To αόρατo άγγιγμα

01.04.2009
Επεμβατικές ή μη, ολιγόλεπτες ή περισσότερο χρονοβόρες, μόνιμες ή περιορισμένης διάρκειας, οι νέες μέθοδοι αισθητικού καλλωπισμού μεταμορφώνουν την ομορφιά από χάρισμα σε ένα αγαθό που μπορεί να αποκτηθεί "σχετικά" εύκολα.

Από τη Χαριτωμένη Βοντα

H νέα τάση στις αισθητικές μεθόδους, είτε αυτές είναι επεμβατικές είτε όχι, καθορίζεται πλέον από μια λέξη: «φυσικότητα». Στόχος των πιο «φρέσκων» τεχνικών και των πλέον εξελιγμένων μηχανημάτων και υλικών δεν είναι να μεταλλάξουν, αλλά να δώσουν στους ενδιαφερόμενους άνδρες και γυναίκες την ξεκούραστη, νεανική και λαμπερή όψη που τα ίδια τα πρόσωπά τους είχαν σε μικρότερη ηλικία. Πείτε «όχι» στη μεταμόρφωση, αλλά μην απορρίψετε την ανανέωση. Επιλέξτε απλώς με προσοχή τη μέθοδο που θα προσαρμοστεί στις δικές σας απαιτήσεις και ανάγκες.

The Nefertiti Neck
Τι είναι: Πρόκειται για μη επεμβατική μέθοδο που γίνεται στο περίγραμμα του προσώπου και στην περιοχή τού λαιμού με τη βοήθεια της γνωστής μας μποτουλινικής τοξίνης (μπότοξ). Ο ειδικός κάνει τις απαραίτητες εγχύσεις σε συγκεκριμένα σημεία και ο αριθμός τους διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες. Η διαδικασία διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά, είναι ανώδυνη, δεν αφήνει σημάδια και μπορείτε άμεσα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τι επιτυγχάνει: Προφανώς αυτό που λέει το όνομά του: να τονιστούν οι γωνίες στο περίγραμμα του προσώπου, να μειωθεί η χαλάρωση και ο λαιμός να θυμίζει το γνωστό άγαλμα της θρυλικής για την ομορφιά της Αιγύπτιας βασίλισσας.
Κατάλληλο για: Γυναίκες με ελαφρά χαλάρωση στο πρόσωπο και στον λαιμό (συνήθως άνω των 40 ετών). Παρόλο που δεν μπορεί να αντικαταστήσει το λίφτινγκ λαιμού, έχει αρκετά καλά αποτελέσματα και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η μέθοδος προτιμάται από γυναίκες, χωρίς να σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει και από άνδρες, με εξίσου καλά αποτελέσματα.

Σημαντικό: Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται ύστερα από 2 ή 3 μέρες και διαρκεί περίπου 6 μήνες. Επομένως, συστήνεται επανάληψη για να το διατηρήσετε.
Αντενδείκνυται: Σε περιπτώσεις πολύ προχωρημένης χαλάρωσης στην περιοχή του λαιμού, όπου το neck lift είναι η μέθοδος που δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κόστος: Από 200 ευρώ.

Fractional IR (Λέιζερ σύσφιγξης)
Τι είναι: Ενα μηχάνημα τεχνολογίας αιχμής, που λειτουργεί με απόλυτα ασφαλείς κεφαλές λέιζερ και εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα του προσώπου και του λαιμού. Η συνεδρία διαρκεί 20 έως 40 λεπτά, ανάλογα με την περίπτωση, είναι απολύτως ανώδυνη και δεν απαιτεί χρόνο ανάρρωσης.

Τι επιτυγχάνει: Σταδιακή σύσφιγξη και ανόρθωση του προσώπου και του λαιμού, η οποία πραγματοποιείται με την ενεργοποίηση του κολλαγόνου από το λέιζερ.

Κατάλληλο για: Γυναίκες άνω των 45 με μέτρια έως έντονη χαλάρωση, κυρίως στο πρόσωπο. Ανδρες άνω των 45 με έντονη χαλάρωση στην περιοχή του λαιμού.

Σημαντικό: Δύο έως πέντε συνεδρίες (μία κάθε μήνα) είναι απαραίτητες για να φανεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το θετικό σημείο της μεθόδου είναι πως διαρκεί και με μια μικρή ανανέωση (μια συνεδρία) τον χρόνο, το πρόσωπο θα φαίνεται νεανικό και σφριγηλό.
Αντενδείκνυται: Σε πολύ αδύνατα άτομα, που το πρόσωπό τους είναι ιδιαίτερα οστεώδες.

Κόστος: από 250 ευρώ ανά συνεδρία.

Βελτiωση στο πιγούνι
Τι είναι: Επεμβατική τεχνική που συνδυάζει λιποαναρρόφηση κάτω από το σαγόνι (προγούλι) και ενίσχυση με ένθεμα των κάτω γωνιών του προσώπου. Η συνδυαστική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου 45 λεπτά και μετά το τέλος της θα έχετε ενθύμιο μια μικρή τομή κάτω από το σαγόνι, η οποία σε μια εβδομάδα περίπου θα έχει επουλωθεί πλήρως. Για 3 ή 4 μέρες θα πρέπει να φοράτε πιεστική επίδεση, απαραίτητη για να περιοριστεί το οίδημα στην περιοχή. Δεν χρειάζεται νοσηλεία, αλλά καλό θα είναι να απέχετε από τις κοινωνικές δραστηριότητές σας για μερικές ημέρες (συστήνεται να κάνετε την επέμβαση Παρασκευή, ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στη δουλειά σας τη Δευτέρα).

Τι επιτυγχάνει: Αψογο αισθητικά προφίλ και «θεληματικό» πιγούνι.
Κατάλληλο για: Ανδρες κάθε ηλικίας, που έχουν πρόβλημα διπλοσάγονου, δυσανάλογα μικρό πιγούνι ή θέλουν να ενισχύσουν το προφίλ τους.

Σημαντικό: Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και εμφανή αμέσως μόλις υποχωρήσει το οίδημα στην περιοχή (έπειτα από μια περίπου εβδομάδα).

Αντενδείκνυται: Σε παχύσαρκους άνδρες που το ποσοστό λίπους στην περιοχή του λαιμού είναι πολύ μεγάλο.

Κόστος: Από 1.500 ευρώ.

Ανδρικo ΒAAPS lift
Τι είναι: Η τελευταία λέξη της μόδας στον χώρο της αισθητικής χειρουργικής, αποτελεί έναν συνδυασμό των πιο γνωστών τεχνικών λίφτινγκ και βασίζεται στην αναδιαμόρφωση των ιστών του προσώπου μέσα από πολύ μικρές τομές σε συγκεκριμένα σημεία. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 4 ώρες. Τα ράμματα αφαιρούνται έπειτα από 15 μέρες και το οίδημα χρειάζεται άλλες 15 μέρες για να υποχωρήσει πλήρως. Ωστόσο, ο ασθενής μπορεί να κυκλοφορήσει 10 μέρες μετά την επέμβαση.

Τι επιτυγχάνει: Ανόρθωση και νεανικότερη όψη. Οι εσωτερικοί ιστοί του προσώπου «επανατοποθετούνται» εκεί που βρισκόταν πριν η βαρύτητα πάρει το πάνω χέρι.

Κατάλληλο για: Ανδρες μετά τα 40 (χωρίς να αποκλείεται και η εφαρμογή σε γυναίκες).

Σημαντικό: Η μέθοδος εξασφαλίζει φυσικότητα στο αποτέλεσμα και αποφεύγει τις υπερβολές παλαιότερων μεθόδων που οδηγούσαν σε πρόσωπα «τραβηγμένα» και αφύσικα.

Αντενδείκνυται: Σε άτομα γενικά με κακή υγεία, με σοβαρά ιατρικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την επέμβαση καθ’ αυτήν.

Κόστος: Από 5.000 ευρώ

Νέα Βλεφαροπλαστική
Τι είναι: Η πιο σύγχρονη εκδοχή της γνωστής επεμβατικής μεθόδου, κατά την οποία δεν γίνεται αφαίρεση λίπους από την περιοχή των ματιών, αλλά επανατοποθέτησή του και ισχυροποίηση των βλεφαρικών διαφραγμάτων. Γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί νοσηλεία. Μια εβδομάδα αποθεραπείας είναι απαραίτητη προτού επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τι επιτυγχάνει: Ανανέωση της όψης του προσώπου, πολύ πιο νεανικό βλέμμα.

Κατάλληλο για: Ανδρες και γυναίκες άνω των 45 ετών, αλλά και άτομα νεότερης ηλικίας που έχουν βαριά βλέφαρα ή σακούλες λόγω κατασκευής.

Σημαντικό: Τα βλέφαρα είναι οι λεπτότερες και μαλακότερες περιοχές του δέρματος και επηρεάζονται ακόμη και από τις συνθήκες εργασίας, άρα δεν είναι σπάνιο να καταφύγουν στην επέμβαση αυτή ακόμα και νεαρά άτομα.

Αντενδείκνυται: Σε άτομα που πάσχουν από τη μυασθένεια Gravis, μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία των μυών -συνήθως αυτών που κινούν τα βλέφαρα- με αποτέλεσμα την πτώση του βλεφάρου.

Κόστος: Από 4.000 ευρώ.

Η εναλλακτική λύση του peeling
Αν το θέμα «επεμβάσεις-ενέσιμα-πλαστική χειρουργική» σας αφήνει αδιάφορους και το μόνο που ζητάτε είναι κάτι για να αφαιρέσει την κούραση και τη θαμπάδα από το πρόσωπό σας, προτείνουμε peeling!

Στο δερματολόγο: Biomedic της La Roche - Posay. Προϊόν εξελιγμένης έρευνας, που έχει την ιδιαιτερότητα να μη χρειάζεται εξουδετέρωση και είναι ελαφρύ χωρίς να υστερεί σε αποτελέσματα. Προτείνουμε δύο συνεδρίες πριν από το Πάσχα (αρκετές για knock-out Αναστάσιμη εμφάνιση) και δύο-τρεις ακόμα μετά τον Οκτώβριο, για ανανεωμένη όψη τα προσεχή Χριστούγεννα.

Στο σπίτι: Turnaround Radiance Peel Once-A-Week System της Clinique. Σύστημα peeling σε μονοδόσεις και συνοδευτική καταπραϋντική κρέμα. Εφαρμόζεται μία φορά την εβδομάδα και σε 2 μήνες αναδεικνύει το δέρμα σας λαμπερό και υγιές. Ιδανικό για μεικτά-λιπαρά δέρματα. Συμβουλή: Θεωρητικά, τα peelings μπορούν να γίνουν όλο τον χρόνο, αρκεί να φοράτε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας στο πρόσωπο. Ομως, προτιμήστε να τα αποφεύγετε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και των μηνών με αυξημένη ηλιοφάνεια.

Στο θέμα συνεργάστηκαν: Πηνέλοπη Παπαδοπούλου, πλαστικός χειρουργός. Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας, Διευθυντής Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής «Metropolitan».
Αθανάσιος Σπανίδης, δερματολόγος - αφροδισιολόγος