Παναγιώτης Κούδας: Τελικά ποια είναι η σχέση του με τον γνωστό ποδοσφαιριστη; [συνέντευξη]

19.05.2017
«Είμαι 39 χρονών ήδη και ακόμα προσπαθώ να βρω γιατί με επηρεάζουν όλα αυτά γύρω μου που με θυμώνουν, με μπερδεύουν ή με κάνουν ευτυχισμένο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα, σχεδόν όλα μου φαίνονται αστεία. Για αυτό κάνω κωμωδία.» Ο Παναγιώτης Κούδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978, μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη και ζει πλέον σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ξεκίνησε την ενασχόληση του με το stand up comedy το 2001.

Τον Μάιο του 2016 παρουσίασε στο μαιευτήριο comedy club στην Θεσσαλονίκη την νέα του παράσταση του με τίτλο “Πόσο μόνος είναι αυτός ο Μάκης..” σε μορφή work in progress, με κείμενα που γράφτηκαν από το 2014 μέχρι το 2016. Με αφορμή την παράσταση που θα δώσει στα πλαίσια του Athens Comedy Festival τo Σάββατο 20 Μαΐου στις 18:30 είχαμε μια ευχάριστη κουβέντα όπου προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις σε διάφορα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα στην εποχή μας!

Γεια σου Παναγιώτη. Ποιά είναι η πιο βαρετή ερώτηση που σου κάνουν στις συνεντεύξεις;
Μα φυσικά το "Πόσο μόνος είναι ο Μάκης." Το οποίο είναι λογικό γιατί αυτός είναι ο τίτλος της παράστασης μου. Και τώρα μόλις με μίσησαν όλοι οι προηγούμενοι δημοσιογράφοι που το ρώτησαν.

Ποια είναι η πιο βαρετή ερώτηση που σου κάνουν γενικότερα;
Αν έχω συγγένεια με τον Κούδα τον ποδοσφαιριστή. Στο οποίο απαντάω πάντα όχι, εκτός εάν είμαι σε κάποια δημόσια υπηρεσία ή στην τράπεζα. Εκεί τους λέω ΝΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ και με εξυπηρετούν πιο γρήγορα για κάποιο λόγο. Ζω για την στιγμή που θα ρωτήσουν και αυτόν μια φορά, «Έχεις καμία σχέση με τον Παναγιώτη Κούδα;» και θα απαντήσει «Ποιός είναι αυτός;».

Κάνεις Stand up πολλά χρόνια. Η μαμά σου ακόμα θεωρεί πως θα ασκήσεις το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού;
Ξεκάθαρα όχι. Της έκανα τα όνειρα σμπαράλια με πιο σημαντικά θέματα όπως ο γάμος οπότε τώρα απλά το αποδέχεται. Έχει δει πολύ χειρότερα. Άσε που νομίζει ότι θα με δει στην τηλεόραση σε σαπουνόπερα και έχει κάτι να ελπίζει. Εξάλλου δεν έχει και μεγάλη διαφορά πλέον. Τι κωμωδία, τι μηχανικός στην Ελλάδα το 2018. Αστεία και τα δύο.

Έχεις γράψει κακά αστεία;
Ναι πάρα πολλά. Πιο πολλά από ότι καλά. Έτσι πάει. Αλλά ευτυχώς τα δοκιμάζω στον αδερφό μου και κρατάω μόνο αυτά που δουλεύουν. Ευτυχώς υπάρχει ο αδερφός μου. Για να δοκιμάζω αστεία. Και για να απασχολείται η μάνα μου. Και γιατί φορούσε τα ρούχα όταν δεν μου έκαναν πλέον και είχαμε λεφτά να πάρω καινούργια.

Σου έχει τύχει ποτέ κάτι περίεργο στην σκηνή;
Ναι εννοείται. Έχω παίξει παράσταση σε μαγαζί που μου είχε πει στο τηλέφωνο ότι έχει ένα χώρο σαν πατάρι στις σκάλες, και κατέληξα να παίζω σε ένα σημείο που το μισό μαγαζί έβλεπε το σώμα μου αλλά όχι το πρόσωπο μου. Μεγάλη επιτυχία. Έχω παίξει σε μαγαζί σε επαρχιακή πόλη που δεν είχε διαφημίσει πουθενά την παράσταση και είχαμε κοινό 14 μεθυσμένους υπερήλικες που δεν άκουσαν λέξη από ότι είπαμε.

Γιατί να έρθει κάποιος να δει την παράσταση σου στο Athens Comedy Festival;
Για πολλούς λόγους. Αυτή η παράσταση πιάνει τα σημαντικότερα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και θα είναι η πιο σημαντική παράσταση που έχει δει στην ζωή του. (Υπερέβαλα; Το τράβηξα πολύ ε; Καλά γράψτο εσύ, και ότι γίνει)

Πόσο μεγάλη απόφαση είναι για κάποιον να γίνει Stand-up κωμικός;
Καθόλου μεγάλη. Τι να γινόμουνα γιατρός; 6 χρόνια σχολή, 5 ειδικότητα 1 αγροτικό; Μετά να ψάχνεις δουλειά; Άσε τώρα…