύ τους, θα αλληλοσυμπληρώνονται ως τμήματα της ίδιας έκθεσης, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν και ως μεμονωμένες εκθέσεις.
Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται εκδόσεις συμβατικής και ηλεκτρονικής μορφής (κατάλογος, φυλλάδια, CD-Rom), η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και μία σειρά παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το συντονισμό της έκθεσης "Ώρες Βυζαντίου" και των δραστηριοτήτων που τη συνοδεύουν έχει αναλάβει το Τμήμα Μουσείων της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.