Οι μεγάλοι νικητές των Βραβείων Κουν 2008

11.12.2008
Την τελετή απονομής των Βραβείων και Τιμητικών Διακρίσεων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2008, καθώς και των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2008, θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι η Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το «Λιωμένο Βούτυρο» και το «Τυφλό Σημείο» μοιράστηκαν τα σημαντικότερα βραβεία Κουν, ενώ το βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου πήγε στον Βασίλη Μαυρογεωργίου για τη σκηνοθεσία του στο έργο του ιδίου και της Μαρίας Φιλίνη «Μόνο την αλήθεια» (Θέατρο Νέου Κόσμου).

Η τελετή απονομής των Βραβείων και Τιμητικών Διακρίσεων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2008, καθώς και των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2008, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου το μεσημέρι στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στην τελετή, θα δοθούν και τα δύο Μεγάλα Βραβεία Μουσικής και Θεάτρου για το 2008 της Ενώσεως, ενώ θα τιμηθούν Ελληνες θεατρολόγοι και μουσικολόγοι, δισκογραφικές εταιρείες, Έλληνες συνθέτες, 'Ελληνες σολίστες και νέοι δημιουργοί.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται εφέτος ο θεσμός των επαίνων (nomination awards), με στόχο να αμβλύνεται η εύλογη πιθανότητα αδικίας, όταν η Κριτική Επιτροπή Θεάτρου ή Μουσικής παραμένει διχασμένη μέχρι τέλους κατά τη διάσκεψή της γύρω από την ισχυρή υποστήριξη 2 υποψηφιοτήτων.



Τα βραβεία αναλυτικά:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΥΝ


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στον Βασίλη Μαυρογεωργίου για τη σκηνοθεσία του στο έργο του ιδίου και της Μαρίας Φιλίνη «Μόνο την αλήθεια» που παρουσιάστηκε στο θέατρο του Νέου Κόσμου.
Έπαινος στον Σίμο Κακάλα για τη σκηνοθεσία του έργου του Σάκη Σερέφα «Λιωμένο Βούτυρο» στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Στην Έλενα Μαυρίδου για την ερμηνεία της στην παράσταση του έργου «Λιωμένο Βούτυρο» στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Έπαινος στην Πολυξένη Ακλίδη για τον ρόλο της Νίκης στο έργο «Τυφλό σημείο» του θεάτρου Πορεία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στον Γιάννη Μαυριτσάκη για το έργο του «Τυφλό σημείο», που παρουσιάστηκε στο θέατρο Πορεία.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ
Στον καθηγητή θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ για τα βιβλία του Τα Σούτσεια. Μελέτες στην ελληνική ρομαντική δραματουργία 1830-1850, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 2007 και Συμπτώσεις και αναγκαιότητες. Δέκα θεατρολογικά μελετήματα, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 2008.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Στην Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου για το βιβλίο της «Στην αρχαία κωμική ενδοχώρα. Εισαγωγή στη σημειολογία του χώρου και του χρόνου στο θέατρο του Αριστοφάνη», έκδοση Ινστιτούτου του βιβλίου-Α. Καρδαμίτσα 2007

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Στην Θεατρική Εταιρεία Πόλις με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου, για την παράσταση «Κοραή 4 - Προσβάσιμος χώρος».
Έπαινος στην Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα της Θεσσαλονίκης για την παράσταση «Σκυλιά στο πάρκο».

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ
Στον ηθοποιό Ευθύμη Παπαδημητρίου για την ερμηνεία του στον ρόλο του Λη στην παράσταση «Motortown» του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
Έπαινος στο σκηνογράφο Κωνσταντίνου Ζαμάνη για την σκηνογραφία του στην παράσταση «Πλαστελίνη» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Στον αρχιμουσικό Λουκά Καρυτινό για τις παραστάσεις της «Τραβιάτα» στη Δημοτική Όπερα Θεσσαλονίκης και της «Τουραντώ» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ
Στον καθηγητή Απόστολο Κώστιο για το βιβλίο του «Τα 75 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών 1931-2006» της σειράς ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ του εκδοτικού οίκου Παπαγρηγορίου - Νάκα 2007.
Έπαινος στον πιανίστα, αρχιμουσικό και παιδαγωγό Γεώργιο Χατζηνίκο, για τα βιβλία του «Σκαλκώτας: Μια ανανέωση στην προσέγγιση της μουσικής σκέψης και ερμηνείας», εκδ. οίκος Νεφέλη 2006, και «Το ρετσιτατίβο στις όπερες του Μότσαρτ», ωσαύτως Νεφέλη 2007.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης για την επιτυχή διοργάνωση του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στο δίσκο υπ’ αρ. EDSM 83 με έργα για βιολί και πιάνο των Μπράμς, Ντεμπυσσύ και Δραγατάκη από την Στέλλα Τσάνη και τον Στήβεν Χάμ της εταιρείας SUBWAYS.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ στη συνθέτιδα Λίνα Τόνια για την παρουσίαση του έργου της «ΔΕΗΣΙΣ» στη συναυλία της 19/5/2008.
Έπαινος στην βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε για την συμμετοχή της σε συναυλίες της 31/3/2008 με την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και της 13/06/2008 με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.



Την Επιτροπή Θεάτρου αποτέλεσαν οι: Λέανδρος Πολενάκης (πρόεδρος), Μαρίκα Θωμαδάκη, Ειρήνη Μουντράκη, Γιώργος Πεφάνης και Ελένη Πετάση ενώ η Επιτροπή Μουσικής συγκροτήθηκε από τους Κυριάκο Λουκάκο (πρόεδρος), Αθανάσιο Βαβλίδα, Γιώργο Λεωτσάκο, Λιάνα Εουσσιάνου - Πιπεράκη και Κωνσταντίνο Καράμπελα - Σγούρδα.

Το σύμβολο για τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφανιού, το οποίο βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη. Το βασικό σύμβολο των βραβείων Καρόλου Κούν, είναι αντίγραφο του «Ήλιου», το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της «Άλκηστης» του Ευριπίδη, που ήταν και το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.