Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στη σαμπάνια και το prosecco

18.08.2021
Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στη σαμπάνια και το prosecco
Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο αφρώδη κρασιά

Η σαμπάνια και το prosecco είναι και τα δύο αφρώδη κρασιά, αλλά εσύ γνωρίζεις ποιες είναι οι διαφορές τους;

Είτε προτιμήσεις το prosecco σε σχέση με τη σαμπάνια για την τιμή ή τις νότες γεύσης, είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τις διαφορές μεταξύ των δύο τύπων αφρώδους οίνου.

Αυτό το είδες; Χαλάει το κρασί μετά το άνοιγμα; Πώς μπορείς να το διατηρήσεις

Από που προέρχονται;

Η σαμπάνια προέρχεται από την περιοχή Champagne της βορειοανατολικής Γαλλίας και φτιάχνεται από σταφύλια Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier. Το Prosecco προέρχεται από την περιοχή Βένετο της Ιταλίας, ακριβώς βόρεια της Βενετίας. Είναι φτιαγμένο από σταφύλια Glera, η χρήση των οποίων μπορεί να εντοπιστεί από τη ρωμαϊκή εποχή.

Πώς φτιάχνονται;

Η μέθοδος παραγωγής φυσαλίδων σε καθένα από αυτά τα κρασιά διαφέρει. Και τα δύο κρασιά απαιτούν δύο γύρους ζύμωσης - ο δεύτερος γύρος προορίζεται για ανθρακικό άλας. Η σαμπάνια απαιτεί μια παραδοσιακή μέθοδο ενανθράκωση. Το Prosecco απαιτεί μια λιγότερο χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία.

Ποιες είναι οι γεύσεις τους;

Οι νότες γεύσης για τη σαμπάνια περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, το λευκό ροδάκινο, το λευκό κεράσι, και το αμύγδαλο. Οι γεύσεις του prosecco είναι πιο γλυκές: Πράσινο μήλο, πεπόνι, αχλάδι, αγιόκλημα και φρέσκια κρέμα.

Πόσο κοστίζουν;

Οι τιμές για τη σαμπάνια και το prosecco διαφέρουν εν μέρει λόγω των μεθόδων παραγωγής τους. Επειδή η σαμπάνια απαιτεί μια πιο πρακτική και απαιτητική διαδικασία, είναι γενικά πιο ακριβή από το prosecco.

Με τι μπορούν να συνδυαστούν;

Λόγω της ξηρότερης φύσης της σαμπάνιας, συνδυάζεται καλύτερα με τρόφιμα όπως τα μύδια ή τα στρείδια, αλλά και με finger food τουρσί. Η γλυκύτητα του prosecco απαιτεί κάτι πιο πλούσιο και πιο αλμυρό, όπως κρέατα και ζαχαρούχα φρούτα.