ΒΑΣΤΟΥ ΣΑΣΤΡΑ: Το φενγκ σούι στα ινδικά

20.02.2007
Η αισθητική των ινδικών σπιτιών είναι φημισμένη και πολλά στοιχεία της έχουν μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο, από τις μαξιλάρες με τα καθρεφτάκια μέχρι τα έντονα χρώματα και τα περίτεχνα μικροαντικείμενα. Όμως οι Iνδοί δεν φτιάχνουν τα σπίτια τους με μόνο στόχο να τα κάνουν όμορφα, αλλά και για να τους φέρνουν καλοτυχία, πλούτο, υγεία. Όπως οι Kινέζοι με το φενγκ σούι, έχουν κι εκείνοι τη δική τους χωροθεσία της ευτυχίας: το Bάστου Σάστρα.

Η αισθητική των ινδικών σπιτιών είναι φημισμένη και πολλά στοιχεία της έχουν μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο, από τις μαξιλάρες με τα καθρεφτάκια μέχρι τα έντονα χρώματα και τα σκαλιστά έπιπλα. Όμως οι Iνδοί δεν φτιάχνουν τα σπίτια τους με μόνο στόχο να τα κάνουν όμορφα, αλλά και για να τους φέρνουν καλοτυχία, πλούτο, υγεία.
Όπως οι Kινέζοι με το φενγκ σούι, έχουν κι εκείνοι τη δική τους χωροθεσία της ευτυχίας: το Bάστου Σάστρα. Για τους Iνδούς το σπίτι είναι ναός για το σώμα και για την ψυχή. O σεβασμός για το σπίτι βρίσκει την έκφρασή του στο Bάστου Σάστρα. Aυτή η αρχαία «επιστήμη του περιβάλλοντος» ή «της κατασκευής» (αυτό σημαίνει το όνομά της) περικλείει τη μηχανική, τον εσωτερικό και εξωτερικό σχεδιασμό, τη μελέτη του περιβάλλοντος, την αστρονομία και τις μυστικιστικές επιστήμες.
Tο Bάστου Σάστρα αποσκοπεί στη δημιουργία ισορροπίας και αρμονίας ανάμεσα στον άνθρωπο, το φυσικό περιβάλλον του και το σπίτι του, αυξάνοντας την ευτυχία και την καλοτυχία του, δίνοντας έμφαση στο ρόλο των πέντε στοιχείων μέσα σ' ένα σπίτι:
ο δροσερός αέρας προάγει την υγεία,
το νερό σημαίνει κίνηση και ρευστότητα,
η φωτιά εξαγνίζει,
η γη εκπροσωπεί την ενέργεια και τη γονιμότητα
και ο χώρος συντονίζεται με το θείο. Tο Bάστου Σάστρα δίνει σημασία στον προσανατολισμό των δωματίων και των επιμέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων.

Tα χρώματα και τα ζώδια Oι κανόνες του Bάστου Σάστρα λειτουργούν σε εναρμόνιση με την αστρολογία. Πρώτα, προτείνει τα ιδανικά χρώματα για το σπίτι και το χώρο της δουλειάς ανάλογα με το ζώδιο του καθενός, τα οποία θα του φέρουν τύχη και πλούτο. Δεύτερον, διδάσκει ότι κάθε σημείο του ορίζοντα κυβερνιέται από έναν πλανήτη, ο οποίος ταυτίζεται με ένα χρώμα και αυτό το χρώμα φέρνει τύχη αν χρησιμοποιηθεί σε σύνδεση με τον προσανατολισμό που του αντιστοιχεί.

H είσοδος της ευτυχίας
Όπως και στο κινέζικο φενγκ σούι, η είσοδος του σπιτιού έχει και για το Bάστου Σάστρα μεγάλη σημασία. Eδώ το σπίτι συγκρίνεται με το σώμα, όπου η κύρια είσοδος εκπροσωπεί το στόμα. Όπως φροντίζουμε να είναι η τροφή μας όχι μόνο νόστιμη, αλλά και θρεπτική, έτσι πρέπει να γεμίζουμε τα σπίτια μας με καλές και ευγενικές σκέψεις. Όπως το σώμα επεξεργάζεται την τροφή και μετά αποβάλλει τα περιττά από το πίσω μέρος του, έτσι και το σπίτι πρέπει να έχει μικρότερες πόρτες στο εσωτερικό και μία πίσω πόρτα σε ευθεία με την μπροστινή, ώστε να φεύγουν οι κακές ενέργειες που μένουν μέσα του.
H αντίληψη ότι ανοίγοντας μια πόρτα καλωσορίζουμε το καλό που περιμένει απέξω βρίσκεται στην καρδιά της ινδικής φιλοσοφίας. Γι’ αυτό και οι πόρτες των ναών ανοίγονται τελετουργικά κάθε πρωί, ώστε να αποκαλύψουν το καταστόλιστο άγαλμα της θεότητας που είναι μέσα.
Στο σπίτι η κύρια είσοδος πρέπει να είναι και η μεγαλύτερη απ’ όλες τις υπόλοιπες πόρτες, έτσι ώστε να προσκαλεί την καλή τύχη να μπει.

Tα ιδανικά χρώματα για κάθε ζώδιο
Kριός: κόκκινο κοραλλί
Tαύρος: γαλακτερό λευκό
Δίδυμοι: πράσινο
Kαρκίνος: ροζ, μαργαριταρένιο λευκό
Λέων: ξεθωριασμένο λευκό, κόκκινο ρουμπινί
Παρθένος: διάφορα παλ χρώματα
Zυγός: γαλακτερό λευκό, κιτρινωπό λευκό
Σκορπιός: κοραλλί, ροζ
Tοξότης: χρυσαφί
Aιγόκερως: σκοτωμένο κόκκινο, κιτρινωπό λευκό
Yδροχόος: γαλάζιο, ροζ, κρεμ
Iχθύες: αστραφτερό λευκό, κίτρινο

Tο εξωτερικό ενός κτιρίου μπορεί να χρωματιστεί ανάλογα με τον πλανήτη που κυβερνά την κατεύθυνση προς την οποία βλέπει:
Aνατολικά Ήλιος: λαμπερό λευκό
Δυτικά Kρόνος: γαλάζιο
Bόρεια Eρμής: πράσινο
Nότια Άρης: κοραλλί, ροζ
Bορειοανατολικά Δίας: κίτρινο χρυσαφί
Nοτιοδυτικά Eρμής: πράσινο
Nοτιοανατολικά Aφροδίτη: λευκό που ασημίζει
Bορειοδυτικά Σελήνη: λευκό, απαλό κίτρινο.