Υπερτρίχωση; Χτύπησέ τη στη ρίζα!

29.02.2016
Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την έντονη τριχοφυΐα του γυναικείου προσώπου και σώματος; Ποιες είναι οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούν υπερτρίχωση, πώς θεραπεύονται και ποιες μέθοδοι εγγυώνται ριζική λύση;

Αντιμετωπίζεις έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα, κυρίως σε περιοχές όπως στο πάνω χείλος (μουστάκι), στα μάγουλα, στο πηγούνι ή στο στήθος (γύρω από τη θηλή) στα πόδια ή στα χέρια; Χωρίς αμφιβολία, είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που εκτός ότι μπορεί να υποκρύπτει κάποιο ορμονικό ή άλλο πρόβλημα υγείας (π.χ. αύξηση παραγωγής ανδρογόνων, πολυκυστικές ωοθήκες κ.ά.) επηρεάζει σημαντικά και την αυτοπεποίθηση σου. Ωστόσο αν εντοπιστούν τα αίτια, σήμερα υπάρχουν αρκετές θεραπείες τόσο για τις ορμονικές διαταραχές όσο και για την οριστική απαλλαγή της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας σε όποιο μέρος του προσώπου ή του σώματος βρίσκεται.

Άραγε φταίνε τα ανδρογόνα;

«Ο κατεξοχήν παράγοντας που προκαλεί την υπερτρίχωση, είναι μια ορμονική διαταραχή όπου στον γυναικείο οργανισμό υπερισχύουν οι ανδρογόνες ορμόνες», επισημαίνει ο ενδοκρινολόγος κ. Γιάννης Καστάνης. «Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει η υπενθύμιση ότι το σώμα κάθε γυναίκας φυσιολογικά, παράγει μια μικρή ποσότητα ανδρογόνων ορμονών. Αυτές είναι χημικά ίδιες με εκείνες των ανδρών. Η διαφορά τους βρίσκεται στην ποσότητα, η οποία στους άνδρες είναι πολύ μεγαλύτερη. Η υπερτρίχωση που προκαλείται από την υπερπαραγωγή ανδρογόνων ορμονών έχει συνήθως ανδρική κατανομή (άνω χείλος, στήθος, σαγόνι).Τα όργανα που εκκρίνουν ανδρογόνες ορμόνες στη γυναίκα είναι τα επινεφρίδια και οι ωοθήκες. Για να διαπιστωθεί ωστόσο, η υπερανδρογοναιμία, πρέπει πρώτα να ελέγχεται η λειτουργία των δυο αυτών ενδοκρινών αδένων, με ειδικές εξετάσεις».

Μήπως έχεις πολυκυστικές ωοθήκες;

Σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό γυναικών, η υπερτρίχωση εμφανίζεται και ως σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Πρόκειται για πάθηση, που σήμερα ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει γρήγορα και σωστά, με υπερηχογράφημα των ωοθηκών, ώστε να βοηθήσει φαρμακευτικά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου, χωρίς χειρουργική επέμβαση, κάτι που γινόταν πολλές φορές, στο παρελθόν.

Μήπως τις είχε και η μαμά σου;

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, που μια λίγο αυξημένη τριχοφυΐα σε κάποιο σημείο του σώματος, δεν κρύβει κάτι το παθολογικό. Απλώς, η υπερτρίχωση που συνήθως εμφανίζεται με πιο σκούρες και σκληρές τρίχες, εκεί, που έπρεπε να υπάρχει ξανθό μαλακό χνούδι, μπορεί να οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση. Σε ένα είδος δηλαδή ευαισθησίας που παρουσιάζει στα ανδρογόνα ο θύλακας της τρίχας, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται σε εντελώς φυσιολογικά επίπεδα.

Κι άλλοι ύποπτοι

Επίσης, η πυκνότητα του τριχώματος μπορεί να αυξάνεται προοδευτικά σε ορισμένα σημεία, μετά από χρόνια χορήγηση φαρμάκων ή και από διάφορους εξωγενείς παράγοντες: για παράδειγμα, να οφείλεται σε κάποιους τρόπους αποτρίχωσης, που γίνονται είτε με κρέμες, είτε με ξύρισμα κ.τ.λ. οι οποίοι, πρόσκαιρα αφαιρούν το τρίχωμα, αλλά μακροπρόθεσμα οξύνουν το πρόβλημα, δυναμώνοντας το χνούδι.

Κλασικές αλλά και νέες θεραπείες

Στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης, χρησιμοποιούνται τα αντιανδρογόνα, τα οποία είναι φάρμακα που δρούν ανταταγωνιστικά προς τα ανδρογόνα, δεσμεύοντας τους υποδοχείς τους στα κύτταρα στόχους. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείουν τη δράση των αυξημένων ανδρογόνων στον οργανισμό και κατά συνέπεια τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στην τριχοφυία. Για το πρόβλημα της υπερτρίχωσης υπάρχουν ακόμα, μερικές πραγματικά αποτελεσματικές και αξιόπιστες μέθοδοι, που απαλλάσσουν από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, σε όποιο μέρος του σώματος και αν βρίσκεται Οι πιο καταξιωμένες και δοκιμασμένες εδώ και χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα είναι: η ηλεκτρική ριζική αποτρίχωση (θερμόλυση) και η ηλεκτρολυτική ριζική αποτρίχωση (ηλεκτρόλυση). «Τα τελευταία χρόνια -όπως τονίζει ο πλαστικός χειρουργός κ. Θάνος Κοντογιάννης- κερδίζει έδαφος και η ριζική αποτρίχωση με λέιζερ, η οποία, εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία, λύνοντας σύντομα και οριστικά το πρόβλημα της υπερτρίχωσης».

Η αποτρίχωση με λέιζερ

Πώς γίνεται: Το λέιζερ εκπέμπει δέσμη φωτός, η οποία απορροφάται επιλεκτικά μόνον από τη μελανίνη της ρίζας στην τρίχα, προκαλώντας θερμική νέκρωση του βολβού της σε κλάσματα του δευτερολέπτου, χωρίς να βλάπτει το υπόλοιπο δέρμα. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λιγότερο από ένα τέταρτο του δευτερολέπτου σε κάθε τρίχα, είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται αναισθησία.

Σημεία εφαρμογής: Σε όλα τα σημεία του προσώπου και του σώματος όπου υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Aριθμός επισκέψεων: Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και της τρίχας χρειάζονται μια σειρά από συνεδρίες για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές, για τα πόδια και το μπικίνι συνήθως χρειάζονται 5-8 συνεδρίες, ενώ στις μασχάλες, τον κορμό και το στήθος χρειάζονται συνήθως περισσότερες φορές. Στο λαιμό και το πρόσωπο, επειδή η τριχοφυΐα είναι πολύ επίμονη, είναι δύσκολο να προβλεφθεί από την αρχή πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν.

Αποτέλεσμα: Με την πρώτη επίσκεψη το πρόσωπό σου θα καθαρίσει πλήρως από τις τρίχες (όχι και από το χνούδι), οι οποίες θα καθυστερήσουν πολύ να ξαναβγούν, οπότε γίνεται η επόμενη συνεδρία (αρχικά το διάστημα αυτό είναι περίπου 30-45 ημέρες και σταδιακά, μετά από αρκετές επαναλήψεις, φτάνει έως και τους 4 μήνες).

Επιπλοκές: Συνήθως, μετά την εφαρμογή του λέιζερ υπάρχει στην περιοχή ένας ελαφρύς ερεθισμός, μια «κοκκινίλα» η οποία υποχωρεί γρήγορα και μπορείς να συνεχίσεις τις καθημερινές σου ασχολίες αμέσως μετά.

H αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση ή θερμόλυση

Πώς γίνεται: Kαι στις δυο αυτές μεθόδους, χρησιμοποιείται μία πολύ ψιλή βελόνα (στην ηλεκτρόλυση με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και στη θερμόλυση υψίσυχνου ρεύματος). Η βελόνα εισέρχεται στο θύλακα της τρίχας και καταστρέφει τη ρίζα. Ο πόνος είναι ανεπαίσθητος (κάτι σαν μικρά τσιμπηματάκια).

Σημεία εφαρμογής: Oλα τα σημεία του προσώπου και του σώματος όπου υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Aριθμός επισκέψεων: Είναι ανάλογος με την έκταση του προβλήματος και την πυκνότητα του τριχώματος.

Αποτέλεσμα: Με την πρώτη κιόλας επίσκεψη το 80-90% της ανεπιθύμητης τριχοφυίας έχει φύγει και τελικά, μπορεί να επιτευχθεί η εξάλειψή τους 100%. (Ανάλογα την περίπτωση βέβαια, ίσως να χρειαστεί κάθε 6 μήνες ή κάθε χρόνο να πραγματοποιείς μία συνεδρία για κάποιες αραιές τρίχες που θα πρέπει να τις αφαιρείς). Η επανεμφάνιση των τριχών μετά την πρώτη εφαρμογή γίνεται ύστερα από 20-30 ημέρες περίπου.

Επιπλοκές: Και οι δυο μέθοδοι προκαλούν ερεθισμούς και καμιά φορά από λάθος χειρισμό πιθανόν να προκληθούν χρωματικές αλλοιώσεις ή πολύ μικρές ουλές στο δέρμα (κυρίως από την ηλεκτρόλυση). Γι αυτό η εφαρμογή πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένους δερματολόγους, ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί του δέρματος.

Να θυμάσαι:

  • Σε όλες τις μεθόδους (ριζική αντιμετώπιση με λέιζερ ηλεκτρόλυση ή θερμόλυση) πριν από την αποτρίχωση πρέπει να εκλεχθεί η πιθανότητα ορμονικών διαταραχών. Εάν η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα έχει ορμονικά αίτια, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται θεραπευτικά πριν εφαρμοστεί το λέιζερ.
  • Αν υπάρχει ορμονικό πρόβλημα, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, θα χρειαστούν αρκετές συνεδρίες.
  • Ο χρόνος μεταξύ των συνεδριών εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και της τρίχας. Όπου η τριχοφυΐα δεν είναι και τόσο επίμονη, τα μεσοδιαστήματα είναι κατά μέσον όρο περίπου δύο μήνες και γίνονται ακόμα μεγαλύτερα όσο αδυνατίζει η τρίχα.
  • Για το λαιμό και τι σώμα, όπου η τριχοφυΐα είναι πιο επίμονη, τα μεσοδιαστήματα είναι μικρότερα από ένα έως ενάμιση μήνα και μεγαλώνουν όσο αδυνατίζει η τρίχα.
  • Γενικά, το λειζερ, θεωρείται ταχύτερη μέθοδος από την ηλεκτρόλυση, καθώς σε μικρότερο αριθμό συνεδριών μπορεί να «καταστρέψει» περισσότερες ρίζες. Όμως το κόστος αυτής της μεθόδου είναι μεγαλύτερο.

Τι άλλο πρέπει να ξέρεις

Οι αποτριχωτικές κρέμες, μπορούν να εφαρμοστούν στο πρόσωπο κυρίως στο άνω χείλος, αλλά και τα φρύδια, την περιοχή του μπικίνι, το στέρνο, τις μασχάλες και τα πόδια και γενικά δεν προκαλούν ερεθισμούς και θεωρούνται ασφαλείς, ωστόσο πάντα πριν τις χρησιμοποιήσεις, πρέπει να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες και να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες χρήσης.

Η αποτρίχωση με κερί, κρύο ή ζεστό, θεωρείται γενικά γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος αποτρίχωσης των ποδιών και ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά της είναι ότι σταδιακά οι τρίχες εξασθενούν. Όμως, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα πόδια, η αφαίρεση με κρύο ή ζεστό κερί τριχών από το πρόσωπο (που χαρακτηρίζεται ως ορμονοεξαρτώμενη περιοχή) δεν αποδυναμώνει τις τρίχες, οι οποίες επανεμφανίζονται πιο άγριες. Επιπλέον το χνούδι με αυτές τις μεθόδους, εφόσον αφαιρεθεί μετατρέπεται σε τρίχα.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 103

Update: Φεβρουάριος 2016.