Σε "έπιασε" πάλι η μέση; Τι να κάνεις

06.01.2017
Είναι γεγονός πως σήμερα όλοι είμαστε πιο ευπρόσβλητοι στα προβλήματα της μέσης εξαιτίας της καθιστικής ζωής, της κακής στάσης του σώματος αλλά και του αυξημένου βάρους. Η οσφυαλγία άλλωστε (όπως ονομάζεται ο πόνος στη μέση) είναι –βάσει μελετών– ο συχνότερος πόνος παγκοσμίως. Για τους εργαζομένους μάλιστα σε γραφείο η μέση είναι το σημείο του σώματος που υποφέρει περισσότερο, καθώς λόγω της καθιστής θέσης όλο το βάρος μεταφέρεται στη σπονδυλική στήλη. Ο ξαφνικός έντονος πόνος στη μέση, ωστόσο, μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα κάποιας πάθησης, όπως δισκοκήλη, σπονδυλαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Για να προλάβετε το πρόβλημα:

* Η στάση στον ύπνο παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση και την εξέλιξη της οσφυαλγίας. Το καλύτερο είναι να ξαπλώνετε ανάσκελα για να ελαχιστοποιήσετε την καταπόνηση της μέσης.

* Στον ύπνο επιλέξτε επίσης το σωστό στρώμα, το οποίο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Τα πολύ σκληρά στρώματα πιέζουν τα βαριά μέρη του σώματος, όπως η λεκάνη, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος, ενώ τα πολύ μαλακά δημιουργούν καμπύλη στο σώμα, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις να μην ξεκουράζονται, χάνοντας τη φυσική τους στάση.

* Στο γραφείο χρειάζεστε ένα κάθισμα με υποστήριξη στην οσφυϊκή και κατώτερη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Είναι επίσης σημαντικό η καρέκλα σας να έχει μπράτσα για να ακουμπάτε τα χέρια, καθώς έτσι μειώνεται το φορτίο βάρους και η μέση δεν δέχεται μεγάλη πίεση.

Για να ανακουφίσετε τον πόνο:

* Ξαπλώνετε στο κρεβάτι, σε ύπτια θέση, τοποθετώντας μαξιλάρια κάτω από τα γόνατα και στη ράχη ή σε εμβρυϊκή θέση (με λυγισμένα τα πόδια προς την κοιλιά, στο δεξί ή αριστερό πλευρό).

* Εάν ο πόνος οφείλεται σε μυϊκό σπασμό, βάζετε θερμοφόρα ή θερμαντική αντιφλεγμονώδη αλοιφή, ενώ εάν οφείλεται σε τραυματισμό, τότε είναι προτιμότερα τα ψυχρά επιθέματα.

* Για τον ισχυρό πόνο παίρνετε ένα αναλγητικό ή, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κάποιο μυοχαλαρωτικό, ίσως και ένα αντιφλεγμονώδες.

Προσοχή: Αν ταλαιπωρείστε από έντονους πόνους στη μέση, θα πρέπει να επισκεφθείτε ορθοπαιδικό, ο οποίος θα ζητήσει αρχικά να κάνετε ακτινογραφία και, αν χρειαστεί, θα ακολουθήσουν η αξονική και η μαγνητική. Στην περίπτωση που υπάρχει υποψία για δυσλειτουργία των νεύρων, γίνεται ένα ηλεκτρομυογράφημα (μια απλή εξέταση που ελέγχει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων).


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 175
Update: Ιανουάριος 2017.