Blue Monday: Γιατί η σημερινή θεωρείται η πιο καταθλιπτική Δευτέρα του χρόνου και πώς θα «επιβιώσεις»

15.01.2024
Blue Monday: Γιατί η σημερινή θεωρείται η πιο καταθλιπτική Δευτέρα του χρόνου και πώς θα «επιβιώσεις»
Η Δευτέρα έχει ένα άλλο «βάρος» έτσι κι αλλιώς. Αν όμως σήμερα νιώθεις περισσότερο «κάπως» από άλλες φορές, ίσως υπάρχει εξήγηση!

Η Blue Monday, που υποτίθεται ότι είναι η «πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους», τοποθετείται «παραδοσιακά» στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και προκαλείται από έναν συνδυασμό μελαγχολίας μετά τις διακοπές, ενοχή για τους εγκαταλελειμμένους στόχους που έβαλες την Πρωτοχρονιά, το κρύο, τον συννεφιασμένο καιρό και άλλους εξίσου θλιβερούς παράγοντες. Για το 2024, αυτή η ιδιαίτερα ζοφερή μέρα είναι στις 15 Ιανουαρίου.

Πρέπει να ανησυχήσω για τη Blue Monday;

Η απάντηση είναι όχι. Από το 2005, ο μύθος της Blue Monday στοιχειώνει τον κόσμο, χάρη σε μια διαφημιστική καμπάνια από το Sky Travel. Για την εκστρατεία, ο αυτό-περιγραφόμενος «ψυχολόγος, σύμβουλος ζωής και σύμβουλος ευτυχίας» από το Ηνωμένο Βασίλειο, Cliff Arnall βοήθησε στην ανάπτυξη μιας εξίσωσης για τον υπολογισμό της πιο καταθλιπτικής ημέρας του έτους. Και η Sky Travel το χρησιμοποίησε για να πείσει τους ανθρώπους ότι η Blue Monday ήταν η κατάλληλη στιγμή για να σχεδιάσουν διακοπές, προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτήν τη χειμωνιάτικη μελαγχολία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Arnall έγινε ακτιβιστής στο #StopBlueMonday και η Blue Monday έγινε περισσότερο ένα απλό αστείο αντί για οτιδήποτε άλλο.

Ο ίδιος ο Arnall, σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2018 στον Independent, πάντως, είχε παραδεχτεί ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να δώσει στη μέρα αυτή ένα αρνητικό πρόσημο, αλλά να εμπνεύσει τους ανθρώπους να προχωρήσουν σε δράση και να τολμήσουν στη ζωή τους».

Τι δείχνει ο μήνας που γεννήθηκες για την προσωπικότητα και την υγεία σου, σύμφωνα με την επιστήμη

Αλλά μια πιο ακριβής απάντηση είναι ότι ο Ιανουάριος είναι ένας από τους πιο κρύους μήνες του έτους με σκληρές καιρικές συνθήκες και γκρίζους ουρανούς και η διαβίωση ειδικά μέσα στην καραντίνα μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα. Όλες οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις έχουν αφαιρεθεί και αποθηκευτεί και μεσολαβούν μήνες μέχρι να έρθει η άνοιξη. Ενώ η Blue Monday είναι απλώς ένας μύθος, ο μελαγχολικός χειμώνας - δηλαδή η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή - είναι πολύ αληθινή και ο συνήθως κακός καιρός του Ιανουαρίου, δεν μπορεί να βοηθήσει.

Έτσι, είτε πέφτεις θύμα του μύθου της Blue Monday είτε απλά νιώθεις λίγο άσχημα το χειμώνα, ιδού μερικοί τρόποι για να νιώσεις λίγο καλύτερα τη συγκεκριμένη Δευτέρα, αλλά και για το υπόλοιπο του χειμώνα.

1. Κοίτα ψηλά στον ουρανό

Ειδικά αν έχει ήλιο -όπως σήμερα, στην Αθήνα, για παράδειγμα- η κίνηση αυτή θα σε "σώσει". Το κεφάλι ψηλά συνδυασμένο με βαθιές ανάσες είναι σίγουρο ότι θα σε ξαλαφρώσει. Ακόμη και αν δεν το νιώθεις αυθόρμητο, δοκίμασε να χαμογελάσεις μαζί με την ανάσα σου και θα μας θυμηθείς!

Μελαγχολία μετά τις γιορτές: Ποια είναι τα σημάδια και πώς να τα αντιμετωπίσεις

2. Χάρισε ένα διάλειμμα στον εαυτό σου

Όλοι τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Χρειαζόμαστε όμως μια παύση και σήμερα (ή, σε μία πολύ πιεσμένη μέρα, ανάλογα) είναι η καλύτερη ευκαιρία να χαρίσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν σου χαρίσεις, ας πούμε, μισή ωρίτσα... Βγες έξω και περπάτα. Έτσι απλά, χωρίς στόχο. Και χωρίς κινητό -βασικό αυτό. Για ευκόλως εννοούμενους λόγους!

3. Ανανέωσε τον χώρο σου

Το περιβάλλον που ζεις, παίζει τεράστιο ρόλο στη διάθεσή σου, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, έτσι. Άλλαξε τα σεντόνια σου και τα καλύμματα των καναπέδων σου, σκέψου μια καινοτομία στη διάταξη των επίπλων σου ή φτιάξε τα ράφια σου. Η ανακαίνιση του χώρου σου μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σου και να δώσει στον εαυτό σου μια αίσθηση ανανέωσης που είναι πολύ απαραίτητη σε μια από τις πιο σκοτεινές μέρες του έτους.

Τελευταία τροποποίηση στις 15.01.2024 - 11:21