Είναι να μη σου βγει το όνομα...

14.07.2009
Ποιά είναι η ερώτηση που κάνεις όταν γνωρίζεις κάποιον; Μα φυσικά το πώς σε λένε! Όπως καταλαβαίνεις το όνομα σου είναι πολύ σημαντικό, όχι απλά για την πρώτη εντύπωση αλλά γενικότερα. Τελικά, πόσο επηρεάζει τη ζωή μας, το όνομα που μας δίνουν οι γονείς μας; Γιατί μην μου πεις πως τέτοια κουτσομπόλα που είσαι, έκαναν λάθος που σε έβγαλαν Κατίνα!

Ποιά είναι η ερώτηση που κάνεις όταν γνωρίζεις κάποιον; Μα φυσικά το πώς σε λένε! Όπως καταλαβαίνεις το όνομα σου είναι πολύ σημαντικό, όχι απλά για την πρώτη εντύπωση αλλά γενικότερα. Τελικά, πόσο επηρεάζει τη ζωή μας, το όνομα που μας δίνουν οι γονείς μας; Γιατί μην μου πεις πως τέτοια κουτσομπόλα που είσαι, έκαναν λάθος που σε έβγαλαν Κατίνα!

Το όνομά σου είναι πολύ προσωπικό: είναι ο τρόπος με τον οποίο αναγνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά και το πώς σε αναγνωρίζουν οι άλλοι. Άλλωστε, η πρώτη ερώτηση που σου κάνει κάποιος όταν σε γνωρίζει δεν είναι το πώς σε λένε; Φυσικά, όλοι θέλουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή πρώτη εντύπωση και το όνομά μας θέλουμε να είναι όσο πιο ελκυστικό γίνεται. Έτσι, δεν είναι απορίας άξιο, πώς κάποια ονόματα έχουν κοπεί για να είναι πιο εύηχα.

Ιστορικά, η σημασία του ονόματος αντικατοπτρίζεται στη φράση που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι "nomen est orden", δηλαδή, "τα ονόματα ορίζουν το πεπρωμένο".

Πώς ακούγεται ένα όνομα: σε προκαλώ. Αν ρωτήσεις τον μέσο άνθρωπο ποιό όνομα θεωρεί πιο ελκυστικό ανάμεσα στο Σοφία και στο Φρειδερίκη, σίγουρα θα διαλέξει το πρώτο. Οι γλωσσολόγοι έρχονται να συμφωνήσουν, τονίζοντας πως ορισμένα σύμφωνα όπως το "Σ" ή το "Μ" είναι πιο εύηχα και ελκυστικά σε σχέση με άλλα.

Η αίσθηση που σου αφήνει ένα όνομα φαίνεται ότι είναι το παν:

Φαίνεται πως υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στο μικρό όνομα κάποιου και στις αναμνήσεις που μας ξυπνά. Ένα παιδί με το όνομα Αριστοτέλης ή Σοφία αντίστοιχα, πάντα θα σε προδιαθέτει πως είναι ο καλύτερος μαθητής της τάξης (ακόμα κι αν αποδειχτεί το μεγαλύτερο στουρνάρι που πέρασε ποτέ από τα θρανία), ενώ ο Ηρακλής που γνώρισες πέρσι το καλοκαίρι, αν και ήταν 50 κιλά άνθρωπος, πάντα θα σου θυμίζει τους άθλους που έκανε στο κρεβάτι σας!

Το να έχεις πάρει το όνομα ενός αγαπημένου προσώπου ή μιας σπουδαίας φυσιογνωμίας, μπορεί να ευνοήσει την καριέρα σου ή να σε κάνει το αγαπημένο παιδί όλης της οικογένειας. Εν τω μεταξύ, έχει παρατηρηθεί πως οι πολύ πλούσιοι και επώνυμοι άνθρωποι, έχουν την τάση να εφευρίσκουν ονόματα ή να προκαλούν εντύπωση με τα ονόματα που δίνουν στα παιδιά τους. Η Γκουίνεθ Πάρτλοου έβγαλε το παιδί της Apple, δηλαδή μήλο και οι Μπέκαμ ονόμασαν τον πρώτο τους γιο Μπρούκλιν, δηλαδή το μέρος που τον ''συνέλαβαν''. Φυσικά, τα παιδιά των διασήμων θα μεγαλώσουν σε έναν έτσι κι αλλιώς παράξενο κόσμο, οπότε το όνομά του δεν θα είναι αυτό που θα τα χαρακτηρίσει.

Βέβαια, δεν συμβαίνει το ίδιο, με εμάς τις κοινές θνητές: εφόσον με ονόμασαν Κατίνα, σαν την γιαγιά μου, θα πρέπει πάντα να εξηγώ ότι δεν μου αρέσει το κουτσομπολιό! Δεν θα ξεχάσω ποτέ την συμμαθήτριά μου την Αγάπη που μου έφαγε το αγόρι και που ήταν τόσο bitch που ξεπερνούσε και τη Λόχαν. Και εννοείτε πως δύσκολα θα εμπιστευτείς κάποιον με το όνομα Μάκη, όπως φώναζαν δηλαδή τον πρώην αγαπημένο, που σε απάτησε με την κολλητή σου!

Τελικά, τι ρόλο παίζει το όνομά σου;

Από το ηρωικό Ιάσωνας στο κυριλέ Χρυσοπηγή, κάποια ονόματα μπορούν να σε εμπνεύσουν, ενώ κάποια μπορεί να σε στιγματίσουν για μια ζωή. Ένα ντροπιαστικό όνομα, μπορεί να ωθήσει ένα παιδί να διαπρέψει στη ζωή του (στην προσπάθεια να αποδείξει πως δεν αποτελεί απλά ένα όνομα) αλλά και στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να του ανοίξει μερικές πόρτες παραπάνω. Για παράδειγμα, αν σε λένε Ειρήνη ή Ομόνοια, είναι πολύ πιθανό να κάνεις καριέρα διπλωμάτη εφόσον έχεις τα προσόντα).

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως δείχνουν και υπάρχουν πολλά παιδιά με ονόματα όπως το Αφροδίτη ή το Απόλλωνας, που εμφανισιακά έμοιαζαν σε μικρά τερατάκια. Αν πρόκειται να μπεις στη διαδικασία να δώσεις ένα όνομα στο παιδί σου,καλύτερα να μείνεις σε διάσημες επιλογές και όχι σε εξεζητημένα περίεργα ονόματα. Και αν διαφωνείς, σκέψου πόσο πολύ θα σου άρεσε να σε φωνάζουν Αφροξυλάνθη ή Μπουλίτσα.

Ονόματα και πεπρωμένο: σίγουρα, ένα όνομα από μόνο του δεν μπορεί να ορίσει το πεπρωμένο σου, αλλά στο καλλιτεχνικό στερέωμα έναν όνομα μπορεί να χτίσει καριέρες. Πώς; Το αντίκτυπο που έχει ένα όνομα σε αυτόν που το φέρει είναι πολύ μεγάλο. Πολλοί καλλιτέχνες που άλλαξαν το μικρό όνομα ή το επώνυμό τους, βίωσαν την ψυχολογική δύναμη της πράξης τους αυτής. Δεν ήταν τόσο το όνομα που τους άλλαξε την πορεία, αλλά η τόνωση της αυτοπεποίθησης που ένιωσαν αφού το άλλαξαν. Ρώτα την Χρύσπα (Χρυσάνθη Παγώνα), τον Γιάννη Πάριο (Βαρθακούρη) ή τον Γιάννη Κακκοσαίο (Πλούταρχο).

Κ.Π