"The Walking Blind" στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

03.10.2008
Η Ευανθία Τσαντίλα παρουσιάζει την εγκατάσταση με τίτλο The Walking Blind την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, στο πλαίσιο του ZONE D (www.zone-d.gr).

Η Ευανθία Τσαντίλα παρουσιάζει την εγκατάσταση με τίτλο The Walking Blind την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, στο πλαίσιο του ZONE D (www.zone-d.gr).

Σαν βάση για την εγκατάσταση χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό, παραθέτοντας ανόμοια στοιχεία με καλλιτεχνικές, πολιτικές και ιστορικές αναφορές, συνθέτει μία σειρά από νέες αφηγήσεις που έχουν ως βασικό κοινό σημείο το αντικείμενο. Με φωτογραφίες, σχέδια, ζωγραφική, γλυπτά και κείμενα δημιουργεί έναν καινούργιο χώρο όπου η ύλη, το υλικό γίνεται αντικείμενο, εικόνα, μνήμη, γλώσσα.

Μερικά από τα στοιχεία που χρησιμοποιεί είναι: «μια εικόνα από ό,τι έχει απομείνει από τη συμμετοχή γνωστού Γερμανο-εβραίου αρχιτέκτονα σε μυστικό πρότζεκτ το 1943 στη Γιούτα των Η.Π.Α., απόψεις εσωτερικών από τα μοντερνιστικά κτίρια του Μπρόιερ, μια ομάδα από παράξενα κορίτσια που περπατούν, δύο άντρες ξαπλωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο πάνω σε πάγκους, ένα αχρονολόγητο μικρό πήλινο αντικείμενο από την κεντρική Ασία, μερικά αντικείμενα σε ζευγάρια, ο πλαστογραφημένος γραφικός χαρακτήρας ενός διάσημου άντρα που περιγράφει κάτι που δεν ήθελε ποτέ του να πει».

Η Ευανθία Τσαντίλα έλαβε μέρος στην πρώτη έκθεση του ZONE D με τίτλο Places in ZONE D, με το έργο "Standing". Ένα από τα σημαντικότερα έργα της, η βιντεο-εγκατάσταση "The Silence", παρουσιάστηκε στο Volksbuehne am Rosa Luxemburg Platz του Βερολίνου, στην 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και στη έκθεση In Silent Conversation with Ingmar Bergman του Kunstmuseum Thun, στην Ελβετία.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Οκτωβρίου-8 Νοεμβρίου 2008
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 11.00-15.00 και 17.00-21.00, Σάβ. 11.00-14.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Η Ευανθία Τσαντίλα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Από το 1998 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσσελντορφ με τον Γιάννη Κουνέλλη, από όπου αποφοίτησε το 1997.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 48η Μπιενάλε της Βενετίας (1999), ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού. Οι πιο πρόσφατες από αυτές είναι: DOUBLE VISION, Μπιενάλε της Πράγας (2005) / URBAN REALITIES-FOCUS ISTANBUL, Martin Gropius Bau, Βερολίνο (2005) / THE GRAND PROMENADE, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2005) / Volksbuehne am Rosa Luxemburg Platz, Berlin (2006) / Places in ZONE D, ZONE D, Αθήνα (2007) / 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης (2007) / In Silent Conversation with Ingmar Bergman, Kunstmuseum Thun, Switzerland.