Ζητήματα... καρδιάς στη σκηνή του Megaron Plus!

08.10.2008
Προωθώντας την ιατρική επιστήμη και τα επιτεύγματά της στον σύγχρονο κόσμο, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει την κοινή διάλεξη ενός από τους διασημότερους γιατρούς στον κόσμο και του ασθενούς του με αφορμή την αγάπη και των δύο για τη ζωή και την τέχνη.
Τι: Ζητήματα... καρδιάς στη σκηνή του Megaron Plus! Διάλεξη του καρδιοχειρουργού Sir Magdi Yacoub και του πρώην Υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Lord Grey Gowrie
Πότε: Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.
Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6μ.μ
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα.


Προωθώντας την ιατρική επιστήμη και τα επιτεύγματά της στον σύγχρονο κόσμο, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει την κοινή διάλεξη ενός από τους διασημότερους γιατρούς στον κόσμο και του ασθενούς του με αφορμή την αγάπη και των δύο για τη ζωή και την τέχνη.

Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση με γενικό τίτλο «Ο ποιητής ως ασθενής» και βασικούς πρωταγωνιστές τον θρύλο της καρδιοχειρουργικής Sir Magdi Yacoub (Σερ Μαγκντί Γιακούμπ) και τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και μέλος της Βουλής των Λόρδων Lord Grey Gowrie (Λόρδο Γκρέι Γκάουρι), θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου 2008, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Γιατί αυτοί οι δύο άντρες θα βρεθούν μαζί στη σκηνή του Megaron Plus;
Τον Ιανουάριο του 2000 ο Γκρέι Γκάουρι υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από τον καθηγητή Μαγκντί Γιακούμπ. Ήταν μια μεταμόσχευση «ντόμινο»: ο Γκάουρι δέχτηκε την καρδιά ενός ζωντανού δότη, ο οποίος με τη σειρά του έλαβε την καρδιά και τον πνεύμονα ενός άλλου δότη που δεν ζούσε πια.

Το καλοκαίρι του 1999, ο Γκρέι Γκάουρι εισήχθη στο νοσοκομείο Harefield (Χέρφιλντ) του Λονδίνου. «Ο ένας χρόνος που έμεινα στο νοσοκομείο ήταν για μένα μια λυτρωτική εμπειρία», θα πει μετά την περιπέτειά του. Εκείνο τον χρόνο, άρχισε να γράφει ποίηση -για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Η πρώτη ποιητική του συλλογή, η οποία εκδόθηκε όταν εκείνος ήταν μόλις 20 ετών, την εποχή που δούλευε ως βοηθός του διάσημου Αμερικανού ποιητή Ρόμπερτ Λόουελ (Robert Lowell) είχε πάρει πολύ καλές κριτικές. Ωστόσο, αμέσως μετά, το ποιητικό του ταλέντο σώπασε και εκείνος αφιερώθηκε στην πολιτική.

Παρ’ όλα αυτά, περιμένοντας το μόσχευμα στο Χέρφιλντ, ο Γκρέι Γκάουρι νοιώθει και πάλι την ανάγκη να στραφεί στη λογοτεχνία και να γράψει ποίηση. Τα 17 ποιήματα που συνέθεσε εκείνους τους μήνες αποτέλεσαν το «Domino Hymn», μια ποιητική συλλογή που περιγράφει με γλαφυρό ύφος το νοσοκομειακό περιβάλλον, τους άλλους ασθενείς και τον ίδιο τον ποιητή μέσα από την οπτική του ασθενούς, μέσα από την οπτική κάποιου του οποίου η ζωή κρέμεται από μια κλωστή. Το εντυπωσιακό στα ποιήματα είναι ότι ο φόβος ή η αγωνία μπροστά στην προοπτική του θανάτου δεν διαφαίνονται καθόλου.

Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, ο ποιητής-ασθενής Γκάουρι και ο χειρουργός Γιακούμπ συνδέθηκαν με στενή φιλία. Σήμερα, ο Γκρέι Γκάουρι είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Magdi Yacoub στο Χέρφιλντ («The Magdi Yacoub Institute»), η επιστημονική ομάδα του οποίου έχει αφιερωθεί στην καρδιοθωρακική έρευνα. Οι δύο άντρες μοιράζονται την αγάπη τους για τις τέχνες και πιστεύουν ότι η επιστήμη εξαρτάται κατά πολύ και από την ευρηματικότητα. Ο καρδιοχειρουργός Σερ Μαγκντί Γιακούμπ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες μεταμοσχεύσεις καρδιάς από οποιονδήποτε άλλον χειρουργό στον κόσμο.

Αν και συνταξιοδοτήθηκε από το Χέρφιλντ τον Σεπτέμβριο του 2001, συνεχίζει να είναι επικεφαλής στο ερευνητικό πρόγραμμα του νοσοκομείου, αφού ο ίδιος ίδρυσε το Harefield Heart Science Centre, χρησιμοποιώντας ως μότο την έκφραση «θεραπεύοντας ασθενείς στο μέλλον». Επίσης, είναι καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στο National Heart & Lung Institute του Imperial College School of Medicine, ιδρυτής και διευθυντής έρευνας του «The Magdi Yacoub Institute», καθώς και ιδρυτής και πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος για παιδιά «The Chain of Hope» (Αλυσίδα Ελπίδας).