Christmas mood: Ακόμη κι αν είναι κακή η διάθεσή σου, μπες στο πνεύμα των Χριστουγέννων για να... σωθείς

26.12.2020
Christmas mood: Ακόμη κι αν είναι κακή η διάθεσή σου, μπες στο πνεύμα των Χριστουγέννων για να... σωθείς
O Δεκέμβριος ξυπνά κάθε χρόνο ανάμεικτα συναισθήματα μεταξύ όσων μισούν τα Χριστούγεννα και όσων τα περιμένουν όλον τον χρόνο για να αισθανθούν και πάλι παιδιά. Το πνεύμα των διακοπών μπορεί όμως να έχει οφέλη για την ψυχική υγεία, ειδικά στη φετινή δύσκολη περίσταση.

«Το να πιέζεις τον εαυτό σου σε δραστηριότητες που διαφορετικά θα μπορούσες να αποφύγεις είναι μια αποδεκτή στρατηγική όχι μόνο από απλή επιμονή, αλλά και για να περάσεις πραγματικά καλά», λέει στο Bustle η κλινική ψυχολόγος Caroline Fleck. «Ναι, υπάρχουν πραγματικά υγιή οφέλη από το να βρίσκεται κάποιος σε γιορτινή ατμόσφαιρα».

Ενώ μια τυπική γιορτινή περίοδος μπορεί να περιλαμβάνει μια αύξηση στην κοινωνικοποίηση και τη σύνδεση, η οποία οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής οξυτοκίνης, η περίοδος των γιορτών του 2020 θα έρθει με πολύ Zoom, πολύ μοναχικό χρόνο και πολλές προσαρμοσμένες προσδοκίες. Είναι κατανοητό να νιώθεις σαν να προτιμάς να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις τον Ιανουάριο. Αλλά προσπαθώντας να κάνεις το χώρο σου να φαίνεται εορταστικός, ακόμα κι αν κανείς δεν θα το δει αλλά μόνο εσύ, μπορεί πραγματικά να εμπνεύσει μια θετική ψυχολογική αντίδραση, κάτι που θα περίμενε κανείς κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Το να προσποιείται κανείς ότι βλέπει τα πάντα λαμπερά μπορεί να είναι μια τόσο ψυχικά μεταμορφωτική δράση «που είναι το μυστικό συστατικό σε τεκμηριωμένες θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών», λέει η Fleck. Η μέθοδος «προσποιήσου μέχρι να τα καταφέρεις» χρησιμοποιείται με την πρόληψη έκθεσης και απόκρισης στο άγχος, την ενεργοποίηση συμπεριφοράς για κατάθλιψη και την παρατεταμένη έκθεση για διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψουμε στη δύναμη των αναμμένων κεριών, του ψησίματος των μπισκότων και των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, αυτές οι επιφανειακές προσπάθειες μπορούν πραγματικά να εμπνεύσουν συναισθηματικές αλλαγές. Η τοποθέτηση ορισμένων φώτων είναι ευκολότερη σε σχέση με τις ώρες θεραπείας, αλλά μικρές, αισθητικά ευχάριστες δουλειές μπορούν πραγματικά να ξεγελάσουν τον εγκέφαλό σου ώστε να απελευθερώσει ορμόνες που δημιουργούν θετικά συναισθήματα, είτε νιώθεις τις γιορτές είτε όχι. Ο λόγος, εξηγεί ο Fleck, είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλός: το να περάσεις από τις κινήσεις μιας δραστηριότητας είναι ένα παράδειγμα βιοανάδρασης, γνωστός σαν να καθοδηγείς ενσυνείδητα τα συστήματα του οργανισμού σου να πετύχουν ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με το όταν κάνεις ασκήσεις αναπνοής για να μειώσεις τους καρδιακούς παλμούς σου.

«Το να τραγουδάς χριστουγεννιάτικα κάλαντα ενώ σφίγγεις τις γροθιές σου και κρίνεις σιωπηλά όλους γύρω σου, δεν είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά θετική εμπειρία», λέει η Fleck. Το να προκαλέσεις τον εαυτό σου να ζήσεις την εμπειρία, ακόμα κι αν δεν σου φαίνεται κάτι φυσικό, δεν σε προετοιμάζει μόνο για μια θετική ψυχολογική εμπειρία, αλλά σου δίνει την ευκαιρία να εμπλακείς πλήρως σε κάτι που δεν συνειδητοποιούσες καν ότι είχες την ενέργεια ή το ενδιαφέρον να το κάνεις.

Σίγουρα δεν θα πάρεις την ίδια οξυτοκίνη όπως το να αγκαλιάζεις ένα μέλος της οικογένειας σου, αλλά προσθέτοντας λίγη επιφανειακή χαρά στο διαμέρισμά σου σίγουρα θα ξεγελάσεις τον εγκέφαλό σου ώστε να απελευθερώσει λίγο ντοπαμίνη. Επομένως, εάν αισθάνεσαι ιδιαίτερα δύστροπα φέτος με τα Χριστούγεννα, ίσως να βοηθήσει να βάλεις λαμπάκια στο σαλόνι σου και να γεμίσεις τα μπολ σου με μελομακάρονα και κουρεμπιέδες