Σκέφτεσαι υπερβολικά; Tips για να μη διυλίζεις τον κώνωπα

04.06.2016
Σκέφτεσαι υπερβολικά πριν αποφασίσεις κάτι; Αναλύεις τα γεγονότα στο έπακρο; Όταν η ανάλυση των καταστάσεων γίνεται υπερβολική τα αρνητικά συναισθήματα διογκώνονται, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να φαντάζουν

Σύμφωνα με την ψυχολογία η υπερανάλυση είναι η ασυνείδητη συνεχής διαδικασία αναπαραγωγής δυσάρεστων καταστάσεων του παρελθόντος, οι οποίες συνοδεύονται από αρνητικά συναισθήματα, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Η υπερβολική σκέψη διογκώνει το πρόβλημα με αποτέλεσμα να επηρεάζει την καθημερινότητα σε μεγάλο βαθμό.

Οι άνθρωποι που προσκολλώνται σε αρνητικά γεγονότα και συναισθήματα του παρελθόντος είναι συνήθως πολύ αδύναμοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, ερμηνεύουν αρνητικά οποιοδήποτε δεδομένο, έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης και απογοητεύονται πάρα πολύ από την εικόνα τους ακόμη κι αν όλοι οι υπόλοιποι διαφωνούν και προσπαθούν να τους πείσουν για το αντίθετο.

Αντιμετώπισε το πρόβλημα

*Κοίτα ν΄ασχοληθείς με κάτι δημιουργικό ή επιδόσου σε κάποια φυσική δραστηριότητα, η οποία θα συμβάλλει στην ψυχική και σωματική σου υγεία.

* Αντιστάσου αν καταλάβεις πως αρχίζετε να υπεραναλύεις πάλι κάτι που έχει συμβεί και ασχοληθείς με κάτι που σε ευχαριστεί. Μερικά λεπτά είναι αρκετά για να αλλάξει η διάθεσή σου.

*Μην ξεχνάς ότι όταν σκέφτεσαι υπερβολικά ένα θέμα αυτό θα φαντάζει δυσκολότερο.

*Αποστασιοποιήσου από το πρόβλημα που σε απασχολεί και προσπάθησε να δώσεις λύσεις σαν να είσαι κάποιος άλλος που συμβουλεύει ένα φίλο και βλέπει τα πράγματα πιο αντικειμενικά.

*Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρεις ζήτα τη βοήθεια κάποιου ειδικού.