Οι μύθοι για το κρασί που ίσως θα έπρεπε να ξεχάσεις

30.06.2021
Οι μύθοι για το κρασί που ίσως θα έπρεπε να ξεχάσεις
Γιατί δεν πρέπει να σερβίρεις το λευκό κρασί απευθείας από το ψυγείο

Το κρασί είναι κάτι που συνοδεύει πολλές από τις όμορφες στιγμές μας, είτε σε ειδικές περιστάσεις και σημαντικές γιορτές είτε για να απολαύσουμε μαζί με το καθημερινό μας γεύμα. Πόσο ισχύουν όμως πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα για τον τρόπο που πίνουμε το κρασί;​

Τα tips των ειδικών για τον τέλειο συνδυασμό κρασιών και τυριών

Παρακάτω θα βρειςς μερικούς μύθους σχετικά με το κρασί και γιατί δεν ισχύουν, σύμφωα με τον Christopher Hoel, ιδρυτή του Harper's Club και επιμελητή για το Wine Insiders και Martha Stewart Wine Co.

Μύθος 1: Τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, τα λευκά πρέπει να είναι παγωμένα
Σε γενικές γραμμές, αυτό που πολλοί κάνουν είναι να σερβίρουν τα κόκκινα κρασιά σε ζεστή θερμοκρασία και τα λευκά πολύ κρύα. Αντί για θερμοκρασία δωματίου, δοκίμασε να βάλεις τα κόκκινα στο ψυγείο 20 λεπτά πριν σερβίρεις για καλύτερη γεύση. Τα λευκά και τα ροζέ, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σερβίρονται λίγο πιο δροσερά από τα κόκκινα. Βγάλε το μπουκάλι από το ψυγείο 20 λεπτά πριν το σερβίρεις. Τα αφρώδη κρασιά πρέπει να διατηρούνται κρύα για να διατηρείται η ακεραιότητα των φυσαλίδων.

Μύθος 2: Όσο πιο ακριβό είναι το μπουκάλι, τόσο καλύτερο είναι το κρασί
Η βιομηχανία του κρασιού είναι στραμμένη στον ελιτισμό και είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι ένα κρασί πρέπει να είναι ακριβό για να είναι υψηλής ποιότητας. Αυτό όμως δεν ισχύει. Η βασική διαδικασία για την παρασκευή κρασιού είναι η ίδια για όλους, και υπάρχουν πολλά νόστιμα, κομψά, προσιτά κρασιά σε κάθε ποικιλία ποικιλιών και γεύσεων. Το σημαντικό είναι να βρεις αυτό που σου αρέσει και σου ταιριάζει.

Τυλίγεις τυρί σε πλαστική μεμβράνη; Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς

Μύθος 3: Ο αερισμός δεν κάνει διαφορά
Ο αερισμός όχι μόνο αφαιρεί τα ιζήματα, αλλά "ανοίγει" το κρασί και αναδεικνύει τη μέγιστη γεύση του. Οι χρόνοι ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και την ηλικία του κρασιού. Για τα λευκά, μπορείς απλά να τα ρίξεις σε μια καράφα, να το ανακινήσεις και να το σερβίρεις αμέσως. Τα ελαφρύτερα κόκκινα, όπως το Pinot Noir, χρειάζονται περίπου 30 λεπτά. Τα πιο βαριά ερυθρά, όπως τα Syrahs και Cabernets, μπορούν να μεταγγισθούν για πολλές ώρες.

Μύθος 4: Το ροζέ πίνεται μόνο το καλοκαίρι
Το ροζέ συνηθίζεται να σερβίρεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιιριού, αλλά είναι ευχάριστο όλο το χρόνο. Ένα ελαφρύ, ξηρό ροζέ αναδεικνύει τις γεύσεις των ψητών κρεάτων - όπως αρνί και μπιφτέκια - τυριά και θαλασσινά.

Μύθος 5: Το αφρώδες κρασί είναι μόνο για ειδικές περιστάσεις
Η οξύτητα και η γεύση ενός αφρώδους κρασιού συνδυάζονται υπέροχα με διαφορετικά τρόφιμα, όπως τα οστρακοειδή, τηγανητά τρόφιμα (όπως το κοτόπουλο), το ποπ κορν, το σούσι, τα ζυμαρικά, το τυρί και άλλα.