Τα 4 οφέλη που έχουν για την υγεία σου τα πικάντικα φαγητά

29.08.2023
Τα 4 οφέλη που έχουν για την υγεία σου τα πικάντικα φαγητά
Tα πικάντικα φαγητά δεν αρέσουν σε όλους και υπάρχουν οι φανατικοί οπαδοί και αυτοί που τα αποφεύγουν πάση θυσία.

Αν είσαι λάτρης των πικάντικων φαγητών, θα χαρείς να μάθεις ότι τα μπαχαρικά όπως οι πιπεριές και τα τσίλι προσφέρουν κάτι περισσότερο από απλή γεύση. Οι ενώσεις στα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη διαχείριση του βάρους και στην ενίσχυση της μακροζωίας. Ωστόσο, τα πικάντικα τρόφιμα δεν είναι για όλους, ειδικά αν έχεις πεπτικά προβλήματα.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πικάντικων τροφών.

3 τροφές που οι γιατροί λένε ότι πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις πονόλαιμο

Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, μελέτες του 2022 διαπίστωσαν ότι τα πικάντικα τρόφιμα και οι πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη αλατιού, την ατομική προτίμηση αλατιού και την αρτηριακή πίεση, τροποποιώντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τις αλμυρές γεύσεις.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως πικάντικα φαγητά

Μπορούν να βοηθήσουν στη μακροζωία

Ίσως το πιο πολλά υποσχόμενο όφελος από τα πικάντικα τρόφιμα είναι η δυνατότητά τους να αυξήσουν τη μακροζωία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της καψαϊκίνης.

Μια ανάλυση του 2021 εξέτασε τέσσερις μελέτες με συνολικά 564.748 ενήλικες συμμετέχοντες, προκειμένου να εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης πικάντικων τροφίμων (πιπεριά τσίλι, σάλτσα τσίλι ή λάδι τσίλι) και της θνησιμότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν τακτικά πικάντικα τρόφιμα, οι τακτικοί καταναλωτές είχαν 12% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Σε μια μελέτη του 2021, το 63% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι αισθάνθηκε μεγαλύτερη ικανοποίηση από το γεύμα μετά την κατανάλωση ενός πικάντικου φαγητού με καψαϊκίνη. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν σπάνια πικάντικα τρόφιμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να κατηγοριοποιηθούν ως άτομα «όχι αδύνατα».

Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη και την καύση λίπους, καταστέλλοντας την όρεξη και βελτιώνοντας τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Ποιες είναι οι λιχουδιές που λιγουρεύεται μια έγκυος και γιατί

Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία μας. Η ανισορροπία των βακτηρίων στο έντερο έχει συσχετιστεί με γαστρεντερικές (GI) και μεταβολικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και ο διαβήτης.

Ενώ τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί στην πραγματικότητα να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Η έρευνα δείχνει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου αυξάνοντας την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο, ενώ μειώνει την αφθονία των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες.

Χαμηλές δόσεις καψαϊκίνης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απομάκρυνση οξέων από το στομάχι, βοηθώντας την επούλωση των ελκών του στομάχου.

Το συμπέρασμα:

Τα πικάντικα τρόφιμα που περιέχουν καψαϊκίνη μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, του κορεσμού, της υγείας του εντέρου και της μακροζωίας. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα έρευνα για πιο σίγουρα συμπεράσματα.

Από την άλλη πλευρά η υψηλή πρόσληψη πικάντικων τροφών μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως ναυτία, πόνο στο στομάχι και διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα με πεπτικά προβλήματα.

Εάν θέλεις να αυξήσεις την πρόσληψη πικάντικων τροφών, είναι σημαντικό να το κάνεις σταδιακά για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανές παρενέργειες.



Τελευταία τροποποίηση στις 29.08.2023 - 12:08