Ξένη Γλώσσα "μιλάει" ο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

03.11.2010
Δύο άγνωστοι -μια γυναίκα κι ένας άντρας- συναντιούνται μια νύχτα συμπτωματικά, χωρίς παπούτσια! Η παράσταση «Ξένη Γλώσσα» παρουσιάστηκε πέρυσι στο κινητήρας στούντιο και φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ SPIDER, που διεξήχθη 29-31 Οκτωβρίου 2010 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η ομάδα του ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΧΟΡΟΘΕΑΜΑ, καθώς και παλιοί αγαπημένοι συνεργάτες της, γεμίzουν το πρόγραμμα των παραστάσεων από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Την αρχή έκανε ο Χρήστος Πολυμενάκος με την performance «This is not My Body» και το Magic Carpet Designing ένα πείραμα που "παίζει" με τη χωρικότητα των λέξεων, επεξεργασμένο ειδικά σαν μια χορογραφία λέξεων (18- 24/10).

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει η Βίκυ Αδάμου με την επανάληψη της επιτυχημένης παράστασης "ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ" την οποία ερμηνεύουν ο Πάρις Ερωτοκρίτου (γνωστός από τη ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ) και η χορογράφος Αμάλια Μπένετ σε ρόλο -έκπληξη από 11/11.

Το τρίτο μέρος της τριλογίας του κινητήρα για τον πόλεμο (2004 Lysistrata'Cry, 2006 Κλυταιμνήστρα Αόρατη) με τίτλο "HANDLE WITH CARE" έκανε πρεμιέρα στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχ. Κακογιάννης στο πλαίσιο του SPIDER NET (31/10) κι έπειτα θα συνεχίσει τις παραστάσεις του στον Κινητήρα από 9/12.

Την αυλαία του 2010 θα κλείσει η ομάδα Lemurius με το νέο της έργο Υπερπαραγωγή το οποίο δημιουργούν κι ερμηνεύουν οι Κατερίνα Σκιαδά, Νίκος Δραγώνας και Γιάννης Μανταφούνης (27-30/12)

«Ξένη Γλώσσα» της ομάδας ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα
από 11 Νοεμβρίου στο κινητήρας studio
Πέμπτη με Κυριακή μόνο για 8 παραστάσεις.

Ένας ξυπόλυτος διάλογος στους δρόμους της Αθήνας.
Η παράσταση παρουσιάστηκε πέρυσι στο κινητήρας στούντιο και φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ SPIDER, που διεξήχθη 29-31 Οκτωβρίου 2010 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Δύο άγνωστοι, μια γυναίκα κι ένας άντρας συναντιούνται μια νύχτα, εντελώς συμπτωματικά, σε ένα τυχαίο δρόμο της Αθήνας. Αν και οι δύο ξένοι σε αυτήν την χώρα, - μετανάστες - ο Χάμιντ από την Ανατολή και η Φραντζέσκα από την Δύση, φαίνεται να μην μοιράζονται κανένα άλλο κοινό πλην ενός: κανείς τους δεν φοράει παπούτσια.
Η παράσταση «Ξένη Γλώσσα», εξερευνά τις συμπτώσεις και την - (α)πιθανότητα τους να εμφανιστούν- που μεταμορφώνουν τις ζωές μας πέρα από τη θέλησή μας. Η λέξη σύμπτωση περιέχει ταυτόχρονα το τυχαίο, το παράξενο και το απροσδόκητο- στην ελληνική γλώσσα όμως, σημαίνει επίσης και συνταύτιση, κάτι που οι ήρωες του έργου προφανώς αγνοούν. Έτσι, τα γεγονότα που ακολουθούν την συνάντηση τους, δε μπορεί παρά να είναι πρωτόγνωρα, απροσδόκητα αλλά και σημαντικά. Η«Ξένη Γλώσσα» είναι η τρυφερή και αστεία ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας, που ξεκινάει σαν ταινία, μεταφέρεται στον δρόμο και κάποια στιγμή «πατάει» την σκηνή.

Η σκηνοθέτης της παράστασης Βίκυ Αδάμου, ενεργό μέλος της ομάδας Κινητήρας Χοροθέαμα, έχει σπουδάσει Θέατρο και Εικαστικές & Εφαρμοσμένες Τέχνες. Ίσως για αυτό το λόγο η «Ξένη Γλώσσα» μπορεί και κινείται σε δύο επίπεδα - μπορεί να «αναγνωστεί» τόσο σαν ένας διάλογος σε διαφορετικές γλώσσες, όσο και ως μια ιστορία συμπτώσεων, σε μια εποχή που τίποτα πια δεν μοιάζει απίθανο.

Το κείμενο γράφτηκε ως αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς των συντελεστών βασισμένη σε επινοητικές (devised) τεχνικές. Σε όλη τη διάρκεια των προβών, ο λόγος προέκυπτε από την κίνηση και όχι η κίνηση από το λόγο, όπως συνήθως συμβαίνει στη δημιουργική διαδικασία της δουλειάς του ΚΙΝΗΤΗΡΑ.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου
Κείμενο: Θανάσης Ροκανάς
Video Art: Χάρης Γερμανίδης
Πρωτότυπη Μουσική και Μουσική επιμέλεια: Oρέστης Τάνης
Χορογραφίες: Αmalia Bennett
Kίνηση Romeo & Juliet: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Μαυρίδης Παύλος
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα Επιμέλεια χώρου: Τόνια Αβδελοπούλου
Ερμηνεύουν: Αμάλια Μπένετ και Πάρις Ερωτοκρίτου Guests: Χριστίνα Γερογιάννη - Γιώργος Νικολαΐδης, Φωνή Άντρα: Γεράσιμος Μαύρος
Φωτογραφίες: Ελένη Τάξερη
Μετάφραση και διδασκαλία Αραβικών: Ahmed Shokr

Προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 9248328
Τοποθεσία: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ - Artistic Residency Centre
Ερεχθείου 22, 117 42 Ακρόπολη, Αθήνα Πρόγραμμα παραστάσεων:
Πρώτη παρουσίαση: 2 Νοεμβρίου 2009

Παραστάσεις στο κινητήρας studio:
11 -21 Νοεμβρίου 2010
από Πέμπτη ως και Κυριακή
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:15
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (ενιαίο)

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Artistic Residency Centre
Ερεχθείου 22, 117 42 Ακρόπολη, Αθήνα
τηλ. 210 9248328
www.kinitiras.com
www.kinitirastudio.com