Ένα ζηλιάρης στο Τόπος Αλλού!

22.12.2008
Η κορυφαία κωμωδία του Μολιέρου Ζωρζ Νταντέν παρουσιάζεται στο θέατρο Τόπος Αλλού σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή.
Η κορυφαία κωμωδία του Μολιέρου Ζωρζ Νταντέν παρουσιάζεται στο θέατρο Τόπος Αλλού σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή.

Από τους μεγαλύτερους κλασσικούς συγγραφείς και ποιητές όλων των εποχών, παγκοσμίως, ο Μολιέρος στέκεται δίπλα στον Σαίξπηρ, τον Γκολντόνι, τον Θερβάντες. Γενιές καλλιτεχνών εκφράσθηκαν μέσα από τα έργα του και γενιές φυσικά θεατών γέλασαν με τους ήρωες και τις κωμικές καταστάσεις του. Ποταμοί μελάνης έχουν τρέξει με αφορμή τα έργα του από όλους τους μελετητές όλων των εποχών.

Το Ζωρζ Νταντέν έργο ωριμότητας για τον Μολιέρο διαπραγματεύεται με απολαυστικό τρόπο το θέμα της ζήλιας και το δράμα που ζει ο ζηλιάρης.

Ένας ζηλιάρης υπερήλικας που είχε την φαεινή ιδέα να διαλέξει γυναίκα αριστοκράτισσα, αν και απένταρη και κυρίως νέα, υποφέρει και λιώνει σαν το κερί σκορπίζοντας το γέλιο στο σύγχρονο θεατή προβληματίζοντας τον ταυτόχρονα. Στον Γολγοθά της νεότητας μιας αιθέριας ύπαρξης σέρνει αυτός το σταυρό του και λιώνει μέρα με τη μέρα.

Το Ζωρζ Νταντέν είναι έργο μοναδικής ισορροπίας. Συνδυάζει από τη μία όλο το ερωτικό κωμικό παιχνίδι και από την άλλη κάνει τομή στην ανθρώπινη κατάσταση. Η γυναικεία πανουργία, η λαϊκή κωμικότητα των υπηρετών, η οπερετική διάθεση των ηλικιωμένων πεθερών και κυρίως η αφέλεια του κεντρικού προσώπου, του ίδιου υπερήλικα κάνουν το Ζωρζ Νταντέν ένα έργο σπουδαίο, σύγχρονο και φυσικά απολαυστικό για τον θεατή.

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθεσία Νίκος Καμτσής
Σκηνικό-Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Επιμέλεια κίνησης: Βίβιαν Ιωάννου

Διανομή
Ζωρζ Νταντέν: Δημήτρης Οικονόμου
Αγγελική: Ναταλία Στυλιανού
Κλιτάντρ: Λευτέρης Ζαμπετάκης
Κυρία ντε Σοτανβίλ: Ασπασία Πίκου
Κύριος ντε Σοτανβίλ: Πάνος Ροκίδης
Λουμπέν, υπηρέτης του Κλιτάντρ: Χρύσανθος Παύλου
Κλωντίν, υπηρέτρια της Αγγελικής: Μαρίνα Δανέζη
Ο πιανίστας: Γιάννης Παπλωματάς
Η τραγουδίστρια: Κατερίνα Μπαλαμώτη

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9.30 μ.μ.
Κυριακή, Δευτέρα 8.00 μ.μ.

Διάρκεια παραστάσεων: 19 Δεκεμβρίου 2008 - 12 Απριλίου 2009
Τιμές εισιτηρίου: Γενική είσοδος 20€, φοιτητικό 15€
Ώρες ταμείου: 5.00 μ.μ. ? 9.00 μ.μ.