"Οι Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης" επιστρέφουν στην Πειραιώς!

02.10.2008
Η παράσταση που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών επιστρέφει και πάλι στην Πειραιώς 260 για 30 μόνο παραστάσεις.

Οι Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης, παράσταση που προκάλεσε πολύ θετικές εντυπώσεις το καλοκαίρι, θα παιχτεί ξανά στο χώρο της Πειραιώς 260, μετα από σχετική παραχώρηση του Ελληνικού Φεστιβάλ, καθώς η προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο παράδοση της Κεντρικής Σκηνής του κτιρίου Τσίλλερ θα καθυστερήσει έως και το τέλος του χρόνου.
Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε νέα, ξαναδουλεμένη εκδοχή την πρώτη σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Το έργο του Έντεν φον Χόρβατ, ένα από τα κλασικά αριστουργήματα του 20ου αιώνα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο στις 2 Νοεμβρίου 1931 με τεράστια επιτυχία και χάρισε στον συγγραφέα το βραβείο Κλάιστ.

Η δράση του έργου τοποθετείται χρονικά την περίοδο του μεσοπολέμου λίγο πριν την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη. Το πολιτικό σκηνικό μέλλεται να αλλάξει δραματικά, οι άνθρωποι όμως είναι ευτυχισμένοι στην ηθελημένη άγνοιά τους. Μουσική, κρασί, παιχνίδια, υπαίθρια κέντρα διασκεδάσεως, εκδρομές. Η Μαριάννε, μια νεαρή γυναίκα που θέλει να σπάσει τα δεσμά της, αρνείται να παντρευτεί τον Όσκαρ, τον άντρα που προορίζεται για σύζυγός της. Ερωτεύεται τον Άλφρεντ, έναν επιπόλαιο τζογαδόρο που θα σαρώσει τη ζωή της.

Ανανεώνοντας τη φόρμα του Βιεννέζικου Λαϊκού Δράματος, ο Χόρβατ ανεβάζει στη σκηνή χαρακτήρες σύγχρονούς του και ασκεί έμμεση κριτική στην μικροαστική κοινωνία της εποχής του. Πίσω από τις γραμμές μιας ερωτικής ιστορίας, με σύμμαχο τη μουσική, ο συγγραφέας, μέσα από μια λεπτή ειρωνική ματιά, αφήνει να φανεί λίγο λίγο η ψευτιά και η υποκρισία της κοινωνίας που περιβάλλει τους ήρωες. Χρησιμοποιώντας στοιχεία κωμικοτραγικά και μια ιδιαίτερη γλώσσα, καταθέτει την συνταρακτική μαρτυρία μιας εποχής, που οδεύει αναπόφευκτα προς κάτι απειλητικό.

Στην παράσταση η μουσική και τα τραγούδια ερμηνεύονται ζωντανά από τους ηθοποιούς.

Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης του Έντεν φον Χόρβατ στην Πειραιώς 260 από τις 22 Οκτωβρίου. Η παράσταση που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών επιστρέφει και πάλι στην Πειραιώς 260 για 30 μόνο παραστάσεις.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Σκηνικά - Κοστούμια: Herbert Murauer
Μουσική επεξεργασία: Νίκος Πλάτανος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Χρυσάνθη Τζίντζου, Γιάννης Σιούτης
Ερμηνεύουν (κατά σειρά εμφάνισης):
Όλγα Δαμάνη, Νίκος Κουρής, Τιτίκα Σαριγκούλη, Γιώργος Γλάστρας, Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Ήμελλος, Γιώργος Τζαβάρας, Θεμιστοκλής Πάνου, Αγγελική Παπούλια, Κίκα Γεωργίου, Ακύλλας Καραζήσης, Σοφιάννα Θεοφάνους, Γκαλίνα Μπράτουσκα, Λουίζα Κωστούλα, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νίκος Πλάτανος και έξι παιδιά σε διπλή διανομή