7 βήματα για να γίνεις πλούσια

29.04.2009
Νομίζεις πως για να κολυμπάς στο χρήμα πρέπει να συμβιβαστείς με ένα πλούσιο γαμπρό και έναν ακόμα πιο πλούσιο γάμο; Ή μήπως για να τα καταφέρεις πρέπει να γίνεις πιο σφιχτή με τα χρήματα απ' ότι ο Σκρουτζ. Τίποτα από τα παραπάνω. Υπάρχουν 7 απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να πλουτίσεις. Ξεκίνα σήμερα κιόλας.

Νομίζεις πως για να κολυμπάς στο χρήμα πρέπει να συμβιβαστείς με ένα πλούσιο γαμπρό και έναν ακόμα πιο πλούσιο γάμο; Ή μήπως για να τα καταφέρεις πρέπει να γίνεις πιο σφιχτή με τα χρήματα απ' ότι ο Σκρουτζ. Τίποτα από τα παραπάνω. Υπάρχουν 7 απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να πλουτίσεις. Ξεκίνα σήμερα κιόλας.

1. Άνοιξε ένα προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό: κάθε γυναίκα πρέπει να έχει έστω και λίγα για αρχή δικά της χρήματα. Σαφώς και δεν λέμε να κλείσεις τον κοινό λογαριασμό που μπορεί να άνοιξες με τον αγαπημένο σου αλλά να έχεις κι έναν δικό σου. Εκεί θα αποταμιεύεις χρήματα που μπορεί να σου χρειαστούν σε μια μελλοντική επένδυση. Το αν θα κρατήσεις μυστικό τον προσωπικό λογαριασμό είναι μια άλλη υπόθεση. Ακόμα κι αν ο καλός σου, σου δώσει 100 διαφορετικούς λόγους για να μην προχωρήσεις σε αυτή την ατομική ενέργεια, μην τον ακούσεις, γιατί πολλά διαζύγια βγαίνουν καθημερινά.

2. Ξεκόλλα από την αντίληψη που έχεις, πως το ''να κάνεις κάτι καλό'' και το ''να κάνεις κάτι καλά'' είναι ένα και το αυτό: πολλές γυναίκες έχουν την εντύπωση πως το να ζουν σαν την Μητέρα Τερέζα είναι ο μοναδικός τρόπος συνεισφοράς στην κοινωνία. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να απολαμβάνεις μερικά υλικά αγαθά όπως είναι το χρήμα και ταυτόχρονα να προσφέρεις και εθελοντική εργασία στο κοινωνικό σύνολο.

3. Βάλε κάποια χρονικά όρια: είναι πολύ σημαντικό να κάνεις σωστά τη δουλειά σου (όποια κι αν είναι αυτή) χωρίς να σπαταλάς περισσότερο χρόνο απ΄όσο χρειάζεται. Για παράδειγμα, αν τα ραντεβού που κλείνεις είναι μισάωρα, μην υπερβαίνεις το χρόνο αυτό. Δεν χρειάζεται να σπαταλάς όλη σου τη μέρα για να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Μπορείς να έχεις την ίδια ποιότητα εργασίας σε ορισμένο χρόνο (πάντα φυσικά με την κατάλληλη εμπειρία και εξάσκηση). Και βέβαια να θέτεις ορισμένουν χρονικούς στόχους. Για παράδειγμα μπορείς να πεις ότι μέχρι να κλείσεις τα 35 θα ήθελες να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι. Δεν σημαίνει πως αν δεν τα αποκτήσεις, απέτυχες. Το σημαντικό είναι να θέτεις στόχους εν μέρει ρεαλιστικούς και εν μέρει πραγματοποιήσιμους.

4. Μην φοβάσαι να λες '''όχι'': υπάρχουν στιγμές που βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρουμε. Εκεί, κι ενώ η προαίσθηση μας λέει όχι, τα χείλη μας λένε ναι τελικά. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν εμπλέκονται και κάποια συναισθήματα στη μέση. Μην αισθάνεσαι ενοχές επειδή δεν θα ακούσεις τη γνώμη κάποιου αγαπημένου προσώπου και κάνεις το δικό σου. Πολλές φορές το προαίσθημα σε οδηγεί σωστά. Δεν χρειάζεται να απολογείσαι για το τι κάνεις απλά μάθε να λες όχι σε ότι δεν θέλεις. Ακόμα και σε απλά πράγματα όπως τα τυχερά παιχνίδια, κάνε αυτό που νιώθεις και αν έρθει το Τζόκερ, το κότερο και τα χρήματα, θα είναι δικά σου και αποτέλεσμα της δικής σου και μόνο απόφασης.

5. Βάλε ένα όριο στα χρήματα που ξοδεύεις εβδομαδιαία: κάθε εβδομάδα φρόντισε να βάλεις ένα ανώτατο όριο στα χρήματα που ξοδεύεις το οποίο φρόντισε να μην υπερβαίνεις. Κάνε μια ημερήσια καταγραφή των εξόδων που έχεις. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να φτιάξεις έναν πρόχειρο οικογενειακό προϋπολογισμό.

6. Βάλε ένα όριο στα έξοδα εορτών και διακοπών: δεν είναι απαραίτητο να σπαταλάς όλο το επίδομα αδείας στις καλοκαιρινές διακοπές ή ολόκληρο το μισθό σου στα δώρα για φίλους και γνωστούς. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αποταμιεύουν χρήματα για τις διακοπές του και μόνο και όχι για άλλες ενέργειες. Με τη λογική αυτή δεν θα πλουτίσεις ποτέ. Ακόμα, μπορείς να περιορίσεις και τις σπατάλες για παράδειγμα στο λογαρισμό του σταθερού και κινητού τηλεφώνου. Το να μιλάς 24 ώρες την ημέρα στο κινητό δεν βλάπτει μόνο την τσέπη αλλά και την υγεία σου.

7. Ενημερώσου: ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους αρκετές γυναίκες δεν προβαίνουν σε κάποια επένδυση, είναι γιατί δεν σπεύδουν να ενημερωθούν σωστά. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσεις να φοβάσαι τις επενδύσεις, είναι η σωστή επιμόρφωση. Κάνε τα απαραίτητα σεμινάρια και ενημερώσου σωστά πριν τη λήψη κάποιου οικονομικού δανείου. Το να είσαι πλούσια δεν είναι ισοδύναμο των πολλών χρημάτων αλλά την ικανότητας να ζεις τη ζωή που επιλέγεις, χωρίς να σε ταλαιπωρούν οικονομικά άγχη.