Εξι Ελληνες ζωγράφοι στην Κωνσταντινούπολη

01.11.2010
Εξι από τους πιο σημαντικούς Ελληνες ζωγράφους φιλοξενούνται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στην έκθεση με έργα από τον Γ. Μόραλη και τον Χρ. Μπότσογλου μέχρι τον Τ. Μαντζαβίνο και τον Εδ. Σακαγιάν.

Εξι από τους πιο σημαντικούς Ελληνες ζωγράφους φιλοξενούνται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στην έκθεση με έργα από τον Γ. Μόραλη και τον Χρ. Μπότσογλου μέχρι τον Τ. Μαντζαβίνο και τον Εδ. Σακαγιάν.

Η έκθεση με τίτλο «Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική από τη συλλογή του Σωτήρη Φέλιου» εγκαινιάζεται στις 2 Νοεμβρίου και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Μέσα από τα έργα της έκθεσης σκιαγραφείται μια εικόνα της σύγχρονης ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής. Παρουσιάζονται έργα έξι σημαντικών ζωγράφων (Γ. Μόραλη, Χρ. Μπότσογλου, Στ. Δασκαλάκη, Τ. Μαντζαβίνου, Χρ. Μποκόρου, Κ. Παπανικολάου, Γ. Ρόρρη, Εδ. Σακαγιάν), με στόχο να αναδειχτεί η εικόνα της παραστατικής ζωγραφικής έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Τα έργα της έκθεσης δίνουν μια εικόνα για την εξελικτική πορεία κάθε ζωγράφου και η επιλογή τους σηματοδοτείται από τη σφραγίδα της προσωπικής επιλογής του συλλέκτη. Η συνύπαρξη αυτών των διαφορετικών φωνών μέσα σε έναν κοινό εκθεσιακό χώρο στηρίζεται στα κοινά χαρακτηριστικά τους. Οι οπτικές της έκθεσης είναι κοινές για όλους, η ανάγνωση των έργων κάθε ζωγράφου μπορεί να προσφέρει μια σαφή εικόνα της σύγχρονης ζωγραφικής δημιουργίας στην Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Φέλιος επέλεξε ως συλλέκτης να συγκεντρώσει έργα ζωγραφικής στα περισσότερα από τα οποία τονίζεται ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας και τα οποία στηρίζονται στη ρεαλιστική απόδοση. Πρώτο απόκτημα της συλλογής του ήταν ο «Κυπρίνος» του Χρ. Μποκόρου, το 1990. Στη συνέχεια εξοικειώθηκε με τη θεματολογία και προσδιόρισε με αυτήν τις επόμενες επιλογές του.

Η εισαγωγή στον χώρο της έκθεσης γίνεται με πίνακες του Γιάννη Μόραλη και του Χρόνη Μπότσογλου. Τα έργα του Γιάννη Μόραλη που βρίσκονται στη Συλλογή Φέλιου είναι πίνακες της περιόδου 1994-2004, καθώς και διάφορα σχέδια από σπουδαστικές προσπάθειες και έγχρωμα προσχέδια για μεγάλες συνθέσεις.

Η μνημειακή ενότητα έργων «Μια προσωπική Νέκυια» του Χρόνη Μπότσογλου (1993-2000) αποτελεί μια προσωπική ολοκληρωμένη ποιητική ματιά στη μνήμη και στον τόπο και το έργο «Μια προσωπική Νέκυια Νο15», που εκτίθεται, ανήκει στον κύκλο αυτών των έργων.