Κίργκεγκορ, ένας απόλυτα σύγχρονος στοχαστής στο Μέγαρο

04.11.2010
Η ζωή και η σκέψη του μεγάλου Δανού φιλόσοφου, Σέρεν Κίργκεγκορ, παρουσιάζεται από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Φιλοσοφίας Θεοδόση Πελεγρίνη την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, σε μορφή θεατρικού έργου και σε σκηνοθεσία Μανώλη Σορμαϊνη.

Η ζωή και η σκέψη του μεγάλου Δανού φιλόσοφου, Σέρεν Κίργκεγκορ, παρουσιάζεται από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Φιλοσοφίας Θεοδόση Πελεγρίνη την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, σε μορφή θεατρικού έργου και σε σκηνοθεσία Μανώλη Σορμαϊνη.

Συγκρούσεις, αντιθέσεις, εμμονές, πίστη και αμφιβολία, τόλμη και πρωτοτυπία συγκροτούν το πορτρέτο αυτού του στοχαστή του 19ου αιώνα, που με πρότυπό του τον Σωκράτη, σημάδεψε και επηρέασε με τις ιδέες του την εποχή του, αλλά και τον 20ο αιώνα και έγινε πρόδρομος των πιο μοντέρνων και μεταμοντέρνων αντιλήψεων για τον άνθρωπο και την ουσία του.

Η δραματοποιημένη αυτή παρουσίαση, εντάσσεται στον πολύ επιτυχημένο κύκλο διαλέξεων που επιμελείται ο καθηγητής Θ. Πελεγρίνης στο πλαίσιο της Σειράς Megaron Plus.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλίκη Ζαχαροπούλου, Ιουλία Καλογρίδη, Θοδωρής Προκοπίου και Νίκος Σμυρνάκης.
Τη μουσική έχει γράψει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος ενώ τα σκηνικά υπογράφει ο Φώτης Χαλκίδης.
Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης.



Ο Σέρεν Κίρκεγκορ, γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη το 1813 και πέθανε στην ίδια πόλη το 1855. Φιλόσοφος, θεολόγος, κριτικός λογοτεχνίας, θεωρητικός κοινωνιολόγος, ψυχολόγος, ποιητής, άθεος και ένθεος, οπαδός της πίστης, αλλά και της αμφιβολίας, έθεσε, πολλά χρόνια πριν από τις μεταμοντέρνες αναζητήσεις, το καταλυτικό ερώτημα της σύγχρονης εποχής: Πως συγκροτεί ο καθένας τη ζωή του. Άνοιξε το μεγάλο κεφάλαιο της «υποκειμενικότητας», σε μια εποχή που η ζωή καθοριζόταν από συμφωνημένα πρότυπα συμπεριφοράς και υποχρεώσεων και υποστήριξε την προτεραιότητα της ανθρώπινης συνθήκης έναντι της αφηρημένης σκέψης και τη σημασία των προσωπικών επιλογών και δεσμεύσεων.

Λουθηρανός και συγγραφέας θεολογικών κειμένων, ο Κίρκεγκορ, διατύπωσε από νωρίς, ότι κάθε άνθρωπος δημιουργεί τη δική του σχέση με την πίστη και με τη ζωή, ότι δεν υπάρχει αντικειμενική βεβαιότητα, ότι η αμφιβολία είναι στοιχείο της πίστης, ότι το Χριστιανικό δόγμα εμπεριέχει την αμφιβολία και ότι όποιος δεν το αντιλαμβάνεται δεν είναι πιστός, αλλά μωρόπιστος.

Ο Κίρκεγκορ, υπήρξε ένα μοναδικό σύμπαν, ένας απόλυτα ελεύθερος στοχαστής, ακατάτακτος σε σχολές και ρεύματα. Επισήμανε την καθοριστική σημασία «του εαυτού» και εξερεύνησε τις ευαισθησίες και τα συναισθήματα των ανθρώπων όταν έρχονται αντιμέτωποι με επιλογές ζωής: «Το θέμα είναι να βρω μια αλήθεια δική μου, μια ιδέα, για την οποία μπορώ να ζήσω και να πεθάνω». Αυτός ο αφορισμός του έγινε η σημαία του Υπαρξισμού, από τη δεκαετία του 30, εποχή που ο Δανός φιλόσοφος κέρδισε τον θρόνο της ευρωπαϊκής διανόησης.

Μελαγχολικός και ανατρεπτικός, αγνόησε όλες τις συμβάσεις της εποχής του: Στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ανακάλυψε ότι δεν τον ενδιέφερε η ιστορία και η φιλοσοφία, «Αυτό που πραγματικά χρειάζομαι είναι να ξεκαθαρίσω τι θα κάνω, ποιος θα είμαι και όχι τι πρέπει να ξέρω...δεν θέλω να ζήσω απομονωμένος στη γνώση, αλλά εκτεθειμένος στην πραγματική ζωή.»

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, δεν κήρυξε ποτέ, δεν εξομολογήθηκε ποτέ, παρά μόνο στα ημερολόγιά του, όπως είπε ο ίδιος , στις 7000 σελίδες τους, συγκεντρωμένες σε 23 τόμους, γραμμένες με ιδιαίτερο λογοτεχνικό ύφος, τα οποία αποτελούν την σημαντικότερη πηγή κατανόησης της ζωής και της σκέψης του.
Η διαθήκη του είναι διαχρονική: «Η εποχή δεν χρειάζεται μια ιδιοφυία ?έχει αρκετές- αλλά έναν μάρτυρα, που θα διδάξει στους ανθρώπους τον σεβασμό, με το παράδειγμά του. Η εποχή χρειάζεται αφύπνιση».

Φιλόσοφοι και θεολόγοι του οφείλουν τις αφετηρίες τους: ο Κάρλ Μπαρθ, η Σιμόν ντε Μποβουάρ, ο Νιλς Μπορ, ο Έμιλ Μπρούνερ, ο Αλμπέρ Καμί, ο Μάρτιν Χάιντεγκερ, ο Καρλ Γιάσπερς, ο Μορίς Μαρλό-Ποντύ, ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, ο Μιγκουέλ ντε Ουναμούνο, ο Λούντβιχ Βιντγκενστάιν, ο Κάρλ Πόπερ.

Σύγχρονοι φιλόσοφοι, ένθεοι και άθεοι, οδηγήθηκαν από τις ιδέες του για το άγχος, την απελπισία, τη σημασία του ατόμου, την υποκειμενικότητα της επιλογής: Ο Εμανυέλ Λεβινάς, ο Χανς-Γκέοργκ Γκαντάμερ, ο Ζακ Ντεριντά, ο Άβασντερ Μάκιντάιρ, ο Ρίτσαρντ Πόρτυ.
Η λογοτεχνία του 20 αιώνα έχει βαθιές επιρροές από τη σκέψη του: Γ.Χ. Όντεν, Χόρχε- Λουίς Μπόρχες, Χέρμαν Έσε, Φραντς Κάφκα, Φλέινερι Ο’Κόνορ, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Τ.Ν. Σάλιντζερ, Τζον Άπντάικ.

ΙΝFO:

«Κίρκεγκορ: ένας απόλυτα σύγχρονος στοχαστής»
Την παρουσιάζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Φιλοσοφίας, Θεοδόσης Πελεγρίνης
Πότε: Τρίτη 9 Νοεμβρίου, 7 μμ

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ.