Ροκ "Ζαν Ντ'Αρκ" για πρώτη φορά στην Ελλάδα

30.12.2008
Η Εβελίνα Παπούλια στο ρόλο της γυναίκας θρύλος, Ζαν Ντ’ Αρκ και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο διπλό ρόλο του αφηγητή και του βασιλιά, υπό τη σκηνοθετική διεύθυνση του Σταύρου Τσακίρη παρουσιάζουν το ροκ ορατόριο «Ζαν Ντ΄Αρκ» του Βελισάριου Capocci.

Τι: Ζαν Ντ΄ Αρκ - "Ένα ορατόριο για τα θαύματα"
Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής
Πότε: Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009, 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 75€ (διακεκριμένη ζώνη) 20€, 38€, 55€, 12€ (φοιτητικό)
Προπώληση: Μέγαρο Μουσικής από: Τρίτη 30/12

Η Εβελίνα Παπούλια στο ρόλο της γυναίκας θρύλος, Ζαν Ντ’ Αρκ και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο διπλό ρόλο του αφηγητή και του βασιλιά, υπό τη σκηνοθετική διεύθυνση του Σταύρου Τσακίρη παρουσιάζουν το ροκ ορατόριο «Ζαν Ντ΄Αρκ» του Βελισάριου Capocci σε ενορχήστρωση Αντώνη Μιτζέλου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια παράσταση σε ρυθμούς ροκ και σε κλίμα «γκόθικ» ακολουθεί τα βήματα της ηρωίδας της Γαλλίας, η οποία αποφάσισε να απαρνηθεί την ηρεμία της απλής ζωής και να ντυθεί με πανοπλία στρατιώτη για να διώξει τον κατακτητή. Οδηγός της η πίστη.

Ένα πυρακτωμένο θαύμα η ίδια, καταδικασμένο να καεί μέσα στις ίδιες του τις φλόγες, θύμα της κρατικής αλλά και της εκκλησιαστικής εξουσίας, που αποσιωπούσαν την αλήθεια και έτρεμαν τη διαφορετικότητα. Η Ιωάννα της Λορένης-Ζαν Ντ΄ Αρκ θα καεί στην πυρά για να αγιοποιηθεί στα σύγχρονα χρόνια και να ανακηρυχθεί Αγία της Καθολικής Εκκλησίας, προστάτιδα της Γαλλίας.

Αυτή η γυναίκα - το κορίτσι - μύθος και πρότυπο για τη δύναμη και την αποφασιστικότητά της, σύμβολο μαχητικότητας θα εμπνεύσει τους απλούς ανθρώπους αλλά και τους δημιουργούς διαχρονικά.

Η παράσταση ακολουθεί το δρόμο της ηρωίδας και μεταφέρει το μήνυμα της στην εποχή μας μέσα από ρυθμούς ροκ και με τη μπάντα επί σκηνής. Με ηλεκτρικούς ήχους του σήμερα, ανάμεσα σε καλώδια και μηχανήματα, άγγελοι και δικαστές, βασιλιάδες και άγιοι συνδέονται μουσικά και διηγούνται την ιστορία μιας γυναίκας που έγινε στάχτη στο βωμό της πίστης της. Της πίστης στα θαύματα, στα θαύματα του Θεού, στα θαύματα των ανθρώπων.

Στην παράσταση εκτός από τους γνωστούς πρωταγωνιστές του θεάτρου και του λυρικού τραγουδιού, συμμετέχουν σε ρόλους Δικαστών και Αγγέλων και καλλιτέχνες μη βλέποντες, οι οποίοι με την παρουσία τους δίνουν το δικό τους - ταιριαστό με το έργο - μήνυμα ζωής, ενώ οι βίντεο-αρτ προβολές, και τα ιδιαίτερα κοστούμια προσφέρουν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό χώρο δημιουργώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τρόπο παρουσίασης της παράστασης.

Την επιμέλεια του κειμένου υπογράφει η Μαρία Κυριάκη, τα κοστούμια και τα σκηνικά η Εύα Νάθενα και τα βιντεο-αρτ ο Μάνος Χασάπης.

Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Κώστας Ζάχαρακης, Αγγελική Καθάριου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου.
Συμμετέχουν οι: Χρήστος Καρνάβας, Λουκία Κυριαζή, Μπάμπης Κουτσοπέτρος, Ευθύμης Λιατός, Νίκος Αλεξίου, Όλγα Νικολαΐδου, Αντώνης Αντωνάκος, η Παιδική Χορωδία του Ωδείου «Νίκος Σκαλκώτας» με Μαέστρο τον Γιώργο Παζαΐτη, και επταμελής ορχήστρα.
Οργάνωση: OLI MAZI (Ευρωπαϊκό Forum Εθελοντικών Οργανώσεων)
Υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.Μουσική Σύνθεση, Κείμενα: Βελισάριος Capocci
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης
Σκηνικά και Κουστούμια: Εύα Νάθενα
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος


Μουσική Επιμέλεια: Αντώνης Μιτζέλος
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κυριάκη
Videoart: Mάνος Χασάπης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Κοζάκη
Βοηθός ενορχηστρωτή: Ευαγγελία Μαυρίδου

Ζαν Ντ’Αρκ: Εβελίνα Παπούλια
Αφηγητής - Βασιλιάς: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Δικαστής: Κώστας Ζαχαράκης
Αγία Αικατερίνη: Αγγελική Καθαρίου
Αγία Μαρίνα - Μαργαρίτα: Μαργαρίτα Συγγενιώτου