«Ενας άλλος τόπος» στη Manifactura

14.10.2008
«Ενας άλλος τόπος», είναι ο τίτλος της έκθεσης της Ένης Κούκουλα που παρουσιάζεται στην Γκαλερί Manifactura από τις 16 Οκτωβρίου.

Η Ένη Κούκουλα παρουσιάζει τη νέα της δουλειά με τίτλο «Ενας άλλος τόπος» στην Γκαλερί Manifactura στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2008.
Το θέμα του συγκεκριμένου έργου σχετίζεται με όσα περιβάλλουν τον σύγχρονο άνθρωπο και τα οποία του προκαλούν αποξένωση, απουσία ή αγωνία. Εδώ το πρόσωπο συνήθως αποστρέφεται ή κλίνει, απορεί ή θαμπώνει.
Ενα σύνολο έγχρωμων, κυρίως, εικόνων με όσα περιβάλλουν τον σύγχρονο άνθρωπο και του προξενούν αποξένωση, αγωνία, αλλά και και ονειρική απομόνωση δια της οποίας διεισδύει στο πραγματικό.
Οι εικόνες διακρίνονται για την έντονη υφολογική τους συγγένεια, και ο θεατής καλείται να τις πλησιάσει με την ίδια αργή σιωπή που του επιβάλλουν οι διαιρεμένοι χώροι, οι απομακρυσμένοι άνθρωποι και τα αποκομμένα αντικείμενα.
Το φως παίζει πρωτεύοντα ρόλο, δεν αποτελεί εξωγενές στοιχείο αλλά συγκροτεί τον τρόπο κατανόησης του κόσμου.

Ένα σύνολο φωτογραφιών χωρίς εξήγηση.


Info:

Tίτλος Εκθεσης: Ενας άλλος τόπος
Επιμέλεια : Νίνα Κασσιανού
Γκαλερί Manifactura : Ζωοδόχου Πηγής 29, Εξάρχεια
Διάρκεια : 16.10.08- 3.11.08 στο πλαίσιο του Athens Photo Festival


Ποια είναι η Ενη Κούκουλα
Η Ένη Κούκουλα γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθηνών και στο King’s College του Λονδίνου. Ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία από το 1985. Το 2006 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη δίγλωσση έκδοση με τίτλο Άπιαστος Χρόνος. Εργα της δημοσιεύονται σε ελληνικά και ξένα εντυπα. Ζει στην Αθήνα.

Aτομικές εκθέσεις και προβολές του έργου της έχουν γίνει σε χώρους όπως στον Ελευθερουδάκη (Αθήνα και Πάτρα), στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104, Εκδόσεις Καστανιώτη και στο Εντευκτήριο (Θεσσαλονίκη), παρουσίαση( Μαρίας Λαΐνά «Το Νόημα»), στον Ιανό (Αθήνα), στον Φωτογραφικό Κύκλο στην Αθήνα, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Θηλέων της Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές έκθέσεις, όπως στη Φωτογραφική Συγκυρία (Photobiennale) στο Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη και στο Μήνα Φωτογραφίας, στον Φωτογραφικό Κύκλο).
Ασχολήθηκε επίσης με τη φωτογραφία πλατό (σκηνοθεσία ταινιών Μαρίας Ηλιού) και τη φωτογράφηση θεατρικών παραστάσεων των Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, Η κερένια κούκλα, Jon Fosse, Κοιμήσου γλυκό μου παιδάκι, Ντοστογιέφσκι, Λευκές Νύχτες, Ανούιγ, Αντιγόνη, θεατρικά έργα του Μανώλη Κορρέ κ.ά. σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Μαυρομάτη και Κατερίνας Σαρροπούλου.