Σαν ένα κομμάτι ζάχαρη μες στο νερό

18.12.2008
"Das (ist) ein.." σαν ένα κομμάτι ζάχαρη μες στο νερό, είναι ο τίτλος της νέας παραγωγής της YELP Danceco που θα παρουσιαστεί στις 20, 21, 22 και στις 26, 27, 28 Δεκεμβρίου, σε τόπο μυστικό, στην Αθήνα.
Όταν λεω "τώρα φτάσαμε στα όρια της γλώσσας", αυτό δίνει την αίσθηση, ότι, σε τούτη την περίπτωση, είμαστε αναγκασμένοι να παραιτηθούμε, ενώ αντίθετα είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι, μια και δεν υπάρχει πιά κανένα πρόβλημα. Τα προβλήματα κυριολεκτικώς διαλύονται... σαν ένα κομμάτι ζάχαρη στο νερό.
Ludwig Wittgenstein

"Das (ist) ein.." σαν ένα κομμάτι ζάχαρη μες στο νερό, είναι ο τίτλος της νέας παραγωγής της YELP Danceco που θα παρουσιαστεί στις 20, 21, 22 και στις 26, 27, 28 Δεκεμβρίου, σε τόπο μυστικό, στην Αθήνα.

Ενταγμένη στην ενότητα έργων S series, στην οποία η Μαριέλα Νέστορα αντλεί τη θεματολογία και την έμπνευσή της από περιοχές της φιλοσοφίας, η νέα παραγωγή της YELP Danceco, παρακολουθεί την πορεία της «συνομιλίας» δύο ερμηνευτών μέχρι την απόλυτη σιωπή, εστιάζοντας στο ζήτημα της επικοινωνιακής αξίας της παραστατικής πράξης.

Ξεκινώντας από την έννοια του «είναι», όπως τη συναντούμε στη φιλοσοφική σκέψη του Ludwig Wittgenstein, η χορογράφος παραδίδει ένα ντουέτο στο οποίο οι ερμηνευτές δεν αποτελούν απλά μονάδες αναπαραγωγής της κίνησης αλλά συνειδητοί φορείς της, ολοκληρωμένα σκηνικά όντα δηλαδή, στο σώμα των οποίων η σκέψη έχει εγγραφεί πριν «διατυπωθεί» κινητικά ενώπιον του κοινού.

Η δημιουργός εδώ, εκκινεί από τα γραπτά του αυστριακού διανοητή για να διερευνήσει το χορό ως γλώσσα στο πλαίσιο των διαφορετικών ιδιωμάτων που ανέπτυξε στη διάρκεια της ιστορίας του, αλλά και το χορό ως γλώσσα του σώματος που πασχίζει να βρει τη φωνή του.

H ενότητα έργων S series, η οποία ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2007 με το έργο ONtoLOGIC. Τα S [μαθηματικό ολοκλήρωμα αλλά και το καθρέφτισμα του 2] είναι μια σειρά από ντουέτα που αφορμώνται από την Οντολογία [ONtoLOGIC], τη Λογική [‘Das (ist) ein..’ σαν ένα κομμάτι ζάχαρη μες στο νερό] και τη Φαινομενολογία.

Στο σύνολο τους, τα έργα εξερευνούν κινητικά τη χρήση του σώματος πέρα και έξω από τα συμβατικά όρια που ορίζουν τόσο το ίδιο όσο και οι έννοιες «ερμηνευτής», «ρόλος», «άνθρωπος» και εμφανίζονται ως πειράματα πάνω στις ιδέες της υπερβατικότητας και της πρόσληψης και παρουσίασης του σώματος ως οχήματος της σκέψης.

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης
Σκηνικά: where_house
Video: Αλέξανδρος Μυστριώτης, Λουΐζος Ασλανίδης
Μουσική: ILIOS
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Ερμηνεύουν: Τίμος Ζέχας, Σάνια Στριμπάκου Ημερομηνίες: 20, 21, 22 & 26, 27, 28 Δεκεμβρίου, 2008
Ώρα: 22:00
Τόπος: παρακαλούμε επικοινωνείτε με το τηλέφωνο κρατήσεων ώστε να σας υποδειχθεί ο τόπος προσέλευσης

Τιμές εισιτηρίων: 15,00-10,00 (φοιτητικό)
Πληροφορίες: 694 4 182731

Κρατήσεις: 694 4 182731