«Ιερό Σφάγιο» performance στη Βαρβάκειο (***)

24.11.2008
Μια avant-garde performance γυμνών αιματοβαμμένων σωμάτων παρακολουθήσαμε από την ομάδα της χορογράφου Σοφίας Σπυράτου στη Βαρβάκειο Αγορά, την Κυριακή στις 18:00 στο απόγευμα.

Μια 'avant-garde' performance γυμνών αιματοβαμμένων σωμάτων παρακολουθήσαμε από τους χορευτές της Σοφίας Σπυράτου στη Βαρβάκειο Αγορά, Κυριακή λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα.

Τριάντα φωτογραφίες πληγωμένων σωμάτων, έντονη μυρωδιά κρέατος, ψυχροί λευκοί πάγκοι και σκληρός φωτισμός συνέθεσαν το βασικό σκηνικό της πρωτότυπης - αν μη τι άλλο - performance «Ιερό Σφάγιο».

Οι φωτογραφίες του Τάσσου Βρεττού, εμπνευσμένες από την αισθητική της βραβευμένης παράστασης της Σπυράτου «Ηλέκτρα Αυτουργός», που είδαμε στο Μουσείο Μπενάκη πριν από μερικούς μήνες, "ξάπλωσαν" και κρεμάστηκαν από τα τσιγκέλια της κρεαταγοράς στη θέση των πραγματικών κρεάτων προς πώληση.

Οι χορευτές του χοροθεάτρου Ροές, μακιγιαρισμένοι από τον Αχιλλέα Χαρίτο, χώθηκαν στις φωτισμένες προθήκες για να δώσουν «σάρκα και οστά» στις φωτογραφίες του Βρεττού. Το κόνσεπτ του «Ιερού Σφάγιου» (ιερό σφάγιο = το σώμα που προορίζεται για θυσία) ζωντάνεψε πάνω στα μέλη των χορευτών με κινήσεις χορογραφημένες αλλά και αυτοσχέδιες, και acid-jazz live μουσική υπόκρουση.

"Το σώμα που έχει χάσει την ιερότητά του επαναφέρεται στην αρχική του μορφή!"
"Το σώμα διψά για κάθαρση"

Μια ενδιαφέρουσα εικαστική τοποθέτηση του Βρεττού και της Σπυράτου πάνω στο ρεαλισμό και τη μεταφυσικής της «σάρκας».

Σώματα τραυματισμένα, λευκό από γάλα και κόκκινο από αίμα, απουσία προσώπου... ο φόβος πριν τη θυσία ή ο τρόμος αμέσως μετά τη γέννηση;

Το σκηνικό προχωρημένο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά απόλυτα δεμένο με τη βασική ιδέα της performance. Η συνύπαρξη σωμάτων σε κάθε προθήκη θα έδινε πιο εντυπωσιακά «διαμελισμένο» αποτέλεσμα (άλλωστε στις φωτογραφίες διακρίναμε σώματα "πλεγμένα" μεταξύ τους).

Η έλλειψη προσώπου στις φωτογραφίες του Βρεττού ταίριαξε απόλυτα με την άρνηση των χορευτών να μας κοιτάξουν κατάματα - μια "αναμέτρηση" που κακώς ίσως θα τους έδινε πρόσωπο, αλλά θα προκαλούσε ενδιαφέρουσες αντιδράσεις στο κοινό.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους οι δημιουργοί Σοφία Σπυράτου και Τάσσος Βρεττός, ο Αχιλλέας Χαρίτος, και μαζί τους ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Στέλιος Μάινας.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί και το σαββατοκύριακο 29-30 Νοεμβρίου 2008.

INFO
Τι: "ΙΕΡΟ ΣΦΑΓΙΟ"
Πού: Βαρβάκειος Αγορά
Πότε: 22-23 και 29-30 Νοεμβρίου 2008
Ώρα έναρξης: Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00
Είσοδος ελεύθερη

Χριστίνα Τσατσαράγκου
[email protected]
(photos: Μαρία Τούλτσα)