Μίλαν Κούντερα: Η αβάσταχτη βαρύτητα του παρελθόντος

14.10.2008
Ο Μίλαν Κούντερα, δημιουργός του «Αστείου», της «Αβάσταχτης Ελαφρότητας του Είναι» και πολλών άλλων αριστουργημάτων κατηγορείται πως κατέδωσε το 1959 ένα φοιτητή στην αστυνομία της Τσεχοσλοβακίας και με βάση την κατάθεσή του ένα τρίτο άτομο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 χρόνων!
Ο Μίλαν Κούντερα, δημιουργός του «Αστείου», της «Αβάσταχτης Ελαφρότητας του Είναι» και πολλών άλλων αριστουργημάτων κατηγορείται πως κατέδωσε το 1959 ένα φοιτητή στην αστυνομία της Τσεχοσλοβακίας και με βάση την κατάθεσή του ένα τρίτο άτομο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 χρόνων!

Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα του τσέχικου περιοδικού "Respekt" βασιζόμενο σε στοιχεία που έφερε στο φως το Ινστιτούτο για τη Μελέτη Ολοκληρωτικών Καθεστώτων, αναφέρει πως "Σήμερα, στις 16.00, ο φοιτητής Μίλαν Κούντερα, γεννηθείς την 1η Απριλίου του 1929 στο Μπρνο, παρουσιάστηκε ενώπιον της υπηρεσίας για να αναφέρει (ότι κάποιος φοιτητής θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Μίροσλαβ Ντβόρατσεκ)... Ο τελευταίος είναι λιποτάκτης από τον στρατό και την άνοιξη του προηγούμενου έτους είχε μεταβεί στη Γερμανία, όπου είχε εισέλθει παρανόμως", αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας με την κωδική ονομασία 624/1950.

Μετά την καταγγελία, ο Ντβόρατσεκ συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης, που τον καταδίκασε σε κάθειρξη 22 χρόνων. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του ο Ντβόρατσεκ είχε οδηγηθεί σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων σε ορυχείο ουρανίου, όπως πολλοί άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι εκείνη την εποχή.

Αποφυλακίστηκε το 1963, όταν ο Μίλαν Κούντερα μόλις είχε εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων "Γελοίοι Έρωτες", με την οποία έκανε τα πρώτα του βήματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού "Respekt".

Την εποχή εκείνη ο Κούντερα ήταν 21 χρόνων και σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν γνώριζε προσωπικώς τον φοιτητή που κατήγγειλε, αλλά μετέφερε στην αστυνομία πληροφορίες που είχε ακούσει από τρίτο άτομο.

Ο Ντβόρατσεκ, Τσέχος πιλότος, είχε φύγει από την Τσεχοσλοβακία το 1948, όταν η χώρα πέρασε στον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σε στρατόπεδο προσφύγων στο Μόναχο είχε στρατολογηθεί από μία τσεχοσλοβακική μυστική υπηρεσία που χρηματοδοτείτο από τους Αμερικανούς και στη συνέχεια επέστρεψε στη χώρα του για να εργαστεί ως ταχυδρόμος.


Ο Μίλαν Κούντερα από την πλευρά του αρνείται πως έχει τη παραμικρή σχέση με την υπόθεση αυτή και κατηγόρησε το Ινστιτούτο Ινστιτούτο για τη Μελέτη Ολοκληρωτικών Καθεστώτων για «δολοφονία ενός συγγραφέα».
Να σημειωθεί πως από το 1981 τη γαλλική υπηκοότητα. Εγκατέλειψε την πατρίδα του το 1975, ενώ από το 1970 είχε διαγραφεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα, είχε χάσει τη θέση του στην Ακαδημία της Πράγας και τα έργα του είχαν απαγορευτεί. Λόγω λογοκρισίας, τα βιβλία του ήταν απαγορευμένα στη χώρα καταγωγής του μέχρι την πτώση της Κομμουνιστικής κυβέρνησης με τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989.

Εμείς... παραμένοντας ρομαντικοί μένουμε πιστοί στο έργο του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα και αδυνατούμε να του προσάψουμε -σε αντίθεση με πολλούς άλλους- τον ιντριγκαδόρικο τίτλο του χαφιέ. Αλλωστε οι λογοτεχνικές του "διαθήκες" κάθε άλλο παρά «προδομένες» είναι...

Γ.Ο