Περπατόπιτα: Η Ιωάννα Τούνη τήρησε το έθιμο - Μάθε κι εσύ τι είναι και πώς φτιάχνεται αυτή η ιδιαίτερη πίτα

07.02.2024
Περπατόπιτα: Η Ιωάννα Τούνη τήρησε το έθιμο - Μάθε κι εσύ τι είναι και πώς φτιάχνεται αυτή η ιδιαίτερη πίτα
Ο Πάρης Αλεξάνδρου έκανε τα πρώτα του βήματα και αυτό στάθηκε η αφορμή να θυμηθούμε/μάθουμε ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο λόγος για την περπατότπιτα, λοιπόν. Αυτή που έφτιαξε η Ιωάννα Τούνη όταν ο γιος της, Πάρης, περπάτησε για πρώτη φορά.

Η γνωστή influencer ήταν στο σπίτι με τις φίλες της όταν ο μικρούλης έκανε τα πρώτα του βήματα μόνος. Τα κινητά πήραν φωτιά, αλλά αμέσως μετά και η κουζίνα καθώς η Θεσσαλονικιά Τούνη θέλησε να τιμήσει το έθιμο της περπατόπιτας, καταγράφοντας τα πάντα (φυσικά) σε βίντεο.

Αρχικά, όμως να δούμε τον χαριτωμένο νεαρό στην πρώτη του μεγάλη κατάκτηση!

Αμέσως μετά η Ιωάννα και οι φίλες της μπήκαν στην κουζίνα και ετοίμασαν το γλυκό διασκεδάζοντας κάθε στιγμή.

Όσο για τον μπαμπά; Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου δεν ήταν παρών, όμως η αγαπημένη του του υποσχέθηκε ότι θα του κρατου΄σε ένα κομμάτι (μαζί με τα βίντεο της «ιστορικής» στιγμής, φυσικά).

56_9.png

Ιωάννα Τούνη: Πόσο κοστίζει το λάιμ deux pièces που φόρεσε και σε ποια χρώματα μπορείς να το βρεις

Τι ξέρεις, όμως, για το έθιμο της περπατόπιτας;

Τηρείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και ορίζει η γιαγιά ή η μαμά του παιδιού να φτιάξει πίτες ή αλλο γλυκό πχ κέικ, σταφιδόψωμο, σοκολατόπιτα ή ότι άλλο μπορεί να φτιαχτεί σε ταψί και να τα μοιράσει στη νονά, τους συγγενείς και τους φίλους.

Η νονά μάλιστα δικαιούται ολόκληρο ταψί ενώ σε κάποια μέρη το έθιμο ορίζει τσουρέκι για τη νονά, που με τη σειρά της φέρνει τα πρώτα παπουτσάκια του παιδιού. Από μια ολόκληρη περπατόπιτα παίρνουν και οι γιαγιάδες και παππούδες που "ασημώνουν" το παιδί (δηλαδή του δίνουν χρήματα) ώστε να έχει γερό και σταθερό περπάτημα.

Οι υπόλοιποι που θα πάρουν από ένα κομμάτι της περπατόπιτας θα πρέπει με τη σειρά τους να ασημώσουν κι αυτοί το παιδάκι και να τρέξουν μαζί του για να του δώσουν γερό και σταθερό βάδισμα.

Πέρα από το το γλυκό ως γλυκό, όμως, η περπατόπιτα λέγεται ότι φανερώνει και το μελλοντικό επάγγελμα του παιδιού. Ιδού πώς:

Πάνω σε ένα τραπέζι και πλάι από τις περπατόπιτες, τοποθετούνται διάφορα αντικείμενα σχετικά με τα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα, ένα βιβλίο, χρήματα, μια χτένα, λαχανικά κι ότι άλλο σκεφτεί η οικογένεια. Λέγεται πως όποιο αντικείμενο κερδίσει την προσοχή του παιδιού θα δείξει και το μελλοντικό του επάγγελμα. Η χτένα για παράδειγμα μπορεί να δείχνει προς την κομμωτική, τα βιβλία προς την εκπαίδευση κ.ο.κ.

Το έθιμο θέλει τις περπατόπιτες να σταυρώνονται τρεις φορές - κάτι ανάλογο με τη βασιλόπιτα ή το χριστόψωμο, και στη συνέχεια να μοιράζονται σε φίλους και συγγενείς. Όποιος παίρνει την περπατόπιτά του ή το κομμάτι του οφείλει να τρέξει μέσα στο σπίτι για να δώσουν δύναμη στο παιδάκι που μόλις κάνει τα πρώτα του βηματάκια.

Και το όνομα αυτού Πάρης: Η Ιωάννα Τούνη και ο Δημήτρης Αλεξάνδρου βάφτισαν τον γιο τους

Πώς θα φτιάξεις περπατόπιτα;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή ή αριθμός υλικών όπως για παράδειγμα γίνεται με τη φανουρόπιτα. Η επιλογή είναι καθαρά δικιά σου, με μόνη προϋπόθεση να χρησιμοποιήσεις ταψί (όχι φόρμα). Μπορείς να φτιάξεις κάποιο παραδοσιακό γλυκό όπως καρυδόπιτα ή ραβανί, αν είσαι της σοκολάτας σοκολατόπιτα, κέικ ή ότι άλλο λαχταρά η ψυχή σου. Πάρε μια ιδέα από τις συνταγές στο womenonly (απλά γράψε στην αναζήτητη το γλυκό που θέλεις για να εμφανιστούν σχετικές συνταγές) και... καλό περπάτημα!

Τελευταία τροποποίηση στις 07.02.2024 - 16:21