Οι R.E.M. έβαλαν "Fire" στο Καλλιμάρμαρο (*****)

07.10.2008
Από τις πιο λατρεμένες μπάντες ever, οι R.E.M. έδωσαν ρυθμό στην καρδιά της Αθήνας, σε μια συναυλία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα όλων όσοι έχουν βαρεθεί πια τα «μίζερα» και «ταλαίπωρα» live. Το MTV Greece υποσχέθηκε ευρωπαϊκό αέρα, και αυτόν ακριβώς αναπνεύσαμε.

Από τις πιο λατρεμένες μπάντες ever, οι R.E.M. έδωσαν ρυθμό στην καρδιά της Αθήνας, σε μια συναυλία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα όλων όσοι έχουν βαρεθεί πια τα «μίζερα» και «ταλαίπωρα» live. Το MTV Greece υποσχέθηκε ευρωπαϊκό αέρα, και αυτόν ακριβώς αναπνεύσαμε.

Από την Αθήνα της Τζιόρτζια στην Αθήνα τη δική μας, οι REM έδωσαν μια καταπληκτική συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το οποίο φιλοξένησε περίπου 50.000 άτομα στην πανηγυρική έναρξη της λειτουργίας του μουσικού καναλιού MTV-Greece.

Ο συνωστισμός μεγάλος, αλλά η διοργάνωση στο ύψος της, αφού ο κόσμος φαίνεται ότι απέφυγε τη συνηθισμένη giga ταλαιπωρία τέτοιων μουσικών γεγονότων. Η τροποποίηση δρομολογίων αστικών λεωφορείων, τραμ και μετρό βοήθησε κάπως στη μετακίνηση - αφήνοντας τον κόσμο να ψιλοπαραπονιέται μόνο για... την απαγόρευση ποτών και τροφίμων στο χώρο του Σταδίου (δεν πειράζει παιδιά, Καλλιμάρμαρο είναι αυτό!).

Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά και σε High Definition από τα MTV Ιταλίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, ενώ κατά τη διάρκειά της μέσα από ένα 2λεπτο MTV film, η Αθήνα παρουσιάστηκε ως το νέο European Hot Spot.

Η βραδιά ξεκίνησε με τις εγχώριες επιτυχίες των δικών μας C:Real και ακολούθησε η Ιταλο-Αυστραλή Gabriella Cilmi, η οποία ερμήνευσε μεταξύ άλλων το κομμάτι που την έχει κάνει γνωστή στο ελληνικό κοινό "Sweet about me", το "Cry me a river" του Justin Timberlake και το πανυπέροχο «Whole Lotta Love» διασκευή των Led Zeppelin (respect).

Ακολούθησαν οι Βρετανοί Kaiser Chiefs με τον Ricky Wilson "έξαλλο" να κάνει πραγματικά ακροβατικά στη σκηνή (!!) ξεσηκώνοντας το κοινό με το "Everyday i love you less and less" και το "Ruby". Εκτός από τις γνωστές επιτυχίες τους ακούσαμε και κομμάτια από το τελευταίο και ακυκλοφόρητο album τους, με τίτλο 'Off With Their Heads'. Οι funs το καταευχαριστήθηκαν, το κοινό ζεστάθηκε, εμείς -που δεν συγκινηθήκαμε από τα σαλτιμπαγκικά ακροβατικά του, τα είχαμε άλλωστε "χορτάσει" πρόπερσι στο Ελληνικό - απλώς περιμέναμε τους R.E.M.

Είδαμε VJs του MTV Νetwork και τους 2 επιλεγμένους VJs του MTV Ελλάδας, είδαμε και συνεντεύξεις των συγκροτημάτων, είδαμε και τα βιντεάκια, είδαμε και τις διαφημίσεις και ... επιτέλους ο Michael Stipe και οι R.E.M. αποθεώνονται στη σκηνή του Καλλιμάρμαρου.

Έφτασε μια ώρα και ένα τέταρτο για να απολαύσουμε τα παλαιότερα και νεότερα μουσικά πονήματα του γκρουπ, μεταξύ τους το αγαπημένο μας Drive και τα Ignore Land, This one goes out to the one I love, Losing my religion, Bad Day, End of the World, Don't Go Back To Rockville, Supernatural Superserious, Hollow Μan, Mansized Weeath, Ignoreland κ.ά.

Ο Stipe μπορεί να είναι όντως "queer artist", όπως αυτοαποκαλείται, παραμένει όμως, κοντά στα 50 του, αυθεντική ροκ περσόνα και αυτό το απέδειξε με το παραπάνω στο Καλλιμάρμαρο. Αυτό, και το ότι είναι βετεράνος στη σκηνή παρουσία ... όσοι δε ήταν ακριβώς μπροστά στη σκηνή θα έχουν να θυμούνται μια θερμή χειραψία με τον frontman των R.E.M.

Θα ήταν άδικο να μην πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους Ιταλούς σκηνοθέτες του MTV που επιμελήθηκαν την τηλε-σκηνοθεσία. Σπάνια βλέπουμε τέτοια "ψαγμένη" δουλειά σε live συναυλίες, γι' αυτό άλλωστε και δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν μπορούσαμε να πάρουμε τα μάτια μας από τα video wall του Καλλιμάρμαρου.

Χριστίνα Τσατσαράγκου, Γεωργία Οικονόμου

ΥΓ 1. Προς διοργανωτές: Δώσατε νέο ορισμό στις λεγόμενες 'Θέσεις VIP', αλλά μας άρεσε τόσο πολύ πολύ η βραδιά που το αφήνουμε ασχολίαστο.

ΥΓ 2. Προς αρένα: Aπό τις λίγες συναυλίες που είδαμε τον κόσμο να χορεύει και όχι να βιντεοσκοπεί μανιωδώς (βρε παιδιά να χορέψουμε ήρθαμε και να χαρούμε, όχι να κάνουμε οκτάρια για το που να βάλουμε το κεφάλι μας ανάμεσα στις μηχανές σας - με μέτρο και η καταγραφή αναμνήσεων!!!). Στις κερκίδες γυρίσαμε ταινία μεγάλου μήκους.

ΥΓ 3. Προς οδηγούς ΤΡΑΜ: Όταν βλέπετε κατάκοπους νεαρούς να κάθονται στην άκρη της αποβάθρας παρακαλούμε μην γκαζώνετε για να τους κόψετε στα τέσσερα. Ήταν όρθιοι από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 τη νύχτα, αμαρτία!