Γιατί κάνω εύκολα μελανιές ;

02.07.2007
Δεν υπάρχει τίποτα πιο συνηθισμένο και ακίνδυνο από τις μελανιές έπειτα από ένα χτύπημα. Διαβάστε τι είναι και γιατί κάποιοι άνθρωποι σημαδεύονται από αυτές με το παραμικρό. Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν πολλές... ευκαιρίες να πέσουμε πάνω σε κάτι ή κάτι να πέσει πάνω μας. Και συνήθως ύστερα από λίγο στο σημείο εκείνο εμφανίζεται

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συνηθισμένο και ακίνδυνο από τις μελανιές έπειτα από ένα χτύπημα. Διαβάστε τι είναι και γιατί κάποιοι άνθρωποι σημαδεύονται από αυτές με το παραμικρό. Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν πολλές... ευκαιρίες να πέσουμε πάνω σε κάτι ή κάτι να πέσει πάνω μας. Και συνήθως ύστερα από λίγο στο σημείο εκείνο εμφανίζεται το γνωστό σημάδι που ονομάζουμε μελανιά. «Οι μελανιές δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αίμα που συσσωρεύεται και λιμνάζει κοντά στην επιφάνεια του δέρματος εξαιτίας του τραυματισμού των αιμοφόρων αγγείων. Εμφανίζονται κυρίως στα χέρια και τα πόδια και στο 95% των περιπτώσεων οφείλονται σε κάποιο ασήμαντο χτύπημα», λέει ο ειδικός παθολόγος κ. Χρίστος Καλογερόπουλος.

Ευαίσθητες επιδερμίδες
Κάποιοι μελανιάζουν ευκολότερα ακόμα και με μια ελαφριά πίεση του δέρματος. «Συνήθως πρόκειται για γυναίκες που έχουν λεπτή και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή που είναι μεγαλύτερες των 50 ετών. Μετά την ηλικία αυτή τα αγγεία γίνονται σταδιακά πιο εύθραυστα λόγω των ορμονικών αλλαγών και το δέρμα πιο λεπτό και λιγότερο ανθεκτικό». Τις περισσότερες φορές οι μελανιές περνούν από μόνες τους. Αν όμως θέλετε να προλάβετε την εμφάνισή τους: Μέσα στα πρώτα 15 μετά το χτύπημα τυλίξτε μερικά παγάκια σε ένα πανί ή τοποθετήστε μια κομπρέσα πάγου πάνω στη μελανιά. Θα σταματήσει η αιμορραγία και θα προλάβετε το πρήξιμο. Αν το χτύπημα εκτείνεται σε μεγάλη περιοχή του χεριού (ή του ποδιού), κρατήστε το όσο μπορείτε ψηλά τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τραυματισμό. Μην πάρετε ασπιρίνη, γιατί επιβραδύνει την πήξη του αίματος και μπορεί να παρατείνει την αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων. Χρησιμοποιήστε τοπικά μια αλοιφή με άρνικα: θα σας ανακουφίσει. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά. Ενισχύουν το κολλαγόνο και τους ιστούς του δέρματος.

Συμβουλευτείτε το γιατρό
*
Αν οι μελανιές δεν περιορίζονται μόνο στα χέρια και τα πόδια.

*Αν συνοδεύονται από πολύ έντονο πόνο και πρήξιμο.

*Αν παρουσιάζονται χωρίς προφανή λόγο, δηλαδή χωρίς να έχει προηγηθεί χτύπημα.

*Αν εμφανίζονται κάτω από κάποιο νύχι του χεριού ή του ποδιού.