Ήρωες στο Μικρό Παλλάς (***)

23.10.2008
Μια "άλλου τύπου" επιθεώρηση με εφτά πρωταγωνιστές (τέσσερις άνδρες - τρεις γυναίκες) που εγκλωβισμένοι στη σύγχρονη τρέλα σχολιάζουν ο καθένας με το δικό του τρόπο την καθημερινότητά μας, στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του Μικρού Παλλάς.

Για έναν περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, η μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων χρόνων "Ήρωες" συνεχίζεται στο Μικρό Παλλάς, από Τετάρτη μέχρι Κυριακή, με μια παρέα ηθοποιών και τραγουδιστών που σχολιάζουν με το δικό τους τρόπο τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική παράσταση γεμάτη τραγούδι, χορό, σάτιρα σ’ ένα παιχνίδι λέξεων και συναισθημάτων. Μία "άλλου τύπου" επιθεώρηση με εφτά πρωταγωνιστές (τέσσερις άνδρες - τρεις γυναίκες) που εγκλωβισμένοι στη σύγχρονη τρέλα σχολιάζουν ο καθένας με το δικό του τρόπο την καθημερινότητά μας, στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του Μικρού Παλλάς. Από τι εμπνέονται; Από το κιτς, την παιδική τρέλα, την κοινωνική αντίφαση, τον ιδεολογικό ελληνικό αχταρμά, τις πριγκίπισσες από τη Μόσχα, τους ναρκομανείς, τους σαδομαζοχιστές και τους πολιτικούς κρατούμενους, το περιθώριο...

Από το βελούδο του καμπαρέ μέχρι το τσάμικο και τη φουστανέλα της ορεινής Ηπείρου και από τα φανάρια των λεωφόρων της Αθήνας έως τον Υπερσιβηρικό και τον Τιτανικό (!), οι Ηρωες προσπάθησαν να θίξουν με σατιρικό τρόπο τις σύγχρονες κοινωνικές αντιφάσεις και την ελληνική παράνοια - νοστιμίζοντάς την με αρκετές δόσεις σουρεαλισμού (μουσικού και μη). Το ανδρικό στοιχείο ήταν αυτό που έκλεψε την παράσταση και πιο συγκεκριμένα ο Θανάσης Αλευράς (ο οποίος σημειωτέον πέρσι τιμήθηκε γι' αυτή του την ερμηνεία με το θεατρικό βραβείο Χορν) στο κομμάτι της υποκριτικής και ο Πάνος Μουζουράκης στο κομμάτι του τραγουδιού.

Ο Θανάσης Αλευράς προκάλεσε εκρήξεις γέλιου στο ρόλο της φυματικής Ρωσίδας που γράφει στον αγαπημένο Ιβάν, καθώς και σαν γκέι Ηπειρώτης βλάχος με αγγελικά φτερά. Ο Πάνος Μουζουράκης γοήτευσε - ειδικά το γυναικείο κοινό - με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του και ανταποκρίθηκε το ίδιο καλά και στις ερμηνευτικές απαιτήσεις του ρόλου του (βλ. το σκετς που υποδύεται το ναρκωμανή νεαρό και τον παρθένο μουσικό).

Δυστυχώς, οι γυναικείες παρουσίες δεν είχαν τη δυναμική που απαιτούσε ο ρόλος τους. Οι τρεις κοπέλες έδωσαν χλιαρές και άνοστες ερμηνείες, αποδυναμώνοντας το τελικό αποτέλεσμα, με τη Βίκυ Καρατζόγλου να προσπαθεί να σώσει την κατάσταση με τη φωνή της και μόνο. Στα αρνητικά της παράστασης να προσθέσουμε κάποια -κατά τη γνώμη μας- παρωχημένα σκετς που πολλές φορές παρέπεμπαν σε αποτυχημένες σύγχρονες μορφές επιθεώρησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη σκηνή με την κοπέλα που την κυνηγά ένα τύπος με σκουπιδοσακούλα στο κεφάλι, το μονόλογο της Χριστίνας Μητροπούλου στα φανάρια, καθώς και το μονόλογο του νοσηλευτή Ανδρέα Κωνσταντινίδη στον Άγιο Σάββα.

Το interactive στοιχείο της παράστασης και το πολύ πιο δυνατό δεύτερο μέρος της μας άφησαν τελικά θετικές εντυπώσεις και μας μετέδωσαν λίγη από την ενέργεια των ταλαντούχων συντελεστών.

Η ιδέα, τα κείμενα και η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκουν στην Ελένης Γκασούκα. Η ενορχήστρωση είναι του Σάκη Βαργεμτζίδη και η σκηνογραφική επιμέλεια του Σπύρου Κωστόπουλου.
Ήρωες είναι οι:
Θανάσης Αλευράς, Πάνος Μουζουράκης, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Βίκυ Καρατζόγλου, Χριστίνα Μητροπούλου, Ζωή Ξανθοπούλου
Παίζουν οι μουσικοί:
Ενορχήστρωση - πλήκτρα: Σάκης Βαργεμτζίδης Κιθάρες, μπουζούκι, ακορντεόν: Γιώργος Γκαγκούς Τύμπανα: Σπύρος Καραμήτσος Μπάσο: Μάριος Μουρμούρας Σαξόφωνο: Θοδωρής Πιστόλας.

Info:
ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ - «ΗΡΩΕΣ»
της Ελένης Γκασούκα
3ος χρόνος // Πρεμιέρα: Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη/ Παρασκευή: 21:15, Σάββατο 18:00 λαϊκή απογευματινή,
21:15 βραδινή, Κυριακή: 20:00

Χριστίνα Τσατσαράγκου, Γεωργία Οικονόμου