"Φυσικά θα συνεργαζόμουν με τον Χατζηγιάννη"

08.12.2008
Τον Δήμο τον γνώρισα ένα βράδυ που ο Ironik διασκεύαζε το κομμάτι του στο Central, στο επετειακό πάρτυ της Warner....

Τον Δήμο τον γνώρισα ένα βράδυ που ο Ironik διασκεύαζε το "Εσύ" στο Central, στο επετειακό πάρτυ της Warner. Δηλαδή, ένα βράδυ που θα του συγχωρούσα μια κάποια 'έπαρση' (με την καλή έννοια) και μία περίσσεια 'αυτοπεποίθηση' (με την κακή έννοια)... Δηλαδή, θα του συγχωρούσα το ύφος που όλοι θα είχαν στη θέση του. Εκείνος αντίθετα, είχε στο πρόσωπο του ζωγραφισμένη την απόλυτη ευγένεια και στη φωνή του όλο τον σεβασμό.. Κι εκεί αποφάσισα πως θα τον κάνω τον αγαπημένο μου 'νέο' καλλιτέχνη. Γιατί ο εξαιρετικός χαρακτήρας του, απλά κάνει την υπέροχη φωνή του, ακόμη πιο υπέροχη...

Ε. Σ.


Μίλησε μας καταρχάς για το άλμπουμ σου και για το αν αυτός ο δίσκος είναι τελικά το μεγαλύτερο σου όνειρο που έγινε πραγματικότητα.
Αυτός ο δίσκος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου. Το ήθελα από πολύ μικρή ηλικία, και ύστερα από πολύ κόπο, και την τύχη να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι και να αγαπήσουν όσα θέλω να πω και να εκφράσω, ήρθε. Είναι ένας δίσκος σε μουσική δική μου και στίχους του Κωνσταντίνου Ρουκά. Βέβαια, στιχουργικά συνετέλεσαν - και είναι μεγάλη μου τιμή - ο Θάνος Παπανικολάου, ο Γιάννης (Μπαχ) Σπυρόπουλος, και ο Σταμάτης Κραουνάκης στο bonus track το οποίο είχα την τύχη να δεχτεί να το ερμηνεύσουμε μαζί. Παραγωγός μου είναι ο κ. Γιώργος Ισαάκ και ο δίσκος κυκλοφορεί από τη Warner Music.


Η τριβή στο χώρο της δισκογραφίας και των νυχτερινών κέντρων, έχει επηρεάσει το πάθος σου για τη μουσική στο χρόνο, από τους Δύτες του Χρόνου μέχρι σήμερα?
Μέχρι στιγμής δεν επηρέασε τίποτα. Ίσα ίσα που το πάθος μου για μουσική μεγάλωσε, καθώς μέσα σε αυτό το δρομολόγιο που έχω κάνει ως τώρα συνάντησα συνεργάτες που μου έδειξαν πόσο γλυκός μπορεί να γίνει ο κόσμος της μουσικής.

Πώς ήταν η εμπειρία σου στο Dream Show 2? Με τι συναισθήματα τη θυμάσαι?
Κάθε τι που συναντώ στη ζωή, έτσι και το παιχνίδι, προσπαθώ να το βλέπω σαν ένα μεγάλο σχολείο. Και πράγματι, το Dream Show 2 μου έμαθε να προσπαθώ και να πιστέψω περισσότερο στον εαυτό μου.

Αν δεν είχες συμμετάσχει εκεί, θα δήλωνες συμμετοχή τώρα στο X Factor?
Αν στα 2 χρόνια που μεσολάβησαν, δεν άλλαζα μυαλά, θα πήγαινα.

Κότσιρας - Τουρνάς - Παπαδόπουλος στη σκηνή και Κραουνάκης στο cd! Θα έλεγε κανείς ότι είσαι ιδιαίτερα τυχερός -χωρίς να υποτιμά το μέγεθος της φωνής σου ή των ικανοτήτων σου. Εσύ πιστεύεις στην τύχη?
Φυσικά πιστεύω στην τύχη. Λίγο διαφορετικά. Την τύχη, την παρομοιάζω με... ένα φίλο. Όσο πιο πολλά πράγματα κάνεις για αυτόν, τόσο πιο πολλά σου δίνει πίσω.

Ξέρω ότι ασχολείσαι από μικρός με το τραγούδι. Ξέρω και το ότι να κατακτάς το στόχο σου είναι εκτός των άλλων λυτρωτικό. Σε οδηγεί στην επιθυμία να εκπληρώσεις και τα υπόλοιπα όνειρά σου... τα οποία, ποια είναι?
Το όνειρο που έχει εκπληρωθεί είναι ότι επιτέλους, αυτό που αγαπάω τόσα χρόνια έγινε το επάγγελμά μου. Τώρα, όσον αφορά σε αυτά που έχω για το μέλλον? είναι πάρα πολλά (και δεν μπορώ να τα πώ). Άλλωστε, τα όνειρα μας τα έδωσε ο Θεός τσάμπα..!

Το "Εσύ", κατέκτησε την κορυφή των airplay charts για σειρά εβδομάδων. Πέρα από το πόσο ευχάριστο είναι αυτό, δημιουργεί ταυτόχρονα και μεγαλύτερες προσδοκίες για το επόμενο βήμα σου. Είναι ακόμη νωρίς, αλλά αγχώνεσαι καθόλου από τέτοιες σκέψεις?
Βέβαια αγχώνομαι. Αν και τον τελευταίο καιρό που το σκέφτομαι, πιστεύω πως είναι λάθος να αγχωνόμαστε. Νομίζω ότι από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδρομής μας, θα πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας. Και πάντα ένας εαυτός κρύβει μια επιτυχία αλλά και μια αποτυχία.
Υπάρχουν "3 Λάθη" που θα αναγνώριζες στην πορεία σου?
Το πρώτο λάθος είναι σίγουρα ότι σπούδασα κάτι το οποίο - θέλω να πιστεύω ότι - δε θα μου χρειαστεί, ποτέ. Τα υπόλοιπα δύο.. είναι περισσότερα, γι αυτό δεν μπορώ να τα αποκαλύψω.

Ο παραλληλισμός της φωνής σου με αυτή του Μιχάλη Χατζηγιάννη, έχω διαβάσει/ακούσει ότι -σε διάφορους βαθμούς- ενοχλεί. Συμφωνώ με κάτι που έχεις δηλώσει, ότι τα Μέσα βιάζονται να κρίνουν καμιά φορά από ένα μόνο κομμάτι. Αυτό που μου δημιουργεί απορία όμως, είναι γιατί να ενοχλεί...? Δε συγκρίνουν τους χαρακτήρες σας, τις πορείες σας ή τις εμπειρίες σας, -χωρίς να υπονοείται τίποτα για την καριέρα κανενός-. Γιατί πρέπει να απολογείστε επειδή έχετε ΟΛΟΙ τόσο ωραία φωνή κι επειδή το ηχόχρωμα του ενός θυμίζει τον άλλον?
Δεν απολογήθηκα ποτέ. Απλά πιστεύω πως τα τραγούδια μου και η φωνή μου δεν μοιάζει με κανενός. Έχω μάθει ότι όλα τα πράγματα τα κρίνει ο χρόνος. Αφήστε, λοιπόν, το χρόνο να μας διδάξει, και όχι ένα τραγούδι.

Στο εξωτερικό μετά από χρόνια φημολογίας για αντιδικίες, μιμήσεις, κόντρες και μίσος μεταξύ Whitney Houston και Mariah Carey -ακριβώς επειδή μοιάζουν οι φωνές τους!-, τελικά οι δυο τους έκαναν μία από τις ομορφότερες και εμπορικότερες συνεργασίες με το «When You Believe», κλείνοντας τα στόματα όλων. Αν σου γινόταν πρόταση θα συνεργαζόσουν με τον Μ. Χατζηγιάννη?
Και το ρωτάς; Θεωρώ πως ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είναι ένας πάρα πολύ καλός τραγουδοποιός και τραγουδιστής και μακάρι κάποια στιγμή στο μέλλον να βρεθούμε στην ίδια σκηνή.

Και για το τέλος ... αν είχες την ευκαιρία να βάλεις ένα cd να παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου μαθήματος Μουσικής Εκπαίδευσης ποιο θα ήταν αυτό?
Πιστεύω πως η μουσική είναι κάτι σαν τον έρωτα. Γίνεται πιο γλυκός όταν μας δίνεται η ευκαιρία να τον ανακαλύψουμε μόνοι μας. Πως θα σας φαινόταν η ιδέα να φτιάχναμε μια μουσική βιβλιοθήκη και να αφήνουμε τα παιδιά να επιλέξουν;