Costa Navarino: Αληθινές εμπειρίες στη «διεθνή» Μεσσηνία [photos+vds]

11.04.2017
Δύσκολα θα μπορούσε ο επισκέπτης του χθες να φανταστεί τι θα αντίκρυζαν τα μάτια του επισκέπτη σήμερα στην ευλογημένη γη της Μεσσηνίας. Σε αυτή τη γωνιά της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου που θεωρούσε την ομορφότερη στον κόσμο, υλοποίησε το μεγαλόπνοο όραμά του ο Μεσσήνιος εφοπλιστής και επιχερηματίας, Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.

«Με το να παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου με το να δίνεις γεμίζει η καρδιά σου» συνήθιζε να λέει ο Καπετάν Βασίλης, που ονειρευόταν να μεταμορφώσει αυτή τη γωνιά της Μεσσηνίας σε ένα διεθνή, τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών, και να δώσει στους ντόπιους ελπίδα για δουλειά στον τόπο τους. Ξεκίνησε αγοράζοντας πριν από 30 χρόνια ένα κομμάτι γης, και έφτασε σήμερα - 6 χρόνια μετά το θάνατό του - να έχει δημιουργήσει ένα mega τουριστικό μοντέλο, βραβευμένο παγκοσμίως.

Ο λόγος για την Costa Navarino, που δεσπόζει σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με 4.500 χρόνια ιστορίας. Εδώ που το φυσικό κάλλος συναντά την ιστορία και τους φιλόξενους ανθρώπους, μέσα τους κατάφυτους ελαιώνες και δίπλα σε μια ακτογραμμή που χαϊδεύει το Ιόνιο Πέλαγος, εκτείνεται η Costa Navarino. Περιβάλλον, παραδόσεις και τοπική κοινωνία είναι οι πυλώνες της φιλοσοφίας της. Όπως και η προστασία της φύσης που είναι το πολυτιμότερο αγαθό!


Οι επισκέπτες το 2017 θα έχουν την ευκαιρία εκτός τις πολυτελείς διακοπές τους στα πεντάστερα Romanos Resort και Westin Resort, να έρθουν σε επαφή με το παραδοσιακό πρόσωπο της περιοχής, μέσα από «ψαγμένες» αυθεντικές εμπειρίες και δραστηριότητες. Η Costa Navarino εκτός από τον διεθνή τουρισμό στοχεύει πλέον και στον Έλληνα ταξιδιώτη, προσθέτοντας έξτρα συγκινήσεις, αλλά και … συχνές αεροπορικές πτήσεις με Aegean από Θεσσαλονίκη και Αθήνα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

Οι εμπειρίες που είχαμε στο ταξίδι μας στην Costa Navarino μάς έφεραν σε επαφή με ανθρώπους ξεχωριστούς, που έχουν πιστέψει βαθιά στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Μορεί να μην παίξαμε γκολφ στο The Dunes Course (το πρώτο signature γήπεδο γκολφ 18 οπών στην Ελλάδα) ή στο παραθαλάσσιο The Bay Course, είχαμε όμως άλλου είδους συγκινήσεις.

Κρασί από το κύπελλο του Νέστορα: Το μάθημα κρασιού από τον σομελιέ Μάνο Κεντικελένη στο χώρο της Enoteca ήταν ένα φλερτ με την οινική κουλτούρα. Εδώ δοκιμάσαμε τα κρασιά της Costa Navarino, τη σειρά «1827» (ονομασία φόρος τιμής στην ιστορική Ναυμαχία του Ναβαρίνου) και τη σειρά Kotyle (από την κοτύλη, το κύπελλο του Νέστορα). Οι αμπελώνες της Costa Navarino στο Μουζάκι, 30 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το «Navarino Dunes», δημιουργούν 12 κωδικούς κρασιού, άριστης ποιότητας.

«Πίσω από το λάδι κρύβεται ο άνθρωπος»: Το μάθημα ελαιόλαδου με την Χριστίνα Στριμπάκου μας έδωσε την ευκαιρία να «πιούμε» διάφορες ποιότητες λαδιού και να εκτιμήσουμε το ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας. Μεταξύ άλλων δοκιμάσαμε το βραβευμένο Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο «Navarino Icons». Το έδαφος, η ποικιλία της ελιάς και η διαδικασία που ακολουθείται από το δέντρο μέχρι το τελικό προϊόν, παράγουν ένα υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα, που έχει χαρίσει σε αυτό το ελαιόλαδο την παγκόσμια φήμη του.

Άνοιξε φύλλο για χυλοπίτες και ρίξε έναν χορό: Στο πετρόκτιστο σπίτι της κυρίας Λούλας και της κυρίας Άννας, που αναπαλαίωσε η Costa Navarino γίνονται μαθήματα… μαγειρικής. Με φόντο τη θάλασσα και φορώντας τις ποδιές μας, ανοίξαμε φύλλο, φτιάξαμε χυλοπίτες, καγιανά, κοκκινιστό κοτόπουλο και στο τέλος μουσταλευριά… Οικογενειακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, από μητέρα σε κόρη.

Τροφή και για την ψυχή: Περισσότερο ίσως και από τα… σεμινάρια, απολαύσαμε τον περίπατο τέχνης και την περιήγηση στο χώρο και στο χρόνο με όχημα τα έργα τέχνης της Costa Navarino. Ξεναγηθήκαμε στη συλλογή έργων τέχνης της Costa Navarino με τα πρωτότυπα έργα του 17ου-19ου αιώνα, αλλά και έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους και τα υπέροχα πτυσσόμενα ελαιόδεντρα της Claire Regnard και τα έργα των Donef, Γκιόκα, Καλαφάτη και Τσαγάρη από τις Kalfayan Galleries. Η επαφή με την ιστορία πήγε ένα βήμα παραπέρα με τον φιλοσοφικό περίπατο «Δημοκρατία και Δικαιοσύνη» με επικεφαλής την Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Δρ. Ελένη Βολονάκη.

Και ενώ τα παιδιά έκαναν τα δικά τους στον παιδικό σταθμό Cocoon και το SandCastle - ένα ειδικά σχεδιασμένο κέντρο με δυνατότητες διανυκτέρευσης καθώς και συναρπαστικές δραστηριότητες αναψυχής και εκπαίδευσης - εμείς βυθιστήκαμε στην πολυτέλεια του Anazoe spa και τσεκάραμε τις προτάσεις για τις ενδιαφέρουσες Navarino Outdoors δραστηριότητες.

Ο Καπετάν Βασίλης έλεγε επίσης: «Όποιος έχει πόρους και παράλληλα μπορεί να ονειρεύεται, οφείλει να δημιουργεί», και το όραμα δεν τελειώνει εδώ για την Costa Navarino.

Σύντομα θα λειτουργήσει και η δεύτερη περιοχή της Costa Navarino, το Navarino Bay, ένας μοναδικός υπόσκαφος τουριστικός προορισμός με πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων καθώς και πολλές αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Η επόμενη φάση ανάπτυξης περιλαμβάνει και το Navarino Hills -με ανεμπόδιστη θέα προς την Πύλο, τον Κόλπο του Ναβαρίνου και το νησάκι Σφακτηρία– καθώς και το Navarino Beach δίπλα στο Navarino Bay, αλλά και το Navarino Blue 10 μόλις λεπτά από το αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Επιμέλεια Τσατσαράγκου Χριστίνα